Duygularını bastırmanın birçok sebebi olabilir. Örneğin karşındaki insana duygularını açıkça ifade edersen onun kırılacağını düşünmek, hissettiğin duyguyu yansıtmanın yeri ve zamanı olmadığını düşünmek, duyguları ifade etmenin zayıflık göstergesi olarak görülebileceğini düşünmek gibi.
Birey yargılanacağı düşüncesiyle bazen yaşadığı olumlu ya da olumsuz duyguyu ya da duyguları ifade etmek yerine onları kontrol altında tutmak amacıyla bastırır. Tabii duygu bastırmanın altında yatan tek sebep yargılanma düşüncesi değildir.
Duyguları bastırmak bağışıklık sistemimizi etkileyerek; öncelikli olarak kaygı bozuklukları, duygulanım problemleri, yaşanan baskıya dayalı olarak stresle ilişkili mide bağırsak problemleri, kas ağrıları, uyku problemleri ve uyku düzeninde bozulmalar, huzursuz ve tatsız şekilde uyanmak gibi sorunları yaşamamıza neden ...
Birey karşı tarafa yoğun duygular hissettirerek onun sevgisini kazanmak, onu kendine bağlamak amacındadır. Sevgi ve bağlılığı elde ettiğinde ise eski yoğun duyguları kaybolacaktır. Artık bağlılığını göstermek onun için bir zayıflıktır. Aslında, bilinç dışında kendini koruma güdüsü vardır.
Psikologlar ise kişilerin duygularını dışa vurmama halini ”duyguları bastırma” biçiminde adlandırıyor. Hatta bu durumu, insanların duygularını düzenlemek için kullandığı beş klasik yöntemden biri olarak belirtiyor.
İlgili 38 soru bulundu
Bastırmak; yaşamak istemediğin bir hayatı yaşamaktır. Olmak istemediğin kişiye dönüşmek, yapmak istemediğin şeyleri yapmak, yavaş yavaş intihar etmek, kendi kendini yok etmek bastırmanın sonucudur. Psikolojik problemlerin belki de yüzde 90'ı duyguların bastırılması sonucunda ortaya çıkıyor.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur.
Erkekler bir kadına çok âşık bile olsa, sevgisini gizlemeyi tercih eder çünkü kadının eline koz vereceğini düşünür, bunun kendine karşı kullanılmasından çekinir. Reddedilmekten korktukları için konuşmayı geciktirirler, hiçbir şey umurlarında değilmiş gibi davranıyor olmalarının sebebi incinmekten korkmalarıdır.
-artık- en kötünün bile etki yaratamaması, en iyi diye bir şeyin olmaması, her şeyin vasat gelmesi. geçmişteki duygulara ve o duyguları uyandıran insanlara duyulan özlem.
Özellikle de negatif duygular organlarımız üzerinde büyük etkiler bırakabilmektedir. Sinir stres ve üzüntü duyguları; kalp, sindirim sistemi ve mideyi yakından ilgilendirmektedir. Overthink yani aşırı düşünme rahatsızlığında ve takıntılı durumlarda ise dalak ve sindirim sistemlerinin etkilendiği görülür.
Biz birikmiş duygusal sorunların taşınmakta zorlanır hale gelmesine “duygusal yorgunluk” diyoruz. Bazen yaşadığımız duygusal sorunları çözmek yerine o sorunları yok sayar ve zihnimizde bastırırız. Bastırdığımız bu duygular zamanla zihnimizde ağırlık yapar ve zihnimiz bu yükü taşıyamaz hale gelir.
Duygular zayıflık olarak algılanamaz çünkü onlar olmadan insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi de mümkün değildir. Davranışsal ekonomi literatürünün önemli bir kısmında, duyguların bize zarar verdiği ve bu nedenle de bireylerin önemli karar süreçlerinde duygularını göz ardı etmek istediğinden bahsedilir.
Aleksitiminin belirtileri arasında duygusal tepkilerin kısıtlı olması, duygusal deneyimleri tarif etmekte zorluk çekme, başkalarının duygusal ifadelerini anlamakta güçlük çekme, bedensel semptomların daha baskın olması gibi faktörler bulunabilir.
Kişinin duygularını, bedenini hissedememe hali.
sıf. İnce duygulara karşı hassâsiyeti olmayan, katı, hissiz: Şimdi hassas olur şimdi duygusuz gibi (Enis B.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
Aleksitimi Hastalığı , bir psikolojik rahatsızlık olup, duygu sağırlığı olarak tanımlanmaktadır. Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır. Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
Erkekler akıllı, güçlü ve kontrol edebileceği kadınlardan çok etkilenir, sahip olmak ister. Ancak kontrol edemeyeceği güçlü kadınlardan uzaklaşma eğilimi gösterirler. İlgi: Anneleri gibi kendilerine bakım verilmesi, ilgi ve şefkat gösterilmesi zaman zaman erkeklerin ihtiyaç duyduğu, etkilendiği özelliklerdir.
Depresyon, evlilik sorunları, aldatma/aldatılma, performans anksiyetesi, eşini mutlu edememe korkusu, eşle olan uyumsuzluk ve çatışmalar, çocukluk döneminde yaşanan cinsel travmalar, ilişkiye gerekli özenin gösterilmemesi bu nedenler arasındadır.
Romantik bir ilişki bağlamında, aleksitimi olan insanların neler yaşadığını anlamak önemlidir. Diğer herkes gibi aşık olurlar, duyguları yaşarlar, mutlu hissederler ve acı çekerler.
Aleksitimi; bireyin kendi duygularını tam olarak anlayamaması, bunları iyi bir şekilde ifade edememesi ve sosyal normlara uygun bir duygu dışavurum davranışı sergileyememesidir. Bu durum bireyin yaşam kalitesini düşürmektedir. Aleksitimik bireyler bazı psikosomatik semptomlara sahiptirler.
Caleb'in sorunu duygusuzluk, duygu sağırlığı ya da duygu körlüğü olarak ifade edilen aleksitimi. Otizmli insanların yarısında bu durum görülüyor. Bu insanların birçoğunda takıntılı ve tekrar eden davranışlar gibi diğer otizm özelliklerine hiç rastlanmayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri