Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
İdrar yolu enfeksiyonu kesin tanısı tam idrar tahlili ve idrar kültürü ile konulur. Antibiyotik ile tedavi edilir. Fakat antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, vezikoüretral reflü ile birlikte olabilir. Bu, mesanedeki idrarın böbreklere doğru geri kaçmasıdır.
Böbrek yollarında oluşan enfeksiyon yer almaktadır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak bu enfeksiyonlar yaklaşık 10 gün içerisinde tedavi edilmektedir. Fakat kullanılan antibiyotiklere rağmen geçmeyen enfeksiyon çeşitleri genellikle daha ağır enfeksiyon olduğunun habercisidir.
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda daha sık olan bu durum anatomik olarak üretra uzunluğunun erkeklerinkinden daha kısa olmasından kaynaklanır. Bu durum bakterilerin yukarı çıkışını kolaylaştırmakta ve mesaneye çıkan bakterilerin sistit, böbreğe çıkan bakterilerin ise pyelonefrit oluşturmasına neden olur.
İlgili 24 soru bulundu
kronik idrar yolu enfeksiyonu tedavisi antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon semptomları hafifledikten sonra uzun süreli, düşük doz önleyici antibiyotikler önerilebilir.
"C vitamini vücuttan atılırken idrarı daha asidik hale getiriyor. Bu da özellikle aşırı aktif mesane ve mesane ağrısı, interstisyel sistit tanılı hastalarda şikayetlerin alevlenmesine neden oluyor. Özellikle idrar kaçırma problemi yaşayanların C vitamini tüketirken dikkat etmesi gerekir.
İdrar yolu enfeksiyonu problemi ile karşı karşıyaysanız üroloji uzmanından randevu alıp muayene olmanız gerekir. Üroloji bölümünün bulunmadığı ya da acil olarak muayene olmanız gereken durumlarda yetkili olan bölüm ise iç hastalıkları yani dahiliyedir.
Vücudunuzu iyi hidrate etmek idrar yolu enfeksiyonunun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmek, idrar yolunun temizlenmesine ve bakterilerin atılmasına yardımcı olabilir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruma altına alabilir.
Tedavi edilmeyen idrar yolları enfeksiyonları sonucunda bakteriler kana karışıp organlara ulaşabilir. Hastalık gelişmesi sonucu kişi yoğun bakıma kaldırılabilir ve durumu ciddileşmeye devam ederse enfeksiyon ölümle sonuçlanabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
'Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu' tanımı yılda en az üç ya da son 6 ayda en az iki kez geçirilen İYE demektir. Anatomik ve fizyolojik olarak normal olan kadınlar için geçerli olan bu tanım için diğer sebepler dışlanmalıdır.
Bu doğrultuda merak edilen konular içerisinde idrar yolu enfeksiyona, yani sistit de gelmektedir. Bu doğrultuda sistit, idrar yolu enfeksiyonun herhangi bir bulaşıcı durumu olmadığını söylemek gerekir. Bu durum cinsel yolla da bulaşmaz.
İdrar yollarında enfeksiyon olması cinsel ilişkiye mani değildir. Ancak cinsle ilişki esnasında ciddi ağrılar yaşanabilir ve cinsel ilişkiyi zevksiz bir hale getirebilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilene kadar birliktelik ertelenebilir.
Ayakları üşütmek idrar yolları enfeksiyonuna sebep olur mu? Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Gün içerisinde doğrudan tüketilen limon suyunun idrar yolları enfeksiyonuna karşı iyi bir çözüm yöntemi olduğu kabul edilmektedir. Böğürtlen çayı ve kızılcık suyu da idrar yolundaki mikropların öldürülmesine destek vermektedir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Uzmanlar idrar yolu enfeksiyonlarına karşı en etkili koruyucunun limon olduğunu söylüyor.
Hamam, sauna, havuz gibi ıslak ortamlarda bulunduktan sonra temizlenmemek, idrar yolu enfeksiyonu riskine kapı açan durumlardan biridir. Sık partner değişikliği ve cinsel hastalıklara karşı önlem almamak da idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına sebep olabilecek durumlar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri