Kişilerin yeterli uykuyu alamaması ya da uyku sürecini verimli geçirememesi, birçok fizyolojik ya da psikolojik problemden kaynaklanabilir. Bunlar genetik kökenli, altta yatan başka hastalıkların sonucuna bağlı, uygun olmayan alışkanlara bağlı veya “idiopatik” denilen yani sebebi bilinmeyen nedenlere bağlı olabilir.
Uykusuzluğun en sık rastlanan nedenlerinden biri duygusal ve psikolojik sorunlardır. Kişinin mutsuz ve üzgün olması, depresyona girmesi, travma sonrası stres bozukluğu yaşaması uykusuzluk problemine neden olan etkenlerdir.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
İlgili 34 soru bulundu
Kişi günde 10-12 saatten daha uzun süreli uykuya ihtiyaç duyar ve buna bağlı olarak da sosyal ve iş hayatı zarar görebilir. Bu rahatsızlığın daha ileri boyutu Narkolepsi olarak isimlendirilir. Narkolepsi, ani bastıran ve engellenemeyen uyku atakları şeklinde görülen, genetik kökenleri olan nörolojik bir bozukluktur.
Uykusuzluğun nörolojik bir hastalığın habercisi de olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Barış Metin, “Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında sıklıkla uyku bozuklukları görülüyor. Bunların yanında huzursuz bacaklar sendromu ve nöropati dediğimiz sinirleri etkileyen bazı hastalıklar uykuya dalmayı engelleyebilir.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın.
Özellikle B6 vitaminini eksikliğinde insomnia yani uyuyamama hastalığı başta olmak üzere pek çok farklı sorunun ortaya çıkması olasıdır. Uykusuzluğun anlaşılması ve çözümü noktasında doktorların ilk dikkat ettiği noktalardan birisi de şüphesiz ki B6 vitamini ölçümüdür.
Farklı boyutlarda yaşanabilen uykusuzluğun sebeplerinden birisi de D vitamini eksikliği olarak gösterilebilir. Hem uykuya bağlı genel sağlığı hem de bizzat uyku kalitesini olumsuz yönde etkileme riski olan D vitamini eksikliğinin tespit edilmesi son derece önemli.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Psikiyatrist: Uykusuzluk, psikolojik faktörlerden kaynaklanabilen bir uyku bozukluğudur ve bu nedenle psikiyatristler, uyku sorunlarının tedavisinde önemli bir rol oynayabilirler. Psikiyatristler, uyku sorunlarına neden olan altta yatan psikiyatrik hastalıkların tanısını koyabilir ve uygun tedavileri planlayabilirler.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
D vitamini eksikliğinde yorgunluk, vücut ve kemik ağrıları, depresyon, ellerde veya ayaklarda karıncalanma, saç dökülmesi, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kişi varolan şeyleri farklı görüp, değerlendiriyor. Zaten en uzun uykusuz kalma süresi 11 gün olarak test edilmiş. Yapılan bilimsel deneylere göre insanın hayatla bağlarını koruması 11 güne kadar mümkün. Ancak ilk geceden itibaren konsantrasyon bozuklukları, reaksiyonlarda yavaşlama ve öğrenme bozuklukları başlıyor.
Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır. Klonazepam ayrıca huzursuz bacak sendromu, periyodik kol bacak hareketleri, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi uyku bozukluklarında da etkilidir.
Uyku ilaçları ve sakinleştiricilerin baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, kas gevşemesi ve yorgunluğu, mide bulantısı ve ishal gibi hoş olmayan yan etkileri vardır. Beyin fonksiyonu kötüye gider. Maddeler seni sersemleştirebilir ve kaslarını gevşetir bundan dolayı dengeni kaybedip düşebilirsin.
Buna karşılık uykuyu getiren hormonlardan biri melatonin akşam saatlerinden sonra daha fazla salgılanır ve gece uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Gevşeme egzersizinde ayak kaslarından başlayarak, baldır, uyluk, kalça, karın, el, kol, omuz ve yüz kaslarını 10 saniye kasılı tutup ardından 10 saniyelik bir dinlendirme yapılır. Bu gevşeme egzersizini 15-20 dakika boyunca yaptıktan sonra yakalanan gevşeme ile uykuya geçiş kolaylaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri