İçki ve sigara gibi kötü alışkanlıklar saç beyazlamasına sebep olmaktadır. Bunları tüketenler tüketmeyenlere göre daha erken saç beyazlaması yaşayabilirler. Bunun haricinde çay, kahve, baharat ve kızarmış gıdaların fazla tüketilmesi de bu problemin sebepleri arasında yer almaktadır.
Dr. Seda Erdoğan, günde 3 fincandan fazla çay tüketiminin saç dökülmesinde etkili olduğuna dikkat çekerken, özellikle yemekten hemen sonra içilen çay ile kahvenin, besinlerden alınan demirin emilimini bozarak saç dökülmesine neden olduğunu söyledi.
Kafein saç folikülleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Kimyasal, saç hücrelerinin daha fazla ATP (ATP, biyolojik hücrelerimizin enerjisidir) üretmesini destekler. Daha fazla ATP üretimi saç folikülünün aktif büyüme aşamasına yardımcı olur. Bu da saçların küçülmek yerine büyümeye devam etmesine neden olur.
Saçın beyazlamasına yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur. Çok sıcak suyla yıkanan saçlar ve sürekli fön makinesi ile kurutulan saçlarda beyazlama oranı yüksektir.
Kahve çekirdeklerinde bulunan antioksidanlar ve aminoasitler, saçın dokusunu önemli ölçüde güçlendirir. Kahve, vücuttaki kan akışını arttırır, kollajen üretimini tetikler, bu da hem saçlarınız hem de cildiniz için harikalar yaratabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Çok eski tarihlerden bu zamana kadar doğal saç boyası olarak kullanılan ürünler arasında bulunuyor kahve. Öğütülmüş kahve ile saç renginizi koyulaştırmak mümkün. Kahve ile saç boyama, diğer yöntemlere göre doğallığı bakımından daha iyi ve saça da bir çok faydası bulunmakta.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Saç beyazlaması beyaz ırkta 30'lu yaşların ortalarından itibaren başlarken, Asya ırkında 30'lu yaşların geç döneminde, Afrika ırkında ise 40'lı yaşlarda başlar. 50'li yaşlarda ise kişilerin hemen hemen %50'sinin saçlarında belirgin beyazlama başlamıştır.
2 çorba kaşığı siyah çayı kaynatın ve limon suyuyla karıştırın. Yarım saat bekledikten sonra saçınıza sürün. Saçınıza masaj yaparak uygulayın ve 40 dakika kadar bekledikten sonra şampuan ile yıkayın. Bu işlemi en az 2 ay düzenli olarak yapmanız önerilir.
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Kahve, yıpranan saçların daha sağlıklı uzamasına ve yeni saçların daha hızlı çıkmasına yardımcı olur. Saç dökülmesine sebep olan DHT hormonunu hedefler. Ayrıca saç hücreleri büyüme aşamasındayken saça doğal bir bakım sağlayarak yardımcı olur. Saç köklerini içeren keseler, kafeinle büyüme dönemi gösterir.
Saçınızın uzaması yavaşlayabilir
Kafein, saç dökülmesine sebep olabilecek bir hormon olan dihidrotestosteronu (DHT hormonu) hedefler . Ayrıca saç hücrelerinin aktif büyüme aşamasındayken saça yardımcı olan daha organik bileşikler üretmesine yardımcı olur.
Bu nedenle cilt yüzeyinizdeki damarlar, kolajen üretimini arttırmak için çok fazla antioksidan ve besin dağıtmaz. Böylece çok fazla kahve tüketmek, cildinizde mevsimsel olarak kırışıklıklar oluşturur ve zamanla bu kırışıklıklar gevşemeye başlar.
Çok kahve içmek de ciltte su kaybına yol açarak yaşlı görünmesine yol açar. Göz altı torbalarını düzeltmek için aldığımız pek çok dermakozmetik üründe kafein olsa da kahveyi içmek aynı etkiyi yapmayacaktır.
Bir kişi çok fazla kafein aldığında, kafa karışıklığı ile kendini gösteren kafein zehirlenmesi geçirebilir. Bu durum bir kafein koması bunun yanı sıra nöbet ortaya çıktığında olur.
Stresin de saç beyazlaması üzerinde etkili olduğu çok yeni bir bilgi değil. 2013 yılında yapılan bir araştırma, farelerde stres ve saçın beyazlaması arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. 2020 yılında yapılan başka bir araştırma da aşırı stresin saçların beyazlamasını hızlandırdığını bilimsel olarak doğruladı.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Erken beyazlayan saçların dökülmesi, saç hakkında doğru bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Gerek genetik, gerekse diğer etkenlerden dolayı erken yaşta beyazlayan saçlarda dökülme görülebilir. Nasıl ki saç beyazlamasında pek çok faktör etkili ise, saç dökülmesini tetikleyen de pekçok etken mevcuttur.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Genç yaşta saçların ani şekilde beyazlamasının tıbbi açıdan değerlendirilmesinde fayda vardır. Eğer altta yatan bir sebep bulunamadıysa, özellikle 20'li yaşlarda gerçekleşen saç beyazlaması çoğunlukla stres, kalıtım, sigara ve yetersiz beslenme sebebiyle olur.
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Koleston saç boyası ışıltılı kahve 7 77 numara, her ten rengine uygun harika bir kapatıcı özelliği olan son derece kullanışlı bir saç boyasıdır. Sadece beyazları kapatmak için değil beğenmediğiniz saç renginizin tonunu değiştirmek için de ideal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri