Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Sevgi, insanları birbirlerine yakınlaştıran, 'görünmez bağ' denilebilecek bir duygudur. Eskilerin 'kuvveti cazibe' dedikleri şeydir bu. Sevginin üzerine değişik olumlu duyguların eklenmesiyle de sevginin türleri oluşur.
Sevmek demek, uyuyakaldığında üstünü örtmek, şefkatli davranmak demektir. Sevmek demek, sarılarak uyumak, bedensel olarak da yakınlığını hissetmeyi istiyor olmak demektir. Sevmek demek, yanından geçerken bir öpücük kondurmak ya da sabah öperek uyandırmak demektir.
Sevgi gönülden bağlı olma, ilgi duygusu, derin dostluk ve sevecenlik duygusu, bir şeye ya da kişiye duyulan derin bağlılık şeklinde belirtilmektedir. Kısaca sevgi kişilerin içlerinde hissettikleri o derin bağlılık ve içtenlik duygusunu da içinde barındıran soyut bir kavramdır.
Sevgi bir duygu çeşididir. Kısaca ilgi göstermeye yönelten duygu anlamına gelir. Birçok anlamı içinde barındırır. Kardeş sevgisi gibi, şefkat; yemek sevgisi gibi, zevk; spor sevgisi gibi, tercih; ya da etkilenme, eğilim, düşkünlük, meyil, hayranlık, tutkunluk, bağlılık, dostluk, ilgi vs. anlamları vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır. İlgiyi en güzel annenin çocuğuna olan ilgisinde görebiliriz. Sorumluluk ise saygı ile birlikte olduğunda tam anlamını taşır, yoksa müdahaleye girebilir.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Aşık Olmak ile Sevmek Arasındaki Fark Nasıl Anlatılmıştır? Aşık olmak sevginin daha yoğun bir şekilde yaşanmakta olan bir halidir. Aynı zamanda sevgiyi aynı anda birden fazla kişi için hissetmeniz mümkündür. Ancak aşk sadece bir kişiye karşı hissettiğiniz yoğun duygu halidir.
Aşk bir ihtiyaç, sevgi bir sanattır.
Mehmet Zihni Sungur bunu şu şekilde açıklamıştır; 'Aşk, seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım vardır. Sevgi, sana ihtiyacım var çünkü seni seviyorumdur.
Aşık olmak günah değildir. Bildiğiniz gibi, aşk, nefsanî olan duygusallıktan ziyade, kalbî olan aşırı sevginin adıdır. Ancak mukaddes şeyleri feda edecek kadar tapar gibi sevmek doğru değildir. Aşık olmak günah değildir.
Bazen bir kişiye karşı çok güçlü romantik bir yakınlık hissederiz. Ancak bu duygu bizde böylesine güçlüyken karşımızdaki kişi bizimle aynı şekilde hissetmez. Bu durum, karşılıksız aşk olarak adlandırılır. Tek yönlü bu deneyim, aşık olan kişi için sadece üzüntü verici bir durum değildir.
Aşk, iki insanın farklılıklarını kabul etmelerini, birlikte vakit geçirmekten keyif almalarını, fedakârlığı ve ortak değer yargılarına sahip olmayı gerektiriyor. Bununla birlikte bilim insanlarına göre “gerçekten âşık olmak” ortalama olarak iki hafta ila dört ay arasında bir zaman alabiliyor.
Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevi, sevda, amor. Sevgi sözcüğünü ise şöyle tanımlamaktadır: İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu. Dolayısıyla, aşkın sadece cinsiyetler arası sevgi olarak düşünülmesi kimi durumda hatalı olabilecektir.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Her şehvet aşka, her aşk da sevgiye dönüşmeyebiliyor. Şehvet cinsel doyum sağlamaya yönelik doğal bir aşerme hali olarak nitelendiriliyor. Aşk ise, şehvetin belirli bir zaman diliminde idealize edilen bir partnere odaklanmasıdır.
Saplantılı aşk bozukluğunda aşağıdakiler görülebilir: Belirli bir kişiye karşı aşırı sempati duymak. Belirli bir kişi hakkında takıntılı düşüncelere sahip olmak. Sevdiğiniz kişiyi aşırı koruma ihtiyacı hissetmek.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Sevgi emek ister, sevgi sabır ister, sevgi bilgi ister, sevgi özgürlüktür, şefkattir, yapıcıdır, birleştiricidir, anlayıştır, saygıdır, seven insan şöyle yapmalı, seven insan böyle yapmalı, aramalı, sormalı, ilgilenmeli, kıskanmalı, tamamlamalı, aynı şeylerden zevk almalı. Sevginin hiç bir tanımı yoktur.
Sevginin bittiği yerde, nefret başlar. bilmektir ve eline diline beline sahip olmaktır.
Sevgi, olduğu gibi kabul etmeyi, onun gereksinimlerini-isteklerini anlamayı, bunları karşılamak için sorumluluk duymayı, ona ilgi göstermeyi, ona bağlanmayı, düşüncelerine ve duygularına saygı duymayı kapsar. Sevgi, sevilen kişide anlaşıldığı, benimsendiği, önemsendiği duygusu yaratır, değerlilik duygusu verir.
Sevgi bizlere sosyal başarı kazandırır. İçimizdeki sevgi dışımıza saygı, empati, güleryüz gibi tavırlarla yansıyınca, huzurlu ilişkiler ile bütünleşince sosyal başarı kaçınılmazdır. Öte yandan sevgi bedenimizi, ruhumuzu hoşnut kılar, rahatlatır, kasları gevşetir, canlı ve sempatik bir görüntü vermemize etken olur.
olarak tanımlanır TDK' da. yani teknik olarak bir duygudur. Aşk, beyninde oluşan, hormonal ve biyokimyasal olaylardan ibarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri