Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.
Marka değeri, işletmenin, ürüne/ hizmete, marka adının/sembolünün ekle- miş olduğu değerler setidir (Aaker, 1991: 15). Bu set; diğer marka varlıkları(patent, ticari marka vb),algılanan kalite, marka çağrışımı, marka farkındalığı ve marka bağlılığından oluşur.
Bir marka kimliği, markanın logo, renkler, yazı tipi, slogan, ses tonu ve diğer görsel ve işitsel unsurlarını içermektedir. Tüm bu unsurların uyum içinde çalışmasıyla da marka, benzersiz ve hatırlanabilir bir kimlik oluşturmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Marka yönetimi süreci; marka planlaması, marka örgütlemesi, marka liderliğinin ve marka koordinasyonun sağlanması ve marka denetiminin gerçekleştirilmesi aşamalarından oluşur.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Daha açık bir ifadeyle marka; bir ürün, hizmet, kişi ya da kurumun taşıdığı özelliklerin bütünüdür. Bunlar; imaj, bilinirlik, güvenilirlik, kültür, sürdürülebilirlik, itibar ve vaat şeklinde sıralanabilir. “Marka” kelimesine etimolojik açıdan baktığımızda. Almanca'da “Marc” yani sınır çizgisi anlamındadır.
Bir marka stratejisi oluşturmanın beş temel adımı şunlardır: 1)Markanızı tanımlamak, 2) kitlenizi anlamak, 3) markanızın görsel stilini geliştirmek, 4) marka hikayenizi anlatmak ve 5) çevik ve değişime hazır olmak.
Marka, satıcı veya satıcı grubunun mal veya hizmetinin diğerlerinden ayırt edilmesi için tasarlanmış isim, terim, işaret, sembol, tasarım veya bunların bileşiminden oluşur (Kotler, 1991: 442). Marka; isim, sembol, dizayn ve işletmenin sunduğu ürünleri rakiplerinden ayıran tüm öğelerin toplamıdır.
Marka öz varlığı; tüketiciye, o ürünle ilgili temel bilgileri kolayca verir. Ürünün tazeliği, üretilme koşulları, sağlık açısından etkileri, müşteri etkileşimi ve fiyatı gibi kriterler markanın adı duyulduğu anda değerlendirilebilen unsurlardır.
Marka kimliği, markanın kişiliğini, değerlerini, misyonunu ve vizyonunu yansıtan bir kavramdır. Bu kimliği, markanın logo, renkler, tipografi, slogan, ses, grafikler ve diğer görsel ve işitsel unsurlarıyla ifade edilir. Bu unsurlar markanın görsel ve işitsel temsiliyetini oluşturur.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Marka nitelikleri tanım ve örnekleri
Marka niteliklerini, insanların kategori genelinde bir ürünle ilgili çağrışımları ve sizinki de dahil olmak üzere belirli markalarla ilgili çağrışımları olarak tanımlıyoruz.
Markanın temel olarak; ayırt etme işlevi, kaynak gösterme işlevi, reklam işlevi ve garanti işlevi olarak dört işlevi öne çıkmaktadır.
Marka amacı, bir markanın para kazanmanın ötesinde varlığının ardındaki amaçtır. Neyi temsil ettiğini ve topluma, tüketicilere ve çevreye karşı sosyal sorumluluklarının neler olduğunu temsil eder. Marka amacı, Kuzey Yıldızı veya markanın asil amacı olarak da bilinir.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Marka, bir logonun, ismin veya tescile uygun işaretlerin bütününü ifade eder. Marka koruması, kural olarak sadece tescil edildiği için sınıf için geçerlidir. İstisnaları olmakla birlikte marka hangi sınıfta tescil edilmişse, sadece o sınıf bakımından hak iddia edilebilir.
Marka, bir çok yerde geçen bilenen en yaygın tanımıyla işletmenizin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayıran işaretlere marka denir. Bu işaretler kişi adları, isimler, sözcükler, herhangi bir anlamı olmayan yan yana getirilmiş harfler, rakamlar veya harf rakam kombinasyonları olabilir.
Marka stratejisi, marka değerini çoğaltmak ve bir markanın geliştirilmesini sağlamak amacıyla izlenen uzun süreli bir plandır. Bir işletmenin bütün yönlerine nüfuz eden ve direkt olarak tüketici ihtiyaçları, talepleri ve duygularına yanıt veren bir kavram, ahlak ve kültür oluşturmayı gerektirir.
Markalaşma, bir ya da birden çok ürünün veya hizmetin, görsel ya da yazınsal ögeleriyle birlikte bir bütünlük arz edecek şekilde; nasıl algılanacağına ve etkileşim yaratacağına ilişkin sürecin stratejik olarak yönetilmesi ve sürdürülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri