Ses teli felcinin genel belirtileri; kısık, çatlak veya hırıltılı ses, nefes darlığı ve tükenikliği, konuşma esnasında sese hava karışımı, ses yorgunluğu ve tükürüğü yutkunma güçlüğü, beslenme esnasında soluk borusuna yemek kaçması ve öksürük krizi eşliğinde kendini gösteren boğulma tehlikesi, içilen sıvıların burundan ...
Ancak, ses teli felcinin tedavisi cerrahidir. Felç oluştuğundan itibaren 6-12 ay süre ile hasta takip edilir; bu bekleme sırasında felçli ses teline dolgu maddesi enjeksiyonu işlemi yapılabilir. Bu dönemde, felcin kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Eğer iyileşme olmazsa, kalıcı cerrahi müdahaleler gündeme gelir.
Ses teli felçlerine en çok guatr ve diğer boyun ameliyatlarından sonra rastlanmaktadır. En başarılı ameliyatlarda bile %2-3 geçici veya kalıcı ses teli felci görülebilmektedir. Bu felçlerin büyük çoğunluğu 6 ay içinde kendiliğinden iyileşmektedir.
İlgili sinir ve dalları, beyinden başlar, boyundan geçer, göğüs kafesi içerisine girer ve tekrar boyuna dönerek ses tellerini besler. Bu uzun yol boyunca oluşabilecek bazı iyi ve kötü huylu tümörler sinirin fonksiyonunu bozarak çalışmasına engel olur. Bu durum da ses teli felci ile sonuçlanabilir.
Sesin doğal işleyişini bozan, fonasyonu zorlaştıran ses problemleri iki haftadan fazla sürerse ve seste kendiliğinden bir iyileşme görülmezse en kısa zamanda bir uzman hekime başvurulmalıdır. Ses hastalıkları zamanında tedavi edilmezse ileride cerrahi operasyon gerektirecek daha büyük ses problemlerine neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
Çok nadir görülmekle birlikte her iki ses teli birden tam kapalı ya da çok az açılmış pozisyonda iken felç oluştuğu takdirde; nefes alınamaz ve acil müdahale gerekir.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Ses kısıklığı için Kulak Burun Boğaz hastalıkları bölümüne başvurulmalıdır.
Tanı nasıl koyulur? Ses teli skarı tanısı, ses tellerinin videolaringostroboskopi adını verdiğimiz özel bir ışık tekniği ile ağız içerisinden muayenehane koşullarında endoskopik muayenesi sırasında, ses telinin iç yüzeyindeki titreşim hareketinin görülememesi ile koyulur.
Sesin yanlış ve fazla kullanımından başka sigara, alkol kullanımı, yeterince su içilmemesi, çok kahve tüketilmesi, boğaz reflüsü eşlik eden üst solunum sisteminin enflamasyonları da ses tellerine zarar verip disfoniye yol açabilir.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Genel anestezi altında yapılır. Büyütülmüş yüksek kaliteli görüntü sağlayan laringoskop ve diğer endoskopik aletler yardımıyla ağız içerisinden girilerek ses tellerine ulaşılır ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar verilmeden polip kesilerek çıkarılır. Operasyon ortalama 30-45 dakika sürer.
Zencefil ve ekinezya çayı ses tellerinde görülen sorunlar için tüketilebilmektedir. Gün içerisinde belirli miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
SESİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
“Sigara sesin en büyük düşmanıdır. Gırtlak ve akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Sigaranın kesinliklebırakılması, bulunulan ortamda sigara dumanına maruz kalınmaması gerekir. Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
Ses ameliyatı ya da ses teli ameliyatı, ses tellerinin iyi huylu ya da kötü huylu rahatsızlıklarında hastalığı tedavi etmek ya da ses kalitesini değiştirmek için yapılan ameliyatlara verilen isimdir. Mikroskop altında yapıldığı için çok özel enstrümanlar gerektiren ince bir cerrahidir (fonomikrocerrahi).
Tek taraflı ses teli felcinde ilişkili ses problemlerinin tedavisi için kullanılan ana yöntemler ses terapisi, enjeksiyon laringoplasti (ses tellerine dolgu yapılması, kapalı ses teli cerrahisi) ve tiroplastidir (açık ses teli cerrahisi).
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Ses telinde kanama olan bireyler genellikle sadece ses kısıklığı, seste düzensizlik, seste pürüzlülük gibi belirtilerle doktora başvururlar. Beraberinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu yoksa genellikle ağrısızdır.
Bal ve limon: Gün içerisinde iki defa bir tatlı kaşığı bala birkaç damla limon damlatarak yemek gerekiyor. Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir.
Ses estetiği ameliyatı fiyatları ortalama 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. . Ameliyat süresi ise kullanılan tekniğe göre 20-40 dakika arası değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri