Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Bunun sebebi borderline kişilik bozukluğu hastalığının öncelikli adlandırıldığı zamanda; nevroz ve psikoz olarak tanımlanan iki ruhsal problem arasında sınır olarak belirlenmesidir. Borderline kişilik bozukluğu genel olarak ergenlik döneminde ve genç erişkinlik çağında kendini gösterir.
Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
Borderline kişilik bozukluğu ya da diğer adıyla sınırda kişilik bozukluğu bireyin kendisi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklini etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur.
İlgili 39 soru bulundu
Borderline kişilik bozukluğu hastalığı bulunan kişilerde, öz denetim kontrolünde bozukluk, duygu ve düşüncelerinde dengesizlik bulunur. Tedavi edilmediği takdirde kişinin ve çevresinin zarar görmesine neden olabilir.
Hastanın yakın çevresinin de destekleyici davranışlar sergilemesi ve hasta üzerinde baskı oluşturmaması faydalı olacaktır. Borderline kişilik bozukluğu; hastanın yaşam kalitesini her yönden olumsuz etkileyen ve hastanın kendine zarar vermesine kadar uzanabilecek komplikasyonları olan ciddi bir durumdur.
Bipolar ve borderline arasındaki en temel fark şudur; Borderline kişilik yapısındaki duygu durum değişimleri süreğenken, bipolar bozukluktaki duygu durum değişimleri dönemseldir. Borderline kişilik yapısı olan kişilerin duygusal durumları genellikle daha hızlı ve sık değişir.
Bordeline kişilik bozukluğunun eskiden şizofreninin “sınır”ı olduğu düşünülürken, şimdi daha çok depresyon gibi duygulanım bozukluklarıyla veya Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu gibi dürtü kontrol bozukluklarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Borderline: 12-18 U/mL Pozitif >18 U/mL SLE ve Sjögren sendromunun ayrılması dahil bağ dokusu hastalıklarının ( ayrımı ve tanısında kullanılır. Ortak özellikleri ekstrakte edilebilen nükleer antikor olmalarıdır.
Borderline kişilik bozukluğu, duygusal dalgalanmalar, kendine zarar verme davranışları, yoğun korkular ve öfke nöbetleri gibi semptomlarla ilişkilendirilen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Ergenlik döneminde bu semptomların ortaya çıkması, genç bireylerin hayatında önemli zorluklara yol açabilir.
BORDERLINE VE NARSİSİSTİK KİŞİLER ALDATIR
“Özellikle Borderline ve Narsisistik yapıdaki kişiliklerin aldatma olasılığı çok yüksektir. Çünkü yakınlaşma ve ayrışma problemi olan bu kişiler, aldatarak diğer kişiyle aralarında güvenli, duygusal bir mesafe yaratmak isterler. Bir nevi ilişkide balans ayarı yaparlar.
Borderline ilişkiler, genellikle çok zor ve sancılı yaşanmaktadır. Borderline bireyler, partnerleri tarafından sevilmek, kabul edilmek ve her şeyden önce terk edilmemek isterler. Bu nedenle partnerinin kendisine bağlı kalmasını sağlamaya çalışır.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Uzaklaşmacı Borderline ise yine bu gerçek ya da hayali terk kaygısının regule edemediğinden bu tehdidi hissettiğinde nesneyi bölerek, kötüye atar ve nesneden tamamen uzaklaşır. Genellikle de ilişki kurmamaya başlarlar. Kendilerini işlerine vererek, işini nesne haline getirmeye başlar.
Bipolar bozukluğu olan kişiler mani ve depresyon dönemlerinde orada olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama gibi garip duygular yani halüsinasyonlar yaşayabilirler. Ayrıca diğer insanlara mantıksız görünen şeylere (sanrılara) inanabilirler. Bu tip semptomlar tıpta psikoz veya psikotik atak olarak bilinir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Konuşma terapisi ya da Psikoterapi: Kişinin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını daha iyi anlamak için bir terapistle konuştuğu yerdir. Tedavi, durumun ciddiyetine ve kişinin sahip olabileceği diğer sorunlara bağlı olarak birkaç ay veya yıl sürebilir.
Anksiyetenin şiddetinin artmasıyla bipolar arasında bir ilişki kurmak şimdilik bu bilgilerle mümkün değil. Travma sonrası stres bozukluğu, travma sonrası psikolojik ilk yardım ve anksiyete ile ilgili yardım almak isterseniz Evimdeki Psikolog aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.
Örneğin, birine hemen aşık olup, hemen hayranlık duyabilirler, ancak kısa bir süre sonra bu kararlarından vazgeçip pişman olabilirler. Bu durum temelde tedavi edilebilir ve iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
Borderline tamamen iyileşir mi? Sınırda kişilik bozukluğu tamamen iyileşen bir hastalık değildir. Ancak uygun psikoterapilerle hastalık kontrol altına alınabilir.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Bu bozukluğu olan kişilerde uçtan uca giden bir benlik algısı vardır. Bu kişiler genellikle ya hep ya hiç düşüncesi içindedirler: ya çok sever ya da öfke dolu olurlar, terk edilmek istemezken bir anda terk eden taraf onlar olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri