Gözde oluşan ağrılar; göz kuruluğunun olması, göz iltihaplanmaları, göz tansiyonu, göz nezlesi, blefarit, katarakt, arpacık çıkması, göz alerjisi, konjonktivit ismi verilen göz nezlesi ile olabilir.
Gözlerdeki travma, iltihaplanma ve enfeksiyon gibi nedenlerle ağrı ortaya çıkabilmektedir. Ağrı tek gözde olabileceği gibi, her iki gözde de olabilmektedir. Göz ağrısının tam olarak yerini tayin etmek hasta açısından zordur. Dolayısıyla ağrının yeri ve sebebinin belirlenmesi açısından doktor muayenesi şarttır.
Soğuk veya Sıcak Uygulamalar: Soğuk veya sıcak uygulamalar, göz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Soğuk uygulamalar, şişmiş veya iltihaplı gözler için etkili olabilirken, sıcak uygulamalar göz kaslarını rahatlatma da yardımcı olabilir. Dinlenme ve Göz Hijyeni: Gözleri dinlendirmek ve temiz tutmak önemlidir.
Göz bozuklukları: Çocuklarda göz bozuklukları, gözde enfeksiyon, alerji, göz tansiyonu, göz yaralanması, göz kapağı iltihabı, göz siniri iltihabı gibi durumlar baş ağrısının göze vurması olarak meydana gelebilir. Sinüzit: Sinüzit, burun ve alın bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Göz arkası ağrısı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Göz arkası ağrısı enfeksiyon nedeniyle olabileceği gibi stres nedeniyle gergin olmak, migren, göz tansiyonu hastalığı (glokom) ve sinüzit hastalığı etkisiyle de görülebilir.
'Sol göz ağrısı neden olur? ' sorusunun cevabı olarak üveit, göz tansiyonu, sklerit, göz kuruluğu ve hipermetropi nedenlerini gösterebiliriz.
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı-kusma ile ortaya çıkar. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Beslenme eksikliğine, uykusuzluğa, çevre kirliliğine ve kas gerilimine karşı oldukça hassas olan gözler ile ara vermeden okuma, uzun süre araba sürme, dijital ekranlarda fazla vakit geçirme ve bazı aydınlatmalara yine uzun süre maruz kalma göz yorgunluğuna sebep olmaktadır.
Göz yüzeyindeki ağrı, batma, kızarıklık, kuruluk hissi, şikâyetleri yoğun şekilde yaşanır. Bunlara ilaveten görme düzeyi azalır, uzun vadede göz yüzeyinde yaralar, damarlanmalar, kalıcı lekeler oluşur. Görme düzeyi çok azalabilir. Göz kuruluğu tedavi edilmediği takdirde körlük riski bile vardır.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir. Gözlerinizi sürekli açık tutmak gözde batmaya neden olabilir.
Göz ağrılarının çoğu, hiç tedavi almadan veya hafif bir tedavi ile kaybolur. Göz ağrısı ya da ağrıya neden olan tıbbi durumlar nadiren göze kalıcı hasar verir. Bununla beraber, glokom gibi göz ağrısına neden olan bazı durumlar tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Sağ göz ağrısı, farklı faktörlerden kaynaklanabilir. Uzun süreli ekran kullanımı, alerjiler, sinüs enfeksiyonları, göz yorgunluğu veya temel sağlık sorunları gibi çeşitli nedenler sağ göz ağrısına yol açabilir. Ağrının nedeni belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Göz tansiyonu gözün her iki tarafını da etkiler. 40 yaş üzerindeki kişilerde görülme ihtimali daha yüksek olmakla birlikte 60 yaş üzeri kişilerin yaşadığı görme problemlerinin en yaygın nedenidir.
Göz içi kanamaları, İltihaplanmaları, travmaları, kortizonlu ilaç kullanımı göz tansiyonunu yükselten sebeplerdir. Ailede göz tansiyonu varlığı bir risk faktörüdür. Göz tansiyonu vücut tansiyonu gibi veya şeker hastalığı gibi dış faktörlerden çok etkilenen bir durum değildir.
Hipertansiyonun gözün retina tabakasında yaptığı hasar nedeniyle, körlüğe kadar gidebilen hastalığa hipertansif retinopati deniliyor. Kan basıncının yükselmesiyle retina damarlarında bölgesel ya da yaygın daralmalar oluşup damar duvarlarında zamanla kalınlaşma şeklinde değişiklikler meydana geliyor.
Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında.
Sinüzit baş ağrısı genellikle alın, yanaklar ve gözlerde hissedilir. Göze vuran ağrı, sinüzit nedeniyle sinüslerin şişmesinden kaynaklanabilir. Göz yorgunluğu: Uzun süreli bilgisayar kullanımı, okuma veya yoğun görsel aktiviteler göz yorgunluğuna yol açabilir.
Göz migreni gözün şiddetli bir biçimde ağrımasına denmektedir. Esasında migren çeşitleri arasında göz migreni gibi bir alt tür yoktur ama genelde hastalar göz ağrısını göz migreni olarak tanımlamaktadır. Tek taraflı migren, gözü ve şakak kısmını da etkilemektedir. Göz migreninde gözde kızarma, sulanma, şişme de olur.
Göz batması, gözde rahatsızlık, yanma veya acıma hissine neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Gözde batma nedenleri arasında göz kuruluğu, göz enfeksiyonları, alerjiler, yabancı cisimler, kontakt lens kullanımı veya göz yorgunluğu gibi çeşitli faktörler yer alabilir.
Kas gerilimi ve spazm, aşırı derecede yorgunluk ve saatlerce aynı pozisyonda durmak da baş ağrılarına zemin hazırlar. Enseden gelen baş ağrısı, migren kaynaklı da kendini gösterebilir. Ense bölgesinden yayılarak göz kısmına kadar şiddetli bir ağrı oluşur. Kişinin yaşam kalitesi düşer.
Ağrıyı sol gözünün içinde ve özellikle sol göz kapağının altında nazal tarafta daha yoğun hissediyor. Aşağı ve yukarı bakış ile ağrı şiddetleniyor. Gözde kızarıklık, gözyaşında artış, o bölgede terleme değişikliği, görme keskinliğinde azalma veya çift görme tariflemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri