Doğumdan 1-2 hafta sonra, koyunu günde iki kez (sabah ve akşam) 4-8 ay boyunca sağımanız gereklidir. Genel olarak, et üretiminde tercih edilen koyun ırkları doğumdan sonra 4-5 ay boyunca süt üretirler, süt üretiminde tercih edilen ırklar ise 8 aydan daha fazla da süt üretebilirler.
Koyunlarda önemli bir verim özelli¤i olarak ele al›nan süt verimi ve özelliklerinden laktasyon süresi 136,8 gün, laktasyon süt verimi 33,09 lt, günlük ortalama süt verimi 0,273 lt, ya¤ oran› % 6,91, kuru madde oran› ise % 17,2 olarak belirlenmifltir.
Yerli koyun ve keçilerde laktasyon süresi genelde 3- 5 aydır. Bu süre etçi ırklarda 3- 4 ay, sütçü ırklarda ise 7- 8 ay kadar devam etmektedir.
Erkekler boynuzlu, dişiler boynuzsuzdur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 44-48 kg. süt verimi 90-155 Litre, kirli yapağı verimi 2-3 kg.dır. Balıkesir, Bursa yörelerinde yetiştirilir. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 55-70 kg., süt verimi 50-55 Litre, kirli yapağı verimi 3,5-4 kg.dır.
Koyunlar laktasyon başına 265 ile 600 lb (120 ile 272 kg) süt üretebilirler. Ortalama laktasyon süresi 210 gündür.
İlgili 28 soru bulundu
East Friesian, Laucane ve Assaf en yaygın süt üretiminde tercih edilen koyun ırklarıdır, Dorset ve Suffolk ise et üretiminde tercih edilen en yaygın ırklardır.
▪Koyunlar genellikle belli mevsimlerde çiftleşme eğilimi gösterirler. ▪Koyunların çiftleşme eğilimi göstermelerine kızgınlık, kızgınlıkların görüldüğü döneme de çiftleştirme veya koç katımı mevsimi adı verilir. Anadolu'da Eylül-Ekim aylarına rastlar ve yaklaşık 1.5 ay kadar sürer.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçük aile işletmelerinden aldığı soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını 15 Ekim 2022 tarihi itibariyle 9,00 TL olarak belirledi.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
"Koyun sütü, ineklerin sütü ile elde edilebilen alışılmış yoğurda çok iyi bir seçenektir. Koyun sütü, aynı zamanda insanlarca tüketilen ilk süt çeşitleri içerisinde yer almaktadır.
Yılda 2 kez ve her defasında 1-3 yavru doğururlar. Gebelik süreleri 5-11 aydır. Koyunların ömürleri 10 ila 12 yıl arasıdır.
Doğumdan 1-2 hafta sonra, koyunu günde iki kez (sabah ve akşam) 4-8 ay boyunca sağımanız gereklidir. Genel olarak, et üretiminde tercih edilen koyun ırkları doğumdan sonra 4-5 ay boyunca süt üretirler, süt üretiminde tercih edilen ırklar ise 8 aydan daha fazla da süt üretebilirler.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Kuzu doğunca ağız ve burnundan doğum zarlarının uzaklaştırarak kuzunun nefes aldığından emin olunmalıdır. Doğum sonrası anne, kuzuyu yalayarak kurutacaktır. Anne kuzuyu kuruttuktan sonra annenin başka kuzu doğurmayacağından emin olunduktan sonra anne ve yavru bireysel bölmeye alınır.
Süt koyunculuğunda kuzular 30-35 günlük yaşta sütten kesilmektedir. Süt ikame yemi ile büyütülen kuzular ise 6-8 haftalık iken sütten kesilirler. Erken sütten kesim 14 günlük yaştan sonraki herhangi bir yaştan sıvı gıdadan tamamen katı gıdaya geçiş olarak tanımlanır.
Ülkemizde, kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos tipi koyunlar yetişiyor. Bunların içinde eti en lezzetli ve makbul olanı, kıvırcık. Beyaz dağlıç etinin lezzeti kıvırcıktan sonra ikinci sırayı alıyor. Karaman koyununun ise, ak karaman cinsinin eti daha lezzetli oluyor.
Et İçin Hangi Koyun Beslenir? Et üretimi için beslenebilecek birçok koyun ırkı bulunur. Kıvırcık koyun etinin lezzeti açısından çok fazla beslenen bir türdür. Kıvırcık kadar çok beslenen türler içerisinde Karacabey Merinosu da gelir.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır.
Koyun sütü, bağışıklık geliştirmede, teşvik eder. Kanseri önlemede, üreme sağlığını geliştirmede, bağışıklığı arttırır, kemik ve mineral yoğunluğunu sağlar. Kolesterolü düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. Kalsiyum açısından zengindir.
Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
Koyun sütü; keçi ve inek sütünden daha yüksek kuru madde oranına sahiptir. Kazein ve yağ oranı yüksek olduğundan, içme sütünden ziyade, peynir, yoğurt ve tereyağ üretiminde tercih edilmektedir.
Koyunlar kuruya ayrıldıktan sonra yoğun bir besleme (flushing) ile koç katım kondisyonuna ulaşmaları sağlanır ve koyunların kızgınlık göstermeleri ve koç katmadan 2 hafta önce uyarıcı koçlar sürü içine bırakılır veya hormon uygulaması ile kızgınlıklar toplulaştırılır ve koç katım işleri yapılır.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Koyunlar çiftleşmeden sonra gebe kalırlarsa bunu ilk 3 ay fark etmek mümkün olmayabilir. Çünkü bu 3 aylık süreçte koyunların karnı çok fazla şişmez. Ancak 3 ay sonrasında ise koyunun karnı ciddi şekilde şişmeye ve büyümeye başlar. Bu durumda da koyunun gebe olduğu net şekilde anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri