BİR KUTU İNSÜLİN İÇİNDE 5 ADET HAZIR İNSÜLİN KALEMİ BULUNUR. HER BİR HAZIR İNSÜLİN KALEMİNDE / İNSÜLİN KARTUŞUNDA 300 ÜNİTE İNSÜLİN VARDIR.
Eğer bulanık görünümlü bir insülin kullanılacaksa insülin kalemi ellerinizin arasında çok fazla çalkalanmadan ve yıpratılmadan 10-15 kez karıştırılır veya farklı bir yolla ele alınarak aşağı yukarı yavaş hareketlerle 10-15 kere karıştırılarak insülinin bulanması sağlanır.
İnsülin enjektörü 1 ml kaç ünite 1 mililitre ml enjektör üzerindeki her bir çizgi 2 üniteye karşılık gelir. Böylece 1 ml ya da 1 cc ya da 1'lik bir enjektör 100 üniteye kadar insülin yapabilme imkanı sağlar. 0,5 mililitre ml enjektör üzerindeki her çizgi ise 1 üniteye karşılık gelir.
Bir ünite insülinin, kan şekerini kaç mg/dL düşürdüğünü gösterir. Bu değer, çocuğun insüline ne kadar hassas olduğunu gösterdiği için insülin hassasi- yet faktörü veya kan şekerini düzeltme formülünde kullanıldığı için kan şe- keri düzeltme faktörü olarak adlandırılmıştır.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
İlgili 25 soru bulundu
İnsülin Dozu Nasıl Ayarlanıyor? Vucudun ihtiyacına göre, hekim tarafından hesaplanarak doz ayarlanır. Vucut ağırlığının kilogramı başına 0.5 ile 1 ünite arasında günlük toplam insulin dozu hesaplanır. Bir insanın günlük ihtiyacı 0.8 mg/kg'dır.
Tokluk kan şekeri için yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılan ölçümde 140 mg/dL ve altındaki değerler normal kabul edilir. Değerler 140 ila 199 mg/dL arasındaysa prediyabet bulunabileceğini gösterir. 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Her 1 ml'de 100 ünite (IU) insan insülini içerir. Her bir kartuş 300 ünite çözünebilir insüline eşdeğer miktarda 3 ml çözelti içerir. İnsan insülini laboratuvar ortamında “rekombinant DNA teknolojisi” ile elde edilmektedir.
Çoğu hastada günlük insülin ihtiyacının 2/3'ü sabah, 1/3'ü akşam yemeği öncesi yapılır. Şişman olmayan hastalarda 40 üniteden az dozlarla kan şekeri kontrol edilirken, şişmanlarda daha yüksek dozlara ihtiyaç vardır. Bazı hastalarda kan şekeri iyi kontrol edilemediğinden günde 4 kez insülin yapılması gerekir.
İnsülin kaleminizi açılmamış olarak buzdolabında (2°C ila 8°C) son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz ancak dondurucuya koymayın. Açıldıktan sonra kaleminizi buzdolabının kapağında (2°C-8°C) 4 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Enjeksiyon işlemi
Enjeksiyon yapacağınız bölgeyi temizleyip iğneyi dik bir şekilde batırın. Doz göstergesi sıfırı gösterene kadar doz düğmesine sonuna kadar basın. Ardından yavaşça altıya kadar sayın.
Mühtahzarlarda genel olarak 1 cc' de 5,000 ünite heparin bulunur.
Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Her bir kalem 450 U'ye eşdeğer 1,5 mL enjeksiyonluk çözelti içermektedir. İnsülin glarjin rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak Escherichia coli içerisinde üretilmiş bir proteindir. Yardımcı Maddeler: Çinko klorür, metakrezol, gliserol, hidroklorik asit, sodyum hidroksit ve enjeksiyonluk su.
Ülkemizde insülinler ya 1 ml'de 40 Ünite insülin içeren şişeler (flakonlar) ya da 1 ml'de 100 ünite insülin içeren kartuşlar halinde satılmaktadır. Şişe insülin kullananlar üzerinde U-40 yazan enjektörler ile insülin yaparken, kartuş kullananlar ise insülin kalemi ile enjeksiyon yapmaktadır.
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
1 birim ünsilin 30 miligram kan şekeri düşürürken, 10 miligram düşürür hale gelir. Vücut bu durumla baş etmek için daha fazla insülin üretmeye başlar. Örneğin vücut, kan şekerini 80-100 arasında tutmak için 7-8 ünite insilün salgılarken, insülin direnci olanlarda bu oran 20- 30'a hatta 50'ye kadar çıkar.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Toujeo kalemini iğne yukarıya bakacak şekilde tutun. Parmağınızla insülin haznesine hafifçe tıklatarak hava kabarcıklarını giderin. kadar basın. İnsülinin iğne ucundan çıktığından ve doz penceresinde “0” gösterdiğinden emin olun.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
Şeker Hastalığına Bağlı Koma Belirtileri:
Ölüme kadar götüren tehlikeli bir komplikasyondur. Kan şekeri çok yükselir ve vücut susuz kalır, bu nedenle komaya girer. Kan şekeri 600 mg/dl'nin üzerindedir.
140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için gereken değerdir.
Açlık kan şekerinin en az 8 saat aç kalınarak ölçülmesi gereklidir. Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri