Haksız Yazarlık : Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dahil etmek, aktif katkısı bulunduğu halde bu kişileri yazarlar arasında göstermemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek.
Yazarlık hakkı; bir araştırmacının, araştırmanın ve yayının tüm aşamalarında görev ve sorumluluk alması anlamına gelmektedir.
Sözde (Armağan) Yazarlık (Gift Editorship) “Bir çalışmada (araştırmanın tasarımında, verilerin toplanmasında, değerlendirilmesinde, yayının hazırlanması ve onayında) yeterli katkıda bulunmaksızın yazar olarak görünmek/gösterilmektir”.
Hayali (sanal ya da gölge) yazarlık veya onursal yazarlık, bilimsel araştırma ile ilgili hiçbir katkısı bulunmamasına karşılık, yazının kolay kabul edilip basılmasını sağlayacağı düşünülerek yazar ilave edilmektedir.
Matzinger Olayı:
Matzinger makalenin diğer yazarı olan Mirkwood'un kendisinin köpeği olduğunu açıklar. Bunun üzerine derginin editörü Matzinger'in yazılarını bir daha dergisinde yayımlamayacağını açıklar. Editör yaşadığı müddetçe bu dergide Matzinger'in yazılarını yayımlamaz.
İlgili 34 soru bulundu
Çarpıtma (falsification/fudging): Çarpıtma, araştırmada belli veri noktalarının, örneğin, istatistiksel verilerin doğru sonuç almayı engelleyebilecek biçimde değiştirilmesidir.
Dilimleme (Slicing):
Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak çok sayıda yayın üretmek.
Yazar olmak için herhangi bir eğitim şartı bulunmaz.
Yazar olmayan kişilere yazarlık verilmesinin (ikram yazarlığı) nedenleri akademik yükseltmelere yardım etme, önemli isimlerin yazar olması durumunda yayının kabul şansının artma olasılığı, yayın ve atıf sayısını arttırmak için karşılıklı yayınlara isim eklemeler olarak karşımıza çıkmaktadır (Ruacan, 2005).
Aşırı yazarlık (hyperauthorship), 50'den fazla yazara sahip makaleler için kullanılan bir terim (Cronin, 2001).
Mükemmel Suç (The Perfect Crime): Yazarın bazı yerlerde kaynaklara atıf yapması fakat yazının kalan kısımlarındaki analizlerin kendine ait olduğu fikrini yaratma düşüncesiyle bazı kaynaklara atıf vermemesi.
Peki, nedir bu yaratıcı yazarlık? Genel anlamıyla yaratıcı yazarlık, pratik olarak var olmayan ancak var olması muhtemel bir durum ya da olay üzerine, tamamen özgün bir kurgusal yapı ve üslup ile yazmaktır. Kısacası, size ait olan yeni bir şey olmasıdır.
Yazarlık mesaisi, kuralları olan, süreklilik ve disiplinlik isteyen bir sanat ve meslektir. Yazarlık, keyfi yapılan ve yapılacak bir iş değildir.
Gölge yazarlık sözleşmesi bir kimsenin, yazmış olduğu bir eserle ilgili olarak kendi ismini gizli tutmayı taahhüt edip, bir başkasının kendisini “yazar” olarak tanıtmasına rıza göstermesini konu alır.
Metin yazarı olabilmek için herhangi özel bir mezuniyet gerekmemekle birlikte bu alanda çalışanların çoğunun üniversitelerin Edebiyat, İletişim ya da Güzel Sanatlar Fakültelerinden mezun kişiler olduğu söylenebilir. Bunun dışında gerekli olan temel nitelikleri taşıyan herkes metin yazarlığı yapabilir.
Yurtdışında örneklerini çokça gördüğümüz yazarlık okulu artık Türkiye'de. İstanbul Beykoz Üniversitesi “Yazmanın İncelikleri”nin öğretileceği Yazarlık Okulu'nda, ünlü kalem ustaları Gülşah Elikbank ve Sedat Demir'in yöneticiliği ile Prof.
Yazar olmak için ilk adım, okumaya ve yazmaya zaman ayırmaktır. Çeşitli türlerde kitaplar okuyun, yazma becerilerinizi geliştirin ve yaratıcılığınızı besleyin. Ayrıca, düzenli yazma alıştırmaları yaparak yazma becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.
Buna bağlı olarak yazarlık alanında başarı da diğer becerilerde olduğu gibi üç ana faktör çerçevesinde belirlenir: Doğal Yetenek: Bazı insanlar yazarlık becerisi konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahiptir. Ancak bu yetenek bizim kontrol edebileceğimiz bir şey değildir; dolayısıyla üzerine çok düşmememiz gerekir.
Freelance, kelime anlamıyla “serbest çalışmak” demektir. Buradaki serbestlik, sizin çalışma saatlerinizi, çalışma ortamınızı ve diğer pek çok koşulu, başınızda bir yönetici veya patron olmaksızın kendi ilkelerinize bağlı olarak belirlemeniz anlamına gelir.
Etik dışı davranışların nedenleri arasında bireysel ve kurumsal faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında rekabet, başarı hırsı, kişisel ve kurumsal çıkarlar, kötü yönetim, eksik veya yanlış eğitim ve bilgi eksikliği sayılabilir.
Bölerek Yayınlama (salamizasyon) : Bir önceki ya- nıltma biçimine benzeyen bu yöntemde yazarlar tek bir ça- lışmadan çıkan sonuçları yapay olarak bölerek birden fazla yayın çıkarma çabasına girmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri