İş sözleşmesinde başka bir işte çalışma yasağı bulunmuyor ise kanunda da buna yönelik bir yasak bulunmadığından teknik olarak işçinin başka bir işte çalışmasının önünde engel bulunmamaktadır.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Sürekli işçilerle ilgili olarak sık gelen sorulardan biri de işçinin başka bir işyerinde çalışıp çalışamayacağı ya da üzerine şirket açıp açamayacağıdır. Genel hükümler açısından; hem SGK mevzuatı hem de iş mevzuatı işçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışmasını engellemektedir.
4/A (SSK) Sigortalısı birden fazla işverenin yanında hizmet akdine tabi olarak çalışabilir, bunun önünde herhangi bir engel yok. Sigortalı birden fazla işverenin yanında hizmet akdine tabi çalışıyorsa o sigortalıyı çalıştırdığı tüm işverenler sigortalı olarak SGK' ya bildirmesi ve primlerini ödemesi gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Vatandaşlar birden fazla yerde çalışabilir ancak farklı statülerde sigortalı olamazlar. 4/a (SSK) ile sigortalı olan bir işçi, yine aynı statüde başka bir işte de çalışmaya başlarsa kendisine ikinci bir sigorta yapılır. Bu durum çalışanın emeklilik konusunda avantajına olur.
Konuyu derinlemesine analiz edecek olursak; öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin ek iş yapmalarını yasaklayıcı bir hüküm yer almamaktadır. Bu nedenle temel kural olarak işçilerin ek iş yapması yasak değildir. Ancak işçilerin iş sözleşmelerinde ya da toplu iş sözleşmesinde aksi bir hüküm varsa durum değişir.
Ancak tek taraflı olarak değişikliğe gidip çalışma koşullarının ağırlaştırılması İş Kanunu'na göre haklı fesih nedeni oluşturur. Durumun çalışana yazılı olarak bildirilerek, onayının alınması gerekir. İşçi kabul etmezse iş sözleşmesi feshedilebilir. Bu durumda çalışan dava açabilir.
İşçinin görevi dışında farklı işlerde çalıştırılması haksız bir uygulama olup esaslı bir değişiklik olması nedeniyle işçi için haklı fesih nedenidir. İşçinin görevi dışında olan işlerde çalıştırılması halinde işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Yargıtay'a göre istifa etmeden önce başka bir iş ayarlamak yasalara aykırı değil. Yargıtay fesih için haklı sebepleri bulunan bir işçinin, fesih tarihinden sonraki işsizlik sürecini ve geçim koşullarını nazara alarak, fesihten önce başka bir işe başvurmuş olmasını doğal buldu ve işçinin haklı olduğuna hükmetti.
Fazla çalışma süresi ne kadardır? Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, işçi günde en fazla 11 saat çalıştırılabilir. Ancak bu işçinin her gün 11 saate kadar çalıştırılabileceği anlamına gelmeyip, yıllık 270 saatlik fazla mesai sınırlaması da dikkate alınarak işçi sadece haftada birkaç gün en fazla 11 saat çalıştırılabilir.
Herhangi bir işte fiilen çalışmayan kişinin sigortalı gösterilmesinin 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yönünden idari yaptırımları, Türk Ceza Kanunu yönünden de cezai yaptırımları bulunuyor.
Yani emeklilik için gereken prim gün sayısına aynı ay içinde 30 günden fazla yatan primler etki etmez. Prim gün sayısı bakımından 30 gün prim esas alınır.
Malum olduğu üzere, hizmet birleştirmede kişinin SSK (4a), BAĞ-KUR (4b), Emekli Sandığı (4c) kapsamında hizmetleri olabilir.
1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29,30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.
Keza işçinin yaptığı işin niteliğindeki değişiklik de işçi açısından iş şartlarından esaslı değişik olarak kabul edilmektedir. Ancak, işveren yönetim hakkı kapsamında, acil ve arızi durumlarda işçiyi görev tanımı dışında çalıştırabileceği gibi fazla çalışma da yaptırabilir.
Sosyal güvenlik mevzuatımızda buna engel bir durum yoktur. Kişi, bir işyerinde tam süreli, başka bir işyerinde süreli zamanlı (part-time) çalışabilir.
Sigortalı olarak çalışmış olduğu iş yerinden kendisi istifa ederek kendi isteği ile işten ayrılmak isteyen bir işçi işe iade davası açma hakkına sahip değildir. Dava açsa dahi otomatik olarak reddedilmektedir.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.
Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.
İş sözleşmelerinde de sıklıkla işçinin iş yerinden birisiyle aşk yaşanmayacağına dair yasak maddeleri bulunuyor. Bu tür hükümlerin yaptırımı olarak da ilişki yaşamaya başlanırsa iki taraftan birisinin işten ayrılacağı belirtiliyor. Bu tür kuralların hukuken geçerliliği bulunmuyor.
İşçi açısından fesih yasağı bulunmuyor. Ancak, kendi isteğiyle iş akdini fesheden işçilerin kıdem tazminatı hakkına dikkat etmesi gerekir.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmeliğe göre, iş ilişkisi doğrudan uzaktan çalışma sözleşmesi ile kurulabilecek veya hâlihazırda işyerinde çalışan işçinin iş sözleşmesi, işçinin ve işverenin anlaşması halinde, uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri