Yargıtay güncel bir kararında; asgari ücretin biraz üzerinde çalışan eş lehine dahi yoksulluk nafakasına hükmetti. Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi? Kadının nafaka alabilmesi için çocuğunun olması şart değildir. Çocuğu olmayan kadın da nafaka alabilir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Toplumumuzda yerleşmiş olan genel kanının aksine; ilgili yasal hükümlerimiz gereğince, yoksulluk nafakasına ilişkin düzenlemeler kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın eşlere eşit olarak uygulanmaktadır. Yani erkekler de yoksulluk nafakası alabilirler.
Görüldüğü üzere ilgili kanun maddesinde eşin maddi gücü doğrultusunda yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ancak erkeğin işsiz olması somut davada, diğer şartlarında mevcut bulunması kaydıyla, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın boşandıktan sonra ne zaman geçimini sağlayabilecek geliri elde ederse o zaman kadına nafaka ödenmez.
İlgili 38 soru bulundu
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Kesin olarak bir şey denemezse de ortalama olarak 4000 TL alan bir kişinin 750,00 TL – 1.000,00 TL arasında yoksulluk nafakası ödemesi makul kabul edilebilir.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
l. İşsiz Erkek Nafaka Öder mi? Erkeğin işsiz olması veya mal varlığının bulunmaması onu nafaka ödeme yükümlülüğünden kurtarmaz. Ancak, erkek işsiz ve çalışamıyorken kadının işi varsa, düzenli bir gelir elde ediyorsa bu durumda yoksulluk nafakası ödemekten kurtulabilir.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır. Yoksulluk nafakası aylık veya bir defada ödenebilir. Nafaka, bir kişinin bakımı ve eğitimi için bir tarafça ödenen nafakadır. Bu nafakayı ödemek için kimin dava açtığı önemli değil.
TMK m. 175'e göre süresiz nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanmada daha kusurlu olmaması yeterlidir. Diğer bir deyişle, eşit kusurlu, daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer şartları da sağlaması durumunda süresiz nafaka talep edebilecektir.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Erkeğin evlenmesi durumunda nafaka düşmez. Kadının evlenmesi durumunda ise düşer. Kanun burada yoksul olan tarafın gelir düzeyini esas alır.
Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Nafakadan nasıl kurtulacağınız konusuna gelince. Bunun için sizden nafaka alan eski eşinizin kendisini yoksulluktan kurtaracak bir işe girmesi gerekiyor. Eğer bir işe girip çalışmaya başlarsa nafaka ödeme yükümünüz sona erer. İkinci olarak, eski eşiniz yeniden evlenirse de nafaka borcunuz kalmaz.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Boşanma Olmadan Nafaka Davası
Nafaka için eşlerden birinin talebi gereklidir. Nafaka talebi görevli mahkeme olan Aile Mahkemelerinde dava ile gerçekleştirilmelidir. Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise, Asliye Hukuk Mahkemelerinde nafaka davası açılabilir.
Yoksulluk nafakası alacaklısının vefat etmesi halinde yoksulluk nafakası ödeyen kişinin nafaka ödeme sorumluluğu ortadan kalkacaktır. Yoksulluk nafakası ölüm ile sona ereceğinden nafaka alacağı mirasçılara geçmeyecektir. Yoksulluk nafakası ödeyen kişinin ölümü halinde de ödeme yükümlülüğü mirasçılara geçmeyecektir.
Böyle bir durumun yaşanması halinde maddi olarak zor durumda olan tarafa yapılan ödemeye yoksulluk nafakası denmektedir. Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası süresizdir. Bu sebeple yoksulluk nafakası kamuoyunca süresiz nafaka olarak bilinmektedir.
Nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin geliri olmayan taraf talep edebilir. Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyor.
Üniversite öğrencisi çocuk, reşit olduktan sonra yani 18 yaşını doldurduktan sonra üniversite eğitimine devam ediyorsa ve hali hazırda aldığı iştirak nafakası da sona ermiş ise çocuğun açacağı ayrı bir dava ile yardım nafakası talep edebilir.
Konusu nafaka olan davalar, kamu düzeninden ileri gelmekte ve nafaka davasında basit yargılama usulü uygulanmaktadır. Basit yargılama usulünde olan davalar en fazla iki üç celse sürmektedir. Kesin süre verilemez ancak en fazla 4-5 ay sürmektedir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri