Net Gelir Nedir? Net Gelir, bir şirketin giderlerden sonra ne kadar para kazandığını gösterir. Net Gelir, bir şirketin tüm faaliyet giderleri, faiz, vergiler ve imtiyazlı paylar üzerinden kar payı ödendikten sonra kazandığı para miktarını temsil eder.
Brüt kar = net satışlar - satılan malların maliyeti. Faaliyet geliri = brüt kar - faaliyet giderleri. Net gelir = faaliyet geliri + faaliyet dışı gelir.
Net maaş hesaplamak için de aşağıda ki yöntem izlenebilir. *BRÜT MAAŞ - Toplam Kesintiler (Ödenecek gelir vergisi + Damga Vergisi + Sosyal Güvenlik Primi Çalışan Tahsisi + İşsizlik Sigortası Çalışan Tahsisi) = NET MAAŞ formülü uygulanmaktadır.
Net dönem kârı, bir işletmenin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin toplamı ile aynı dönemde gerçekleşen giderlerin toplamının çıkarılması sonucu bulunur.
Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
İlgili 28 soru bulundu
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Aşağıdaki formülle hesaplanır. Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranıdır. Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
Toplam Gelir nasıl hesaplanır? Toplam Gelir, satılan mal ve / veya hizmet sayısının, söz konusu mal veya hizmetin fiyatı ile çarpılmasıyla hesaplanır.
Bu, işletmelerin kârda kalmak için ne kadar gelir elde etmeleri gerektiğini belirlemelerine yardımcı olur. İşletmeler bu bilgiyi, kârı maksimize etmek amacıyla fiyatları veya giderleri ayarlamak için kullanabilir. Dolayısıyla, net kâr veya kazanç sıfır ise, bu başabaş noktasını gösterir.
Olağan Kâr veya Zarar, esas faaliyet sonucuna (faaliyet kârı veya zararı) diğer faaliyetlerden olağan gelir ve kârların eklenmesi, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlarla finansman giderlerinin çıkarılması ile hesaplanır.
Özsermaye olarak da ifade edilen özkaynaklar analitik yönteme göre; ( Bilanço Net Aktif Toplamı - Borçlar = Özsermaye) şeklinde formüle edilir.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır. Brüt karı hesaplamak için cironuzdan satışlarınızın maliyetini çıkarın. Net kar hesaplamak içinse brüt karınızı almak ve vergiler dahil diğer tüm masrafları düşmek gerekir.
toptan satışlarda %3 -8, perakende satışlarda ise %18-20; kırmızı et ürünlerinde ise toptan satışlarda %6- 7 perakende satışlarda %10-12 arasında olabileceği taktir olunmuştur.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
Basitçe, hesapladığınız ürün maliyeti üzerine belirlediğiniz kar marjını ekleyerek satış fiyatını (etiket fiyatı) belirlersiniz. Diyelim ki ürünün maliyeti 100 TL ve siz %100 kar marjı eklemek istiyorsunuz. Bu durumda ürünün satış fiyatı 200 TL olacaktır.
Yaptığımız bu işlemi açık şekilde yazmak gerekirse kar oranı hesaplama formulü şu şekilde: Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Şirketin özsermayesi hesaplandıktan sonra, bulunan değer, yıllık net kâr değerine bölünerek özsermaye kârlılığına ulaşılır.
Söz konusu ayrımı örnek üzerinden daha net bir şekilde aktarmak mümkündür. 200 TL'ye satılan bir ürünün maliyeti 100 TL ise işletmeye marjı %50'dir. Kâr oranı formülüne göre işletmenin bu üründen elde ettiği kazanç %100'dür.
Net Gelir, bir şirketin giderlerden sonra ne kadar para kazandığını gösterir. Net Gelir, bir şirketin tüm faaliyet giderleri, faiz, vergiler ve imtiyazlı paylar üzerinden kar payı ödendikten sonra kazandığı para miktarını temsil eder.
Herhangi bir kesintiye uğramamış, giderler ile eksiltilmemiş gelir ya da ücrete brüt gelir adı verilir. Tüm giderler ve kesintiler çıkarıldıktan sonra elde edilen gelir ise 'net' gelirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri