Her ay yumurtalıklarınızda, doğumdan beri orada sessiz bekleyen, 5-6 tane yumurta olgunlaşmaya başlar ve bunlardan bir tanesi seçilerek, tam olgunluğa kadar gider ve yumurtalıktan salınır. Buna yumurtlama diyoruz. Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur.
Yumurtaların olgunlaşması, ilk gün görülen adet kanamasını takip eden 6. günde başlayarak salınımın gerçekleştiği 14. güne kadar devam eder. Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Kız çocuğunun anne karnında 5 aylıkken sahip olduğu yumurta sayısı yaklaşık 6-7 milyon kadardır, bu sayı doğumda 1-2 milyona düşer, çocukluk çağında yavaş yavaş azalarak ergenlik döneminden itibaren ayda bir yumurta yumurtlamak suretiyle bu azalma menopoza kadar aylık ortalama 350-400 yumurta harcayarak devam eder.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
İlgili 40 soru bulundu
Uzmanlar, hamile kalmak için en uygun yaşın 20'li yaşların sonu ile 30'lu yaşların başı arasında olduğunu söyler. Bu yaş aralığı hem kadın hem de çocuk için en iyi sonuç ile ilişkilendirilir. Öte yandan hamile kalma kararını etkileyen faktörlerden biri yaştır.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Yumurta rezervi genellikle adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilebilir. Bu değerlendirmede 2-9 mm arasındaki antral foliküllerin (büyümeye hazır yumurtaların) sayısı iki yumurtalıkta toplam 7-10 arasında ise yumurta rezervi normal olarak değerlendirilir.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Spermler doğru şekilde vajinaya bırakıldıktan sonra genellikle geriye sperm kaçağını önlemek için yaklaşık 30 dakika istirahat etmek belki kalça altına bir yastık koymak genel olarak önerilmektedir. Ancak, ilişki sonrasında eşiniz içinize boşaldıktan sonra yatma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Lizbon'da düzenlenen Avrupa Cinsel Tıp Birliği'nin 10. Kongresi'nde cinsel ilişki sıklığı konusunda yapılan son araştırmaların sonuçlarını Avrupa Cinsel Tıp Birliği Başkanı Prof. Dr. Francesco Montorsi açıkladı.Montorsi, cinsel ilişki sıklığının normal erkeklerde ayda en sık 3 - 4 kez olarak saptandığını söyledi.
Anne-bebek sitesi olan ChannelMum.com'un yaptığı ankete katılan 1194 çift ayda ortalama hamile kalabilmek için 13 kez cinsel ilişkiye girdiğini söylüyor.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur. Bunların ikisi de spermler tarafından döllenirse, çift yumurta ikizleri oluşur.
Özellikle adet öncesi memelerde şişlik, adet öncesi sinirlilik, hafif kilo alma, karında şişkinlik gibi belirtiler o ay kadının yumurtladığını gösterir. Adet olacağınız tarihi biliyorsanız bunun 14 gün öncesi sizin yumurtlama gününüzdür. Yani mesela ayın 27'sinde adet olacaksanız ayın 13'ü yumurtlama gününüzdür.
Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Evet tek yumurta ile de gebe kalmak mümkündür. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
En hızlı sperm, en erken 45 dakikada yumurtayı bulur. Yavaş bir sperm için bu süre 12 saate kadar çıkabilir. Eğer bir sperm yumurtalık kanalına geldiği halde yumurtayı bulamazsa burada 72 saate kadar bekleyebilir. Burada yumurtayı dölleyebilecek sperm sayısı yalnızca birkaç düzine kadardır.
Yumurta Rezervi Nasıl Çoğalır? Bir kadının yumurta rezervinin ne kadar olduğu daha doğmadan bellidir. Yani yumurtalık rezervinin ne zaman tükeneceği, ne zaman menopoza gireceği daha anne karnındayken bellidir. Bu nedenle yumurta rezervini çoğaltacak, artıracak bilimsel bir yöntem yoktur.
Biyolojik ve çevresel birçok etkene bağlı olarak yumurtalık rezervlerinde azalma gözlemlenebilir. Konu ile alakalı olarak yapılan testler kişinin yumurta kalitesi ve gebe kalabilme ihtimali üzerinde tahminde bulunulabilmesini sağlar. Yumurta rezervleri az olan kişiler tüp bebek yöntemi ile hamile kalabilirler.
Yumurtalık rezervi konusunda azalma yaşayan kadınların genel olarak kullandığı bitkisel formüllerin başında soğan kürü yer almaktadır. Soğan kürü aynı zamanda yumurtalıklarda bulunan çikolata kistlerinin de parçalanarak yok olmasına katkı sağlar.
Üreme çağında, düzenli adet gören bir kadında, her ay, yumurtalıklarda, follikül adı verilen kese içerisinde bir yumurta gelişir. Yaklaşık 18-20 cm. çapına ulaşan bu kese, iki adetin arasına denk gelen 14. günde çatlar ve içerdiği yumurta tüpler tarafından yakalanır.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Meninin az ya da hiç gelmemesi sinirsel kaynaklı olabileceği gibi tıkanıklık, hormon eksikliği ya da mesaneye geri kaçma gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Meninin dışarı atılmasını sağlayan sinirler bel bölgesindeki omurların arasından çıkar ve rektum üzerinde bir ağ oluşturur.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri