Dişi pire yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakır.Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar, 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar ...
PİRELER HAKKINDA
Pireler, her ortamda bulunabilen ve özellikle tüyler arasında yaşayan kan emici parazitlerdir. Dişi bir pire, 1 günde 50 adet yumurta yumurtlayabilir. Bir pire tüm yaşamı boyunca yaklaşık 1.500 adet yumurta yumurtlamaktadır1. Pireler günde 10 kez ısırır, vücut ağırlığının 15 katı kan emebilirler!
Pireler güneş ışığını sevmediklerinden dolayı karanlık ortamlarda ve geceleri daha çok ortaya çıkar. Gündüzleri evde pirelerin en çok bulunduğu ortamlar halı altları, köşe kısımlar, yatak altları, gardırop altları ve içi gibi yerlerdir. Bu yüzden bu bölgelerin temizliği ve ilaçlanması düzenli olarak yapılmalıdır.
Pire yumurtalarını öldürmek için en etkili ürünler arasında böcek büyüme düzenleyicileri (IGR'ler) bulunur. İzoksazolin adı verilen bu bileşikler evcil hayvanlar için güvenlidir.
Pireler özellikle bahçeli evlerde çevre koşullarından veya evcil hayvan bakan kişilerde evcil hayvandan kaynaklanabilen, oldukça küçük, kanatsız, hızlı üreyebilen, siyah veya kahverengi görünüme sahip küçük böceklerdir.
İlgili 29 soru bulundu
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Doğal pire ilacı sayılabilecek ürünler arasında diatom toprağı yer alır.
Halınızı, güzelce süpürün ve ardından karbonat, sirke ve limon karışımından bir kova su hazırlayıp bu kovadaki su ile halınızı silin. Yaptığınız bu uygulamalar evdeki pirelere yapılabilecek müdahaleler dir. bundan sonra ilaçlama firması ile bağlantı kurarak yapılması gerekenleri görüşüp gerekirse evinizi ilaçlatın.
Yetişkinliğe ulaştıklarında, pire ilk kan yemeğini aramaya başlar. Daha sonra sırtından beslenecek bir konukçu bulmak için 7 günü vardır, aksi takdirde ölür. Pire günde birkaç kez beslenirse, birkaç gün yemek yemeden hayatta kalabilir.
Evini Böcek İlacıyla İlaçlamak
Boratlar, ahşap koruyucu, deterjan ve böcek ilacı olarak yaygın biçimde kullanılır ve pirelerin midesini zehirler. Yetişkin bir pire, konağından kan emmeden ortalama iki ila üç ay, hatta 100 güne kadar yaşar.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Bir litre suyun içerisine 1,5 su bardağı sirke ekledikten ya da yarım litre suya bir limonu ekleyip kaynattıktan sonra hazırladığınız karışımı bir fısfısın içine koyabilirsiniz. Ardından bu solüsyonu pirelerin yoğun olduğu zeminlere, eşya ya da mobilya üzerlerine sıkabilirsiniz.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
İnsanlarda konaklayan 3 ana pire türü; kedi piresi (Ctenocephalides Felis), köpek piresi ( Ctenocephalides Canis) ve insan piresidir (Pulex Irritans). Pire ısırığı, insan kanıyla beslenen pirelerin ciltte yarattığı ufak, kırmızıya çalan şişliklerdir.
Böyle bir durumda en büyük yardımcınız çamaşır suyu olacaktır. Çünkü çamaşır suyu, pirelerin sevmediği bir kokuya sahiptir ve pirelerin oradan uzaklaşmasında oldukça etkili bir çözümdür.
Birkaç milim boyu olan bu böcek 50 cm yüksekliğe zıplayabilir. İnsan kanını çok seven ve özellikle taze kandan hoşlanan pireler ısırıkla birlikte rahatsız edici bir kaşıntıya neden olur.
Çok kolay aslında. Pire ve pire yumurtaları halının tüyleri arasında çok uzun süre yaşayabilirler. Bunları yok etmek için kullanabileceğiniz en doğal yöntem karbonat ve tuzdur. Hem karbonat hem de tuz pireyi kurutup, öldürür.
Aynı zamanda yolda her görülen hayvana sarılmak ve sevmek de pirelenme ihtimalini önemli ölçüde artırır. İnsan Saçında Yaşar mı ve Nasıl Temizlenir? İnsan saçında Köpek piresi yaşayabilir. Bu pirelerden kurtulabilmek için öncelikle profesyonel ilaçlama firmalarında pire bulunan yerleri ilaçlatmak gerekir.
Pireler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmaz.
Pireler her yıl belli mevsimlerde gözükmeye ve çoğalmaya başlarlar. Her sene Mayıs ayından eylül ayına kadar etrafta gözükürler. Pireler hayvanların üzerinden bizlere sıçrayan bizlerinde evimize işyerimize üzerimizde taşıdığımız canlılar, üzerimizde zıpladığında bizleri huylandıran, ısıran kaşındıran zararlılardır.
Bir istila başladığında tüm battaniyeleri, yastık kılıflarını ve çarşafları sıcak suyla yıkayın ve hemen kurutucuya koyun. Yatak çarşaflarında pire varsa, böcekler de şilte ve yastıklara yayılmış olabilir. Her bir parçanın yanı sıra daha fazla pire ve yumurta içerebilecek kilim veya halıları süpürün.
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Pireler erişkin olduklarında gözle kolayca görülürler. Evcil hayvanlarınızda ise pire olan alanın sürekli kaşınması, tırmalama, yalama, ısırma nedeni ile kıl döküntüleri dikkate alınmalıdır. İnsan ve hayvanlarda pire ısırıkları ısırılmanın arkasından çok çabuk kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri