Şeftali reçeli hazırlarken kaynatma süresi oldukça önemli. Reçelinizi meyveleri şekerde 1 gece beklettikten sonra orta ateşte 20 dakika kadar kaynatın.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
MARMELATIN KIVAMI NASIL BELİRLENİR? Pratik bir yöntem ile marmelatın pişip pişmediği anlaşılabilir. Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir.
Şeftali reçeli kaç dakikada olur? Kısık ateşte 35 - 40 dakika arasında pişirilen reçelin üzerinde oluşan köpükler kevgirle alınır. Şeftali reçelinin daha pembemsi olması için kaynatırken birkaç çekirdeği de tencereye ilave edilebilir.
PÜF NOKTALARI
😊😊reçelin olduğunu nasıl mi anlarız. Reçel iplik iplik süzülüyorsa olmuş demektir. Ayrıca suya damlattığımızda bir kaç damla reçel dağılmadan duruyorsa da kıvama gelmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
🍑 Normalde reçele 1 kilo meyve için 1 kilo şeker konulur. Tercih meselesidir ama 1 kilo meyvenin kabuğu çekirdekleri çıktığı vakit bayağı azaldığı için ve pişince de yarı yarıya azaldığını hesaba katarsak 1 kilo meyve için yarım kilo şeker tam gelecektir.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
En üstte şeker serpildikten sonra 24 saat kadar bekletilir. Orta ateşte, su katmadan( şeftalinin kendi suyuyla) pişirilir. Reçel kıvam aldıktan sonra, ateşten almadan önce limon suyu ilave edilir ve hafif karıştırıldıktan sonra 1-2 dakika kadar kaynatılır.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Kayısı marmelatı yapmak için öncelikle kayısılar yıkanıp ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınır. Biraz kaynamaya başlayınca toz şeker üzerine dökülüp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve blenderdan geçirilir. En son limon suyu sıkılır ve 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır.
Varsa oluşan köpükler kevgir yardımıyla alınır. Şekerle kayısılar özleşince limon tuzu ilave edilir. Beş dakika kadar kaynatılır ve ocaktan alınır.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Uygun büyüklükte bir tencereye, şeftalileri iri küpler halinde gelişi güzel doğrayın. Şekerin üç bardaklık kısmını şeftalilerin üzerine dökün, çekirdekleri de ilave edin ve kısığa yakın orta ateşte ocağa alın. Ara sıra karıştırarak, 1 saat süre ile şeftalileri pişirin.
Şeftalilerin kabuğu soyulup küp küp doğranır ve bir tencereye alınır. Üzerine aynı miktarda şeker ilave edilir, ağzı kapatılarak buzdolabında 2 gece bekletilir. Buzdolabında bekletmenin amacı şeftalilerin marmelat gibi erimeden tane tane olmasını sağlamak.
Bir kat şeftali, bir kat toz şeker serpin. Toz şeker bitene kadar bu işlemi tekrarlayın ve şeftalinin kendi suyunu salması için 2 saat kadar bekletin.
Ancak soğuduktan sonra çok sulu olduğunu farkkettiniz. Endişelenmeyin, çaresi var. Reçeli tekrar ateşe koyun. İçine dilimlenmiş bir elma ilave ederek koyulaşana dek pişirin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Soğumuş reçel tekrar kaynatılır mı? Şekerlenen reçel az su ve limon suyu ilavesiyle tekrar kaynatılabilir. Reçel kavanozlara doldurulurken ya ocaktan alınınca hemen doldurulmalı, ya da tam olarak soğuması beklenmelidir.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
5 Su Bardağı Şeker. 1 Çay Bardağı Su. 1 Çay Kaşığı Tereyağ 2 Adet Limon Tuzu (Ya Da1 Yemek Kaşığı Limon Suyu)
Eğer marmelat yapmayacaksanız mutlaka sert şeftali seçin, yoksa reçeli kaynatırken şeftaliler erir. 1/1 ölçü yani 1 kilo şeftaliye 1 kilo toz şeker kullanabilirsiniz.
Suyunu salan meyveleri ocağa alın çekirdeklerini de ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Şeftali reçel yaparken çok köpürüyor, bunu engellemek için 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Kaynayan reçeli 20 dakika pişirin, yarım limonu sıkın 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri