Kara deliklere net bir kütle sınırı konulmasa da bir kara deliğin kütlesi 50 milyar Güneş kütlesine yaklaşınca kara deliğin büyümesinde bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. O nedenle, teorik olarak 50 milyar Güneş kütlesinin bir kara delik için maksimum kütle olması gerektiğini söyleyen birçok çalışma var.
Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki süper kütleli kara delik, "Sagittarius A*" olarak adlandırılıyor. Sagittarius A*'nın kütlesi, 4 milyon Güneş'in sahip olduğu kütleye denk ve birkaç milyon Dünya'nın içine sığabileceği çok büyük bir topun içine sığabilecek büyüklükte.
Güneş'ten 66 milyar kat büyük kütleye sahiptir ve bu kütlesi onu bugüne kadar keşfedilmiş en büyük kütleli kara delik yapmaktadır. Güneş'in çapının 160 milyar katı büyüklüğe sahiptir. Sonuç olarak TON 618 Güneş'ten 66 milyar kat ağır çapından ise 160 milyar kat daha büyük çapa sahip.
Peki ya Güneş, o da öldüğünde bir kara deliğe dönüşecek mi? Yanıt, tek kelimeyle “hayır” çünkü Güneş bir kara deliğe dönüşmek için gereken nitelikleri bünyesinde barındırmıyor.
TON 618, galaksimizin dışında yer alan ve şu anda bilinen en büyük süper kütleli kara deliklerden biri olarak kabul edilen bir kara deliktir. Dünya'dan yaklaşık 10.4 milyar ışık yılı uzakta bulunan TON-618, Güneş'ten 66 milyar kat daha ağırdır; ancak çapı, Güneş'inkinin sadece 280.000 katı kadardır.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Yeni keşfedilen süper kütleli kara delik o kadar hızlı büyüyor ki, Samanyolu'nun tamamından 7 bin kat daha fazla parlıyor. Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan 1.3 metrelik SkyMapper Güney Gökyüzü Araştırması teleskobuyla yapılan gözlemlerde son derece parlak bir kara delik keşfedildi.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz. İşte nedeni… Kara delikler, kendi üzerine çöktükten sonra akıl almaz derecede yoğunlaşan yaşlı büyük yıldızlardır; öyle yoğunlardır ki, ışık dahi onlardan kaçamaz.
Güneş'ten beslenebilecek kadar yaklaşan bir karadelik olsaydı, Güneş'ten karadeliğe doğru akan bir malzeme akışını gözlemleyebilirdik. Hatta bu yutulan malzeme karadeliğin olay ufku sınırında ışıma yapardı ve bu ışımayı da görebilirdik.
Şimdiye kadarki en büyük kara delik keşfedildi: 30 milyar Güneş büyüklüğünde! Gökbilimciler, Abell 1201 galaksi kümesinde bulunan ve 30 milyar Güneş ile aynı kütleye sahip olduğu tahmin edilen, bugüne kadar bilinen en büyük kara deliği keşfettiler.
Dünya'nın yörüngesi "elips" şeklinde. Güneş'ten uzaklaştığında Güneş'in çekim kuvveti kaçmasına engel oluyor.
Kara ve delik
Kara deliklerin varlığı John Michell ve Pierre-Simon Laplace tarafından, birbirlerinden habersiz olarak, daha 18. yüzyılda göz önünde bulundurulmuştur. O zamanlar düşünülen, "kaçış hızı" ışık hızından daha fazla olabilecek, yani ışığın çekimlerinin etkisinden kaçamayacağı kozmik cisimlerin varlığıydı.
Son keşfedilen kara deliğin, Samanyolu'nun merkezindeki Sagittarius A* adı verilen kara deliğe kıyasla 500 kat daha büyük olduğu belirtildi. Dünyadan 26 bin ışık yılı mesafedeki Sagittarius A* Güneş'in neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip.
Güneş Sistemi kütlesinin yüzde 99,86'lık kısmını oluşturan Güneş'in içerisine kaç adet Dünya sığdırabiliriz? Güneş'in içine 1.3 milyon adet Dünya sığar. Bu da muazzam sayıda Dünya anlamına geliyor. Satürn ve Jüpiter gezegenleri ise Güneş Sistemi'nin yüzde 0.14'lük kısmını oluşturur.
Araştırmacılar, hesaplanan doğum oranı sayesinde bugün gözlemlenebilir evrende, yani çapı 93 milyar ışık yılı olan bir alanda yaklaşık 40 kentilyon, yani 40.000.000.000.000.000.000 (18 adet 0) yıldızsal kara delik olduğunu açıkladı.
Kara delikler de teorik olarak Hawking Radyasyonu denilen bir ışıma ile kütle kaybedebilirler. İşin tekniği aşırı derin, sadece bu sürecin evrendeki her şey yok olduktan sonra gerçekleşeceğini söylemek burası için yeterli. Yani en azından birkaç trilyon yıl sonra kara delikler kütle kaybetmeye başlayabilir.
Bu, radyal mesafe adı verilen bir ölçüdür. Bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. Bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır.
Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Gökbilimciler, 1.600 ışık yılı uzaklıkta, dünyaya şu ana kadar bilinen en yakın kara deliği keşfetti. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor.
Dünya'ya en yakın kara delik adayı bize yaklaşık 1.565 ışık yılı mesafede bulunuyor. Samanyolu, küçük boyutlardaki kara deliklerle dolu olmalı. Orada bir yerlerde, galaksinin kuytularında saklanan, tahminen 10 milyon ilâ 1 milyar tane yıldız kütleli kara deliğin karanlık ve gizemli bir şekilde gezindiği düşünülüyor.
TON 618, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması Data Release 9 (DR9) tarafından görüntülendi. Kuasar, merkezde parlak, mavimsi beyaz bir nokta olarak görünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri