Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Kayısı kurutulurken besin değerleri kaybolmadan sadece suyu alınır. Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir.
Değilişklik Göstermekle Birlikte, 1 Kilogram Kayısı Ortalama 80 - 110 Adet Arasında Gelmektedir.
1 Dönüme Kaç Kayısı Ağacı Yetiştirilir? 1 dönüme dikilebilecek fidan sayısı ağacın anaç yapısına göre değişim göstermektedir. 1 Dönümde klasik anaçlarda 40 kayısı fidan, yarı bodur anaçlarda 66 fidan, tam bodurlarda 125 fidan yetiştirilir.
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değiş- mekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama ya- pılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla de- vam edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.
Yeni dikilen bir kayısı fidanının kaç yılda meyve vereceği dikilen fidanın kök yapısı ve yaşı ile alakalıdır.Satın almış olduğunuz kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemi zerdali ise meyve vermesi 4 yılı bulmaktadır.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Klasik yabani kayısı anaçlar 5*5 metre dikim mesafesi kullanılır, yarı bodur anaçlar 3*5 metre dikim mesafesi, bodur anaçlar ise 2*4 metre dikim mesafesi kullanılır.
Kayısı fidanı , erikfidanı, badem fidanı, klasik anaçlı olmak zorundadır.Fidanlar arası 6 metre sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikim yapılabilir. Burada fidanlar arasını 1 metre aşağıya çekebilirsiniz.
1 adet (30 gr) kayısı 14 kaloridir. Kayısının 100 gramı 11.12 gram karbonhidrat, 1.4 gram protein, 0.39 gram yağ, 2 gram lif içermektedir.
1 kg Kuru Kayısı ortalama 160-180 adet gelir. Dünyaca ünlü Malatya Şekerpare kayıslarının doğal olarak kurutulması ile elde edilir.
Standart Kalibreler:
2 Numara (101 - 120 adet / kg.) 3 Numara (121 - 140 adet / kg.) 4 Numara (141 - 160 adet / kg.)
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Ürün rekoltesinin düşük olması ve yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artmasıysa ürünün fiyatını arttırdı. Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı'nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 50 TL'ye satıldı.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Toprak Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Kayısı tınlı, kumlu-tınlı, ve tınlı-kireçli topraklardan hoşlanır. Kökleri derine ineceğinden taban suyunun en az 2- 4 m . derinlikte olması gerekir.
Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.
Bodur veya yarı bodur anaçlarda 1-2 sene içinde meyve verir fakat ağacın gelişimi için meyvelerin koparılması gerekir. Meyveler kopartılmaz ise ağaç gelişimi yavaşlar. Klasik anaçlarda ise 4-5 yıl sonra yatarlar. Tam verime ise 6-7 yaşında yatarlar.
İklimin sert ve rüzgarları soğuk olan bölgelerde, nemi fazla olan bölgelerde ve çöl tipi iklimlerde kayısı ağacı yetişmez.
Kayısı fidanı için doğru ekim zamanı Kasım ayının 1 veya 2. haftasından sonra başlar. Bazı bölge koşullarına ve rakım özelliklerine bağlı olarak Nisan ayının son haftasında da dikim işlemi yapılabilir. Kayısı fidanı yetiştirme sürecinde özellikle sulama koşullarına dikkat edilmelidir.
"Kayısıyı artık rakımı bin 400 ile bin 800 metre arasında olan yerlerde kuru tarım yapılan alanlarda dikmeye de müsaade ediyoruz. Bu alanların kayısı tarımına kazandırılmasında bir artış oldu.
Yaptığımız araştırmada kiraz, vişne, nektarin, şeftali, elma, kayısı, üzüm, ceviz, badem, muz, zeytin, kivi, armut, deveci armudu, ayva, erik, siyah incir, Trabzon hurması gibi meyvelerin ticari şansı daha yüksek görünüyor...
En hızlı büyüyen meyve ağaçları nelerdir sorusuna verilebilecek ilk yanıt portakal ağacı olur. Çünkü bazı meyve ağaçlarından istenilen verimi ve hasadı almak yıllar sürebilir. Fakat narenciye türü sayılan portakal ve limon ağaçları kısa sürede gelişim göstererek verim verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri