Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir. Evcil keçiler sütü, eti, derisi ve tiftiği için beslenir.
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir.
Çalışmalar sonucu yapılan gözlem ve sayımlarda dağ keçisi nüfusunun, 3- 4 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Yaban keçilerinin ömrü 14 yıl olduğu için Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda, her yıl 8 yaşın üzerindeki keçilerden 12 yaban keçisi, av turizmine dahil ediliyor.
Ortalama bir keçi 10-13 yıl kadar yaşar, fakat 1-1,5 ila 7-9 yaş arası üreyebilir ve süt üretebilir. Elbette, bu yaş sınırlamaları için değişik istisnalar var. Her çiftçilikte olduğu gibi, değişik tecrübe seviyeleri için farklı cinsler ve uygulanan farklı stratejiler vardır.
Koyunlarda erkenci ırklar 7-8 ay; kültür ırkı keçilerde 8-9 aylık yaşta, geç gelişen koyun ırklarında 16-20; keçide 15-18 aylık yaşlarında damızlık olarak kullanılabilirler. Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır.
İlgili 30 soru bulundu
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Bu çal ışmada 32 Türk Saanen keçisinde baz ı doğum parametreleri incelenmiştir. Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
Erkek oğlakların 5,5 aylıkken çiftleşme davranışı gösterdikleri fakat bu yaşta ejakulatta sperm hücresi tespit edemediklerini bildirmişlerdir. Daha sonra 6. ayda erkek oğlaklardan aldıkları örneklerde iyi ve kabul edilebilir düzeyde sperma gözlemledikleri ve puberta yaşını 6. ay olarak bildirmişlerdir.
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek.
Birçok çiftçi, az miktarda meyve ve sebze atığı (meyve kabukları, sebze kabukları) veya küçük bir dilim ekmek verdiklerini ve keçilerin buna bayıldıklarına söylerler. Ancak, bu tür yiyecekler keçi besleme temeli olarak değil de küçük miktarlarda verilebilir.
Keçilerin Beslenmesi ve Önemli Yetiştirme İşleri
Ağılda besleme durumunda ergin bir keçi (14-15 aylık): Süt verme durumuna göre günde 1-1.5 kg kaliteli kuru ot, 300-900 gr kesif yem verilmelidir. 0.5 kg kuru ot yerine 1 kg silaj yemi vermek daha uygundur. Silaj yemi sağımdan hemen sonra verilmelidir.
İç Anadolu'nun iklim özelliklerine adapte olmuş ve zamanla Ankara'ya özgü bir hayvan olmuştur. Ankara Keçisi Ankara'nın bütün ilçelerinde yetiştirilmekle beraber, en çok ürün alınan ilçeler Ayaş, Beypazarı, Güdül ve Nallıhan'dır.
Nitter (1975), Alman Asil Alaca ırkı keçilerin optimum çevre koşulları altındaki günlük canlı ağırlık artışlarının ortalama 220 g. olduğunu belirlemiştir. Keçi eti koyun ve sığır etine benzer protein oranına sahiptir ancak yağ içeriği %50- 65 daha düşüktür.
1 LİTRE KEÇİ SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 99.01 TL + KDV.
Sütteki yağ oranı %5-5.5 arasındadır. Keçilerde canlı ağırlık 45-65 kg, tekelerde 60-90 kilogramdır. Karkas randımanı %35-40 arasındadır. Kıl verimi tekelerde 1-2 kg , keçilerde 0.5-1 kg arasındadır.
Türkiye'de yaban keçisi halk dilinde “dağ keçisi, kızıl keçi, geyik” diye de adlandırılabilmektedir. Erkeğine “teke”, dişisine “keçi”, bir yaşına kadar olan yavrusuna “oğlak”, bir yaşındaki yavrusuna ise “çebiç” denilmektedir. Türkiye sahip olduğu yaban hayatı çeşitliliğiyle Avrupa'nın en zengin ülkesidir.
Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik.
İsteklerini (yem, sosyal ilgi, vs) sahiplerine veya diğer bireylere bildirmek için yönelir, göz teması kurar ve sesler çıkarırlar. Koyunlar sosyal hayvanlardır. Aynı ortamı paylaştıkları diğer canlıları (insan, koyun, keçi, kedi köpek, vs.) tanırlar.
Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Keçilerde ilk kesici ön süt dişlerinin değişimi 15 - 18 aylıkken gerçekleşmektedir” dedi.
Koyun, keçi, kuzu ve oğlaklarda ani ölümlere neden olan enfeksiyöz hastalıklar; klostridiyal enfeksiyonlar (çelerme, kara hastalık, botilis- mus), şap hastalığı (kuzu ve oğlaklarda), antraks (şarbon) ve akut faciolozis'dir (kelebek hastalı- ğı, koyunlarda). Ani ölümlerin diğer nedeni de zehirlenmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri