Erkeklerde; tenor,
Ses, en basit şekliyle işitme organının duyabildiği titreşimler olarak tanımlanmıştır ve canlıların iletişim kurabilmesi açısından en önemli unsur olarak düşünülebilir. İnsan sesleri ilk etapta kadın, erkek ve çocuk sesleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
Sosyo-Ekonomik Statü (SES); insanları ekonomik ve sosyal statülerine göre gruplamak anlamına gelmektedir. A, B, C1, C2, D, E olarak adlandırılmış altı sosyo-ekonomik statü grubu bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
İnsan sesleri yaklaşık olarak 250-500-1000-2000 Hz'lik frekanslarda yer almaktadır. Erkek sesleri daha düşük frekanslarda (250-500 Hz) kadın sesleri ise daha yüksek frekanslarda (1000-2000Hz) yer almaktadır.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir.
SES grupları, Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından belirli aralıklarla düzenlenen çalışmalar ile belirlenir. Televizyon yayıncılığında kullanılan “rating” çalışmaları her sosyoekonomik grup için ayrı ayrı yapılır.
Ses tonu, sesin yükseklik, düşüklük, parlaklık, koyuluk ve titreşim özelliklerini ifade eden bir terimdir. Konuşma ve müzikal performanslar gibi sesin kullanıldığı birçok alanda ses tonu oldukça önemlidir.
Ses, titreşimdir. Sesi işitme organımız olan kulak ile algılarız. Ses dalgaları titreşim içerisinde kulağımızın içerisine girer. Burada duyu organımız tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür ve beynimiz tarafından algılanır.
Duyabileceğimiz şekilde gelen titreşimler ses olarak bilinmektedir. Bu titreşimler farklı şekillerde bulunduğumuz yere göre kulağımıza gelmektedir. Evde ya da okul ile beraber dışarıda gezerken ve oynarken değişik sesler duyarız. Bu sesler kaynaklarına göre farklıdır ve değişik biçimlerde ortaya çıkar.
Sesbirimler; parçasal ve parçalarüstü sesbirimler olarak iki alt kategoriden oluşmaktadır. Parçasal birimler; ünlü ve ünsüzlerden parçalarüstü birimler de; vurgu, süre, durak, kavşak, ton ve ezgiden oluşur. Parçasal ve parçalarüstü sesbirimler, birbirinin tamamlayıcısı aynı zamanda birbirinin karşıtıdır.
Kontralto, klasik müzikte kadın seslerinin en kalını (en derini) ve böyle sesi olan kadın şarkıcı, Kalın Alto. Kontraltolar en düşük ses aralığına sahip olan kadın şarkıcılardır. Öyle ki, ses aralıkları tenor ve Mezzo-Soprano arasındadır.
Tenor, en tiz ya da ince erkek sesine verilen isimdir ve sıralamada baritonun hemen üstünde yer alır.
Kadın ve erkek sesinin kalınlığı farklıdır, ortalama kadınlarda ses telleri saniyede 200-250, erkeklerde 100-150 kere titreşir. Sesin kalın ya da ince tonda çıkarılması ses tellerinin uzunluğunun ve kalınlığının değişmesi ile mümkün olmaktadır.
Ses bir enerji türüdür. Ses titreşimle oluşur, titreşimi enerjiye dönüştürür. Sesin kuvvetine gürlük denir ve "Desibel (dB)" ile ölçülür. Örneğin kalkış yapan füze 120 desibel ses üretir.
Ses tonunun belirlenmesinde çeşitli etmenler bulunmaktadır. Ses aralığı, ses ağırlığı, ses tınısı ve tessitura gibi faktörler ile ses türleri sınıflandırılmaktadır. Ses Aralığı: Vokal aralığı olarak da bilinen bu terim, sesin en yüksek notası ile en alçak notası arasındaki ton mesafesi anlamına gelmektedir.
Bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan bariton, etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir. Genişliği şahıstan şahısa değişmekle beraber, normal sınırlanış lalden fa3 e kadardır.
En temel ünlü ses olarak /a/ kabul edilir. Türkçe için en zayıf ünlü ise /ı/dır. Dilin ön tarafının tümsekleşmesiyle ağzın arka bölgesinde art (kalın) ünlüler /a, ı, o, u/, dilin arka tarafının tümsekleşmesiyle ağız boşluğunun ön tarafında ön (ince) ünlüler /e, i, ö, ü/ oluşur.
Sesin ortaya çıkması ve işitilmesi için 3 unsur gereklidir; ses kaynağı, sesi iletebilecek ortam ve bir alıcı. Sesin yayılma hızı ortam özelliklerine bağlıdır. Ortamın özgül ağırlığı ve esneklik katsayısı önemlidir.
Soprano; en tiz (ince) kadın sesidir. Mezzo-soprano, kontralto ve soprano aralığında bulunur. Alto; en pes (kalın) kadın sesidir. Saymış olduğumuz diğer ses türleri ise erkek ses tonlarına aittir.
Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür. Ses düzeyi birimi Desibell (dB)'dir.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Gürültü ne ile ölçülür? Gürültü ölçümlerinde kullanılan başlıca sistemler ses ölçerler (sonometre), sürekli ölçüm/izleme sistemleri ve dozimetreler olarak sunulabilir. Çevresel gürültü ölçümlerinde genellikle ses ölçerler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri