Bu yetiştiricilikler için tepe alınması hasada son verilecek tarihten 8-10 hafta önce yapılır. Nisan ayı ortalarında tepe alındığında haziran ayı sonlarına kadar devam eder. Hasat süresi uzatılmak istenirse tepe alma daha sonraki bir tarihte yapılabilir.
Domates budamaya girişmeden önce, yetiştirdiğiniz domates bitkisi için doğru budama zamanının gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz.
Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir.
Domates bitkisi budanırken; Domates vermemiş bir bitkiyse çiçeklerin altında yer alan fışkınları (taze dal) temizlemelisiniz. Domatesleriniz oluşmaya başladıysa bitkinin altında sararmaya başlayan yaprakları temizlemelisiniz.
Emiciler oldukça hızlı büyürler. Bu nedenle bitkiyi sağlıklı tutmak adına bütün bir dönem boyunca emiciler budanmalıdır. Böylelikle bir veya iki kere budama yapmak gerekebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Bitkiyi sağlıklı tutmak için bütün yaz boyunca emicileri buda. Emiciler hızlı büyür. Bu yüzden haftada bir veya iki kere budama yapman gerekebilir.
Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır. Kış Budama Zamanı: Kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakımından, en uygun bir zaman dilimidir. Ancak kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budamanın yapılması doğru olmaz.
Uç alma işlemi üretimin bitirilmesi düşünülen tarihten yaklaşık olarak 45-50 gün önce yapılmalıdır. Bu dönem yöremizde 7-8. salkımdan sonraya denk gelmektedir. Bu durumda en son salkımdan sonra 2 yaprak bırakılarak tepe noktası yani büyüme ucu koparılmalıdır.
Ağaç budama işlemini yılın her mevsiminde yapamayız. Ağaçlar özellikle yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tam anlamıyla tarih vermek gerekirse ülkemizde ağaç budama işlemi için en uygun zaman aralığı kasım ve mart aylarıdır.
Bu sürgünler 4-5 cm boylandıktan sonra bitkinin boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Bu koltukların temizlenmesine koltuk alma denir. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, mart nisan aylarında iki defa alınmalıdır. Koltuk alınma işlemi sabahları olmalıdır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Vejetasyon döneminin başında bu virüsle bulaşan domates bitkisi; şiddetli bodurlukla birlikte, anormal şekilli ve oldukça küçülmüş yapraklar oluşturur. Enfeksiyondan hemen sonra oluşan yapraklar aşağı doğru kıvrılır. Sonrasında oluşan yapraklar da, klorotik ve deforme olmuş bir görünüm sergiler.
6. adım: Yaklaşık 3 ay sonra çiçeklenecek olan domates bitkinizi gübreleyerek verimli bir şekilde domates elde edin. Domates bitkileriniz tüm bu aşamaları eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde yaklaşık 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
1.Tanımı ve Amaçları Tanımı: Büyüme / gelişme ile ürün verim ve kalitesi arasındaki denge gözetilerek bağlardan sağlanan ekonomik yararın en üst düzeye çıkarılması amacıyla, asmaların dinlenme döneminde, bir yaşlı dal sayısının ve uzunluğunun, yani verimli kış gözü sayısının düzenlendiği budama işlemidir.
Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunsulaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
Dal ve sürgünlerde budama yapmamak veya hafif budama yapmak çiçek tomurcuğu oluşumunu uyartır. Budama genellikle ağacın ekonomik ömrünü uzatmakla birlikte, ömrünü azaltıcı bir etki yapar. Ancak şeftali ve asma gibi türlerde budama yapılmazsa ağaçlar ürün yükü altında çabuk ihtiyarlar.
Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Fidelerin sulanması düzenli ve yeterli olmalıdır. Toprağın nemli kalmasını sağlamak için düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Ancak aşırı sulama da kök çürümesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Domates Meyve Verimi
Bu nedenle, önemli verim kayıpları yaşamamak için sulamaların 12 veya 16 gün önce kesilmesi önerilmemektedir. Nas ve ark.
Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur.
Budama veya kesim işlemlerinin ardından budama yapılan bölgelere aşı macunu sürülmesi bitkilerin tedavi sürecinin hızlanmasında etkilidir. Bu sayede tedavi edici özelliği etkin hale gelen yaprak aşı macunu mevcut olan yara yerlerinin hızlı bir biçimde kaybolmasında etkili rol oynar.
Kış budaması:
İklimi ılımam olan bölgelerde yaprakların dökülmesinden itibaren ilkbahar vegetatif faaliyetin başlamasına kadar geçen süre içerisinde yapılır. Eğer bölgede kışın iklim sert geçiyorsa budama soğuklar geçtikten sonra yine ağaçlarda gelişme faaliyeti başlamadan önce yapılmalıdır.
Ancak meyvelerde ve bağlarda uygulanan budamayı amaçlarına göre genel olarak üçe ayırmak mümkündür. a) Şekil budaması, b) Ürün budaması, c) Gençleştirme budaması. nedenle, budamalar amaca en uygun şekilde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri