Sonuç olarak ilgili kanun maddelerinde yıl içerisinde alım satım konut alım satım sayısıyla ilgili sınırlayıcı bir madde bulunmuyor. Satışlar ticari kazanç ve değer artış kazancı olarak iki farklı maddede ele alınıyor. İki farklı kazanç türünün de vergi ödeme yükümlülüğü bulunuyor.
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
Değer Artış Kazancı Vergisi'ne konu olan gayrimenkulün, satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılmış olması gerekir. Satın alma tarihi sonrasında beş yılı doldurduktan sonra satılan gayrimenkullerden değer artış kazancı vergisi tahsil edilmez.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Taban fiyat kısıtlamalarında da genellikle süre 1 yıldır ve bu tarih geçtikten sonra herhangi bir kısıtlama olmadan satış gerçekleşebilir. Bu kısıtlama yine büyük inşaat projelerinde görülebilir. Ev üzerinde sözleşme ile belirlenmiş herhangi bir kısıtlama veya ipotek yoksa satış önünde de herhangi bir engel yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
İlde konut satışı ortalama 95 gün sürüyor. Ankara'da konut satış süresi 70 gün, İstanbul'da 75 ve İzmir'de ise 80 gün sürüyor. Evin uzun süre satışta kalması değerini düşüren bir etkidir.
İşletmelerin yıllık ev satma sayısı hakkında kanunen konulmuş bir sınırlama bulunmuyor. Yalnızca satışı gerçekleştirilen her konut için vergi ödemelerin tamamlanması gerekiyor. Bir vatandaşın farklı sebeplerle yıl içerisinde birden fazla ev satışı gerçekleştirmesi kanunen direkt ticari faaliyet niteliği taşımıyor.
Edinim tarihi tapuya tescil edildiği tarihtir. 5 yıl geçtikten sonra yapılacak olan satışlardan elde edilen kazançlar ise; Değer Artış Kazancından yani Gelir Vergisinden istisna olacaktır.
Buna göre birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her şekilde vergi ödeyecek. Mevcut düzende, 5 yıldan sonra yapılan gayrimenkul satışlarında vergi alınmıyordu. Yeni düzenlemeye göre, sadece tek konutu olanlar bu konutlarını istedikleri zaman satabilecek ve bunun için vergi ödemeyecek.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Değer artış kazancının vergilendirilmesi esnasında mükellef ve vergi kurumunun haklarını karşılıklı olarak korumak amacıyla endeksleme formülü uygulanır. Endeksleme oranı, %10 olarak belirlenir. Satış tarihinden önceki ayın Yİ-ÜFE oranı %10'dan fazla ise verginin hesaplanmasında Yİ-ÜFE dikkate alınır.
Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde gerçekleştirilir. Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü ile sınırlandırılmıştır.
Belediyeye bildirim, satın alma işleminin gerçekleştiği yılın sonuna kadar yapılabilir. Örneğin 13 Şubat 2020 yılında ev almış bir şahıs, 31 Aralık 2020'ye kadar Emlak Vergisi bildirimi yapmak ile mükelleftir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir.
Ev satın alanların "o yılın sonuna kadar" emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir. Satıldığı yılın emlak vergisini ise satıcı ödeyecektir. Bu sebeple satın alacağınız evin ödenmemiş emlak vergisi olup olmadığını Vergi Dairesi'nden kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
Değer Artış Kazancı İstisna Tutarı Ne Kadardır? 2023 yılında elde edilen değer artış kazançlarına uygulanacak istisna tutarı 55.000 TL olarak belirlenmiştir.
Bedelin tapu üzerinde düşük gösterilerek değer artış kazancının eksik olarak beyan edilmesi ve durumun idare tarafından tespit edildiği durumlarda, eksik beyan edilmiş olan vergi gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmektedir.
Gerçek kişiler ellerinde bulunan gayrimenkulleri 5 yıl içinde bağımsız bölüm elde etmek amacıyla inşaat yapımına terk ederlerse ivazsız intikal haricinde elde ettikleri için değer artış kazancı söz konusu olmaktadır. 5 yıl sonra elden çıkarmalarında ise eski gayrimenkulün yerine yenisinin alınması sırasında değer artış ...
Ev satmak için Türkiye'ye gelip şahsi başvuru yapabilir veya vekâlet vererek vekilleriniz aracılığıyla evinizin satışlarını gerçekleştirebilirsiniz. Ev satışı sadece Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yapılabilir. Öncelikle satacağınız evin üzerinde haciz, tedbir veya vergi borcu olmaması gerekmektedir.
Ev satışı sadece Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yapılabilir. Ev satışı için gerekli belgeler hazırlanır ve ilgili tapu müdürlüğünden randevu alınır. Tapu randevusu ALO 181 Tapu ve Kadastro Çağrı Merkezi aranarak ya da online alınabilir. Genellikle tercih edilen yöntem bizzat başvuru yapmaktır.
Ev satarak nakit birikim yapmak günümüzde karlı bir yöntem değildir. Gayrimenkul fiyatlarının süreç içerisinde artması evin satılmamasını daha karlı bir hale getiriyor. Ev satın alarak kiraya vermek bazı durumlarda oldukça mantıklı bir hamle olabilir.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Alıcının ilk yıl sadece belediyeye bildirim yükümlülüğü zorunlu. Alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2023'de başlar. Bazı konut sahipleri için emlak vergisinde sıfır oran dikkate alınıyor, vergi istenmiyor.
a) Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri