Ses kaynağı hangi kulağımıza yakınsa o kulağımız sesi önce ve daha iyi duyar. Bu sayede sesin geldiği yönü tahmin ederiz. Eğer ses iki kulağımız tarafından aynı anda duyuluyorsa o sesin kaynağı ya tam önümüzde ya tam arkamızda ya da tam üstümüzdedir.
Ses, akciğerlerden gelen havanın ses organlarında biçimlendirilmesiyle oluşan, kulakla veya hassas aletlerle algılanabilen titreşim olarak tanımlanabilir.
Kulağa gelen sinyaller, işitme sinirleri aracılığıyla beyin köküne ulaşıyor. Buradaki her bir hücre, zaman ve yön saptaması yaparak belirli aralıklara karşılık verecek durumda çalışmakta. Sesin hangi yöne ait olduğu bu birimde belirleniyor.
Ses dalgaları enine dalgalardır, elektromanyetik dalgalar ise boyuna dalgalardır. Yani ses dalgalarında yayılma doğrultusu, titreşimin doğrultusuna paraleldir.
Sesin geldiği yönü tayin edebilmemizin sebebi kulaklarımızın fiziksel olarak birbirinden uzaklığıdır. Örnek olarak sol tarafımızdan gelen korna sesi sol kulağımıza vardığı andan çok çok kısa bir süre sonra sağ kulağımıza varır. Beynimiz bu kadar küçük bir zaman dilimini bile ayırt edebilme yeteneğine sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
Rüzgâr önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.
Konuşmayı ayırt etme skoru kelimelerin hesaplanan sonuçları ile değerlendirilerek elde edilmektedir. Normal işiten bireylerin skorları %65-97, Sınırda olan bireylerin %65-96, Hafif seviyede ki bireylerin %65-88, orta seviyede ki bireylerin %65-66, Şiddetli seviyedeki bireylerin %65-26 düzeylerinde olması gerekir.
Mekanik dalgaların yayılabilmesi için maddesel bir ortama ihtiyaç vardır. Bu nedenle, ses dalgaları boşlukta yayılamazlar. – Ses her yöne yayılır.
Canlı veya cansız varlıklardan çıkan bütün sesler titreşim sayesinde yayılır ve kulağımıza gelir. Sesin yayılması titreşim aracılığı ile gerçekleşir. Titreşim sonucu oluşan bu ses bir tür enerji çeşididir. Dalgalar halinde yayılır ve her yöne doğru hareket eder.
Sesin geldiği yönü tayin etme becerisi, işitme sürecini daha iyi anlamalarına ve çevrelerindeki sesleri kaynağına göre tanımlamalarına yardımcı olur.
Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
SU ALTINDA DUYMA
Ses suda basınç dalga serileri şeklinde yayılır. Su sesi çok iyi iletir. Sualtında ses havadaki hızından yaklaşık dört kat daha hızlı yayılır. Deniz suyunda sesin yayılma hızı ortalama 1500m/s'dir.
Fiziksel olarak ses, gaz, sıvı veya katı ortamlarda oluşan mekanik titreşimlerdir. Bu titreşimlerin ses olarak algılanabilmesi için, yayılım ortamı (propagation medium), kulak hassasiyeti (duyu yeteneği) ve enerjiye sahip olması gerekir.
SES bir enerji çeşididir.Dalgalar halinde yayılır ve cisimlerin titreşmesi ile oluşur. Atmosferde canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta ses, hava, katı, sıvı, veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir.
Kulağımıza ulaşan ses dalgaları kulak kanalı boyunca ilerler ve iç kulaktaki koklea olarak isimlendirilen salyangoz şeklindeki yapıda bulunan tüy hücreleri tarafından algılanır. Tüy hücreleri ses dalgalarını sinir iletilerine dönüştürür.
Ses telleri, larinks denilen gırtlak boşluğunda yer alan iki adet bağ şeklindeki oluşumlardır. Boyunda asılı olan gırtlak içinde yer alan kıkırdaklar arasında önden arkaya doğru uzanan bu bağlar, kafa çiftleri adı verilen sinirlerden biri tarafından çalıştırılarak sesin oluşumunu sağlarlar.
Bir ses kaynağından çıkan ses, durgun suya düşen bir nesnenin su yüzeyinde oluşturduğu dalgalar gibi yayılır. Bu durum sesin her yönde yayılmasını sağlar.
*Ses en hızlı katılarda en yavaş ise gazlarda yayılır. Ses bir enerji türüdür ve dalgalar halinde yayılır. Ses dalgalarının yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıktığı ortamda taneciklerin olması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları katı, sıvı ve gaz gibi maddelerde yani maddesel ortamlarda yayılabilir.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar. Örneğin bir enstrümandan çıkan sesler havadaki moleküller sayesinde insanların kulağına ulaşır.
Ses dalgaları durgun bir suya atılan bir taşın suda oluşturduğu dalgalara benzer şekilde yayılır. Katılar sesi iletir. Dışarıdaki sesin duvardan geçmesi, tren raylarına kulağımızı dayadığımızda duyduğumuz ses, bir matkapla duvarı delerken çıkan ses sesin katılarda yayılmasına örnek gösterilebilir. Sıvılar sesi iletir.
Sesin hızını değiştirmek için, sesin yayıldığı ortamın özelliklerini değiştirmek gerekir. Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Not: Ses havada dalgalar halinde yayıldığını gibi aynı zamanda katı veya sıvı maddeler üzerinde dalgalar halinde yayılır. Bu konuda ses en çok katı maddelerde yayılır. Daha sonra sıvı maddelerde ve en son ise gazlarda yayılır. Ayrıca ses boşlukta yayılmaz ve bunu mutlaka unutmamamız gerekir.
Konuşma odyometrisi
Bir uyarıcı olarak bu sesin kulaktaki durumunun değerlendirilmesi, kişinin kulak fonksiyonları hakkında bilgi verilmesi, konuşma odyometrisinin ana görevidir. Bu test için belirlenen eşikler konuşmayı alma eşiği, konuşmayı ayırt etme eşiği, rahat dinleme eşiği ve rahatsız edici düzeydir.
Sesin en rahat olarak algılandığı şiddet seviyesidir. En rahat ses seviyesi 40 – 60 dB dir.
Tek kulak işitme kaybı özür oranı %67,2 olmak koşulu ile bir kulak duymaması engelli raporu alınabileceği belirtilmektedir. Tek kulak duymaması engel oranı bu oranın altında kalmamak koşulu ile rapor verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri