B Otomatik Vites Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Otomatik vites ehliyeti ve normal ehliyet arasında herhangi bir yaş sınırı farkı bulunmamaktadır. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden otomatik vites ehliyeti almak isteyen bireylerin 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
Otomatik vites ehliyetinde ehliyet sahibinin manuel araç kullanıp kullanamayacağına dair bir ibare olup olmadığı merak ediyorsanız, evet yazıyor. Yani yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olan sürücülerin ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer alıyor.
Manuel Vites Kullanmak İsteyenler
Manuel vitesli araç kullanmak isteyen sürücü adayları, direksiyon eğitiminde manuel vitesli araç kullanacak ve B2 sınıfı ehliyet alacak. B2 sınıfı ehliyete sahip olan otomatik vitesli araç da kullanabilecek ama B1 sınıfı ehliyet sahibi olan sürücü manuel vitesli araç kullanamayacak.
İlgili 17 soru bulundu
Otomatik vites ehliyeti alıp, Manuel vites(Düz vites) ehliyete dönüştürmek istersem masrafı ne kadar? - 3150 TL sürücü kursu ücreti. - 295 TL direksiyon sınav ücreti.
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
B1 sınıfı ehliyet ise; net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen – yük taşıyanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen- ve motor gücü maksimum 15 Kw olan 4 tekerlekli motorları kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendi aracını kullanan kişilerin özel donanımlı araçlarını, benzer sakatlığı bulunan ve H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler de kullanabilir. Özel donanımı olmayan otomatik vitesli araçları herkes kullanabilir. Bu konuda sınırlama kaldırılmıştır.
Otomatik vites araba ehliyeti üzerinde “Sadece otomatik vites araç kullanabilir” ibaresi bulunuyor. Bununla beraber yeni sistemde manuel ehliyet sınıfı B ve otomatik ehliyet sınıfı B1 olarak kabul ediliyor.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.
Hangi Vites Türü Tercih Edilmeli? Çok uzun süre direksiyon başında olmayan ve araçta konfor arayan kişiler için tam otomatik ya da yarı otomatik vites daha mantıklıdır. Uzun süre araç kullanacağı için yakıt tüketimini önemseyen ve araca tam hakim olmak isteyen kişiler için ise düz vites daha uygundur.
B sınıfı otomatik vites sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir? Otomatik vites olan M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlik motosiklet ve traktör kullanabilirler. Azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçları kullanabilirler.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
A1 Sınıfı Motosiklet Ehliyeti
A1 manuel ve A1 otomatik olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
BE Sınıfı Ehliyet
Otomobil ve römorklu yük taşımacılığı yapanlara verilen ehliyet türüdür. BE sınıfı ehliyet yaş sınırı 18'dir. BE sınıfı ehliyet alma koşulu, B sınıfı ehliyete sahip olmaktır. “BE ehliyet sınıfı hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise BE'ye ek olarak M, B1, B ve F sınıfı araçlardır.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
Sınava giriş yapıldıktan sonra sizden sonuçların açıklanması ve evrakların hazırlanması ile beraber en fazla 3 ay içerisinde ehliyet alınabilir. Genel olarak ise herhangi bir sorun yaşamadan doğal süreç içerisinde 45 günde ehliyet alınabilmektedir.
Otomatik vites ehliyeti 01 Ocak 2016 tarihinde yönetmeliğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri