Bir kişi ne zaman bağımlı sayılır? Aşağıdaki durumlardan sadece üçü 12 aylık bir süreç içerisinde görülen kişi bağımlıdır: Kullanılan madde miktarının, aynı etkiyi sağlamak amacıyla giderek arttırılması Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
Kullanımın aile, arkadaşlık ilişkilerine veya okul-iş hayatından herhangi birisine olumsuz etkileri olup olmadığına, Gündüz saatlerinde dahi kullanımın olup olmadığına, Maddeyi kullanma yöntemine de bakılarak, bağımlılık değerlendirilir.
İştahında ve uyku düzeninde değişimler gözlemlenmesi, ara ara kriz halinde yemek yemesi, bazen çok fazla uyuması, bazen ise uykusuzluk çekmesi. Kıyafetlerine, saçına ve kişisel bakımına verdiği özenin azalması. Kilo kaybı, gözlerde kızarıklık, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi fiziksel belirtilerin görülmesi.
“Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış (eylem) üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşır. Kişiler hayatta birçok şeye karşı bağımlı olabilir.
Kişilerin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını tespit etmek için alınan kan, idrar ve saç numunelerinde uyuşturucu testi gerçekleştirilir. Günümüzde her toplumda rastlanan uyuşturucu madde kullanımını önlemek için risk faktörleri ve vücutta oluşabilecek tahribatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olunması çok önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar. Sentetik madde olarak bilinen bonzai uyuşturucu madde ise idrardan 72 saat, saçtan 90 saat, kandan ve tükürükten ise 48 saat sonra atılır.
3-OPİYAT (EROİN) BAĞIMLILIĞI: Eroin bağımlılığı, bağımlılık çeşitleri içinde en korkutucu olanıdır.
CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe, “İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık göstermek demektir; bağımlılık ise başka bir kişiye, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.” dedi.
1. Eroin. Bütün uzmanlar aynı fikirde olmasalar da, sıralamada ilk sırayı 3 üzerinden 2.5 puanla eroin alıyor. Bu uyuşturucu maddenin beyindeki dopamin seviyesini hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda %200'e kadar yükselttiğinin bulgularına ulaşıldı.
Yoksunluk belirtileri kullanılan maddenin cinsine ve kişinin eşlik eden psikiyatrik bozukluklarına göre değişebilmektedir. Örneğin yoksunluk döneminde kişi terleme, titreme, eklem ve kas ağrıları, karın ağrısı, gerginlik ve huzursuzluk hissi, uyuyamama gibi sorunlar yaşamaktadır.
Yoksunluk belirtileri (Depresyon, intihar düşünceleri, kaygı hali, halsizlik, yorgunluk, kabuslar, terleme, mide krampları, açlık hissi, iştahta artma, aşırı uyku ya da uykusuzluk ve çökkünlük).
Aynı uyuşturucu etkinin sağlanması için kullanım sıklığı ve/veya miktarı artar. Bu kısır döngünün yerleşmesiyle kişi bağımlılık sürecine girmiş olur. Etkileri Nelerdir? Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar.
Madde bağımlılığı, alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelerin vücuda alınması neticesinde bağımlılık yaratması ve kişilerin psikolojik, ruhsal ve bedenen zarar görmelerine rağmen bu maddeleri kullanmaya devam etmeleri durumudur.
Bağımlılık, şeker hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez ama düzelir. Tedaviye uyum sürecinde şeker hastalarının uyuşturucu madde kullananlara kıyasla tedaviye daha uyumsuz olduğu araştırmalarda gösterilmiştir. Fakat uyuşturucu madde kullanımında hastalığın tekrarı sadece fiziksel sorunlardan ibaret değildir.
Bağımlılık tedavisi ömür boyu sürebilir. Yatarak tedavi olmadan sadece ayaktan tedavi olabilir miyim? Doktorunuzun da uygun görmesi durumunda, düzenli poliklinik kontrollerine gelmek ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmak kaydıyla ayaktan tedaviye başlıyabilirsiniz.
Aşırı otoriter, kontrolcü veya koruyucu ebeveynlerle büyümek, bozukluğa duyarlı kişilerde bağımlı kişilik özelliklerinin gelişmesine yol açabilir. Kötü niyetli kişilerle karşılaşmış, toksik ilişkiler yaşamış kişilerin kendine güveni azabilir. Bu da bağımlı kişilik bozukluklarını tetikleyebilir.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Duygusal bağımlılık genellikle çocukluk deneyimleriyle ilgilidir. Çocukken ebeveynlerle veya bakım veren kişiyle güvenli ve sağlıklı bir bağın olmaması, yetişkin ilişkilerinde bağlanma sorunları yaşanmasına neden olabilir. Bazı bağlanma stilleri duygusal bağımlılıkta rol oynayabilir.
Dolayısıyla uyuşturucu ile yakalanmak sicile derhal işlemeyecektir. Ancak kişinin bu durum sonucunda ceza alması halinde bu hal sicile işleyecektir.
Evet, uyuşturucu madde kullanan kişiler tedavi olabilir. Özellikle tedavi ilkelerini yerine getiren kişilerde uyuşturucu maddeyi bırakma oranı çok yüksektir. ullanılan uyuşturucu madde esrar, eroin, ekstazi fark etmez.
Trafikte ön uyuşturucu testi pozitif çıkan kişiler için kan ve idrar testi istenmektedir. Bu test sonucunun da pozitif çıkması durumunda kişinin uyuşturucu aldığı kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri