Köprü altı kelimesinin ise tıpkı yer altı sözcüğü gibi ayrı yazılması gerekir. Çünkü köprü, soyut değil somut bir kelimedir. Ayak altı kelimesi, çok kişinin gelip geçtiği mekan, ortalık yer, uğrak yeri gibi anlamlara gelir.
Kemancı (diğer isimleriyle Köprüaltı, Köprüaltı Kemancı, köprü kemancı, Eski Kemancı), 1986 yılında Galata Köprüsü'nün altında kurulmuş bir rock bar.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
Yeraltı faaliyet. Alışılmışın dışında olan, aykırı anlamına gelir. Bu kelime genellikle yer altı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeraltı şeklinde olmalıdır.
TDK'ya Göre Deniz Altı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumuna göre denizaltı kelimesinin doğru yazılışı birlikte yazılmasıdır. Birlikte yazılma deniz ve altı kelimelerinin birleştirilmesi şeklinde olmaktadır. Doğru yazımına örnek "Denizaltıyı çok severim.
İlgili 45 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb. 10.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
Bu söz, hem bir terim olarak hem de bir deyim olarak TS'ye eklenmelidir. koltukaltı: Gizli ve küçük (yer). Bugün TS'de (TDK 2011: 1465) ayrı yazılan ve iki anlamla temsil edilen koltuk altı sözcüğü vardır. An- cak yazarın kullandığı söz, anlam ve yazım yönüyle TS'den ayrılmakta- dır.
Ansızın ya da aniden anlamına bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı birleşik şekilde yazılışıdır. Yani doğru yazılışı "BİRDENBİRE" şeklinde olanıdır. Cümle içinde kullanırken birleşik şekilde kullanılması doğru kullanımına örnek olacaktır.
Taze fasulye anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil fasulye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilfasulye şeklinde olmalıdır.
Köprüaltı çocuğu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Kimsesiz ve gideceği yeri olmayan kişi.
köprü altı çocuğu ne demek? Kimsesiz ve gideceği yeri olmayan kişi.
Bu rüya, sıkıntılı ve zor zamanları kısa süre içinde geride bırakarak rahata ereceğinize işaret eder. Rüya sahibi, bozulan işlerinizin yoluna gireceğine delalet eder. Rüyada köprü altında yatmak, işlerinizin bozulacağına ve sıkıntılı bir süreçten geçeceğinize işaret eder. Rüya sahibinin işleri durgunlaşabilir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre hapşırmak kelimesinin doğru yazılışı "hapşırmak"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri