Bir kuzu 3 ayda kaç kilo alır? Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Kuzu Eti ve Özellikleri
Kuzu, koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna denir. Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir.
Toklu besisi genellikle 2 aylık bir süreyi kapsar. Yemin kalite ve miktarı yetersiz ise bu süre 3 aya kadar uzayabilir. Günlük canlı ağırlık artışının 250-300 gr arasında olması yeterlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kuzular 3 aylık olunca sütten kesilir, en iyi meraya salınır. 3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi) ve 500 600g kesif yem de yedirilir.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olacak, ancak kuzu altı ayını doldurmuş olup annesi kadar gelişmiş olursa kurban olabilir. Büyük baş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olacak. Deve ise beş yaşını doldurduğunda kurban edilebilmektedir.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir.
Kuzu Nasıl Büyütülür Kuzuların Krepte Büyütülmesi
Kuzular, süt ikame yemi ile beslemeye başlar başlamaz ikinci haftadan itibaren krepe geçirilmelidir. Yem, lezzetli olmalı ve en az %20 protein içermelidir. Kuru yonca otu fazla tüketilmemelidir. Çünkü, kuzularda şişmeye neden olur.
Normalde kuzular daha 2 günlükken süt harici şeylerle de beslenmeye başlayabiliyorlar (bunu tavsiye etmiyoruz tabii). Ama sizin kuzunuz 1 aylık olduğu için rahatlıkla çim ve samanla beslenebilir. Bunların bir süre küçük parçalar halinde verildiğinden emin olun.
BİR BUT 3KG İLE 3,5 KG GELMEKTEDİR.
Eğer kuzular dışarıdan temin edildi ise ilk başta günlük 300 gram yem vererek başlanıp daha sonra her hafta verilen yem miktarını 60-80 gram arttırmak uygun olacaktır.
Kuzuların 9. haftadan itibaren beslenmelerinde kullanılır. İdeal protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir.
Kuzular 1,5-2 ay süt emseler, sonra 2 ay kadar besiye alınsalar, 18-20 kiloya kolayca ulaşabilirler.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Kuzunun kesilmesinden önce 1 yaşını doldurmuş olması tavsiye edilmekte, yahut 1 yaşında değilse de misâl (8 aylıktır ama 1 yaşında gibi sağlıklı olgunlaşmıştır) bu durumda da 6 aydan aşağı düşmemek kaydı ile kesmekte yemekte caizdir.
KURBAN HAYVANININ YAŞI KAÇ OLMALI? Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.
Kurban Bayramı için geçerli olan hayvan şartları, adak kurbanı için de geçerlidir. Bu nedenle 2 yaşını tamamlayan danalar, 5 yaşını dolduran develer, 1 yaşını dolduran koyun veya keçi adak kurbanı olarak kabul edilir ve kesilmeye uygundur.
Sabah ya da gece kesmek caiz kabul edilmektedir fakat gece kurban kesmek aynı zamanda da mekruh olarak sayılmıştır. Bu sebepten dolayı gündüz vakitleri içerisinde kurban kesilmesi en doğru karar olmaktadır.
10 cm uzunluğundaki yünü olan koyunların -120 dereceye dayanabildiği bildirilmiştir. Kaba yemin sindirimi esnasında muazzam bir ısı enerjisi oluşur. Koyunların yeni kırkılmadıkları sürece soğukla sandığınızdan çok iyi baş edeceklerini unutmayın.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Koyun yetiştirmede gelir elde edilir mi? Tabii ki koyun yetiştiriciliği de kazançlı olabilir, ancak orta ila büyük ölçekte. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan geçimini koyun yetiştiriciliğinden önemli bir miktarda kazanç elde ederek sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri