1,5 ay'ın sonunda ortalama 15 - 20 kg canlı ağırlığa erişebilmiş olmalılar.Bu dönemden sonra anneden 45 - 60 gün kadar süt sağılabilir ve bu sütten elde edilecek gelir kuzu besleme yemi finansmanında kullanılarak işletme karlılığı gözetilir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Yağlı kuyrukludur. Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Koyun Eti ve Özellikleri
Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
İlgili 33 soru bulundu
Ø Bu beside amaç kuzuların günlük 300 - 350gr'lık ağırlık artışlarını ve 4. Ayın sonunda hayvanların ortalam 35 – 40 kg canlı ağırlığa ulaşmalarını sağlamaktır. Son tüketici için ideal yumuşaklık, tat, koku, renk ve lezzetteki kuzu eti bu şekilde elde edilebilir.
Belli yaşa gelmeyen hayvanlar kurban olmuyor. Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olacak, ancak kuzu altı ayını doldurmuş olup annesi kadar gelişmiş olursa kurban olabilir. Büyük baş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olacak. Deve ise beş yaşını doldurduğunda kurban edilebilmektedir.
Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
Çamlı Kuzu Büyütme Yemi, iyi kaliteli kuru ot ile birlikte 3 aylık yaş başlangıcından 5. ayın sonuna kadar kuzuların serbest tüketimine sunulmalıdır. Eğer kuzular dışarıdan temin edildi ise ilk başta günlük 300 gram yem vererek başlanıp daha sonra her hafta verilen yem miktarını 60-80 gram arttırmak uygun olacaktır.
Kuzuların 9. haftadan itibaren beslenmelerinde kullanılır. İdeal protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir. TRAKYEM kuzu büyütme yemi işkembenin gelişimini sağlayarak yemden yararlanmayı arttırır.
Yaklaşık 40-45kg ağırlığa sahip olan bu koyunda 16 – 18 kg civarında et çıkar.
Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 5; Nesâî, Dahâyâ, 13; İbn Mâce, Edâhî, 7). Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.
Caprovit Sheep her yaş ve cinsteki koyunlar ve kuzular için formüle edilmiştir. Özellikle entansif (yemlenen) koyunlar, kuzular ve koçlar için ideal bir formüle sahiptir.
Normalde kuzular daha 2 günlükken süt harici şeylerle de beslenmeye başlayabiliyorlar (bunu tavsiye etmiyoruz tabii). Ama sizin kuzunuz 1 aylık olduğu için rahatlıkla çim ve samanla beslenebilir. Bunların bir süre küçük parçalar halinde verildiğinden emin olun.
KURBANLIK HAYVANLARIN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
-Kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Müslim, Edâhî, 13, 15-16 [1963, 1965]). Buna göre kamerî yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.
Kurbanlık hayvanda aranan nitelikler, adak kurbanında da aranır. Kurbanlık hayvanda aranan şartlar ise şunlardır: a) Belirli yaşları tamamlamaları gerekir. Buna göre 5 yaşını dolduran deve, 2 yaşını dolduran sığır ve manda, 1 yaşını dolduran koyun ve keçi kurban edilebilir.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
Ülkemizde koyunlar doğumdan 2-3 ay sonra sağılmaya başlanır ve bu sürede üretilen sütün tamamı kuzulara emzirilir. Kuzulara emiştirme süresince 30-35 kg süt vermenin yeterli olduğu bildirilmektedir (Taşkın, 1999). Emişme dönemi koyunlarda süt üretiminin laktasyon boyunca en yüksek olduğu dönemdir.
Kuzuların en iyi şekilde fizyolojik gelişim sağlaması için referans verilerle formüle edilmiş ve dengelenmiştir. Kaliteli, taze, lezzetli ve biyoyararlılığı en yüksek hammaddeler kullanılarak üretilmiş Sindirilebilirliği yüksek olduğundan kuzular yemden en iyi şekilde yararlanarak hızlı bir şekilde büyürler.
koyundan kuzudan taş çatlasa 20-25 kilo et çıkar kemikli hem de.. daha az para vererek danadan 35 kiloya yakın et alabilirsin.. hocam birleşip danaya girin en mantıklısı.. koyundan kuzudan taş çatlasa 20-25 kilo et çıkar kemikli hem de..
Kurban kesmenin akşam ya da gece şeklinde belirli bir saati bulunmamaktadır. Sabah ya da gece kesmek caiz kabul edilmektedir fakat gece kurban kesmek aynı zamanda da mekruh olarak sayılmıştır. Bu sebepten dolayı gündüz vakitleri içerisinde kurban kesilmesi en doğru karar olmaktadır.
Bu yıl Küçükbaş kurbanlık fiyatları adet bazında 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacak. Kurbanlık fiyatları 2023 canlı büyükbaş kilogram fiyatı 140 TL'den, küçükbaşın kilogram fiyatı ise 90-120 TL arasında satışa sunulacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri