01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
* Anne veya babası hayatta olup genel sağlık sigortası kapsamında olan 18 yaş altındaki tüm gençler sağlık hizmetlerini anne veya babası üzerinden alabilmektedirler. * Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır.
Ülkemizde yaşayan her kişi, zorunlu olarak, genel sağlık sigortalısı olarak tescil edileceğinden, bunların 18 yaş altı çocukları da 'bakmakla yükümlü oldukları çocuk' olarak sağlık yardımlarından faydalandırılacak. 30 gün ve prim borcu aranmaksızın 18 yaşın altındaki tüm çocuklara sağlık hizmeti verilmeye devam edecek.
Ayrıca, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Sigorta şirketlerinin hemen hemen hepsi, 18-64 yaş aralığındaki kişilerin başvurularını kabul etmektedir. Ayrıca kimi sigorta şirketleri ise herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan ve poliçesini düzenli olarak yenileyen 70 yaş üstü kişilere de sigortalı olma şansı sunmaktadır.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
Boşandıktan sonra ancak maluliyet derecesinde özürlü ise tekrar babasının sağlık guvencesinden yararlanabilir. Eğer maluliyet derecesinde özürlü ise sgk'ya "maluliyet derecesinde özürlü oldugunu ve babasının sigortasından yararlanmak istediğini" beyan eden bir dilekçe ile tekrar başvurabilir.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
18 yaşından büyük kızlar, GSS primi ödemek zorunda
Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 gününden itibaren, çalışan veya emekli olarak herkes GSS''li ve bunların bakmakla yükümlü oldukları çocukları (18 yaşından küçük çocukları) ise prim ödemeden GSS sigortalısıdır.
Peki sağlık güvencesi olmayanlar nereye başvuracak? Eğer sorgulama sonucu e-devlette müstehak olmadığınızı yani sağlıktan yararlanmadığınızı tespit ettiyseniz vakit kaybetmeden en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
Anne ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı anne ya da baba üzerinden sağlanır. Ancak, velayet hakkı verilmeyen kişinin üzerinden de sağlık hizmeti sağlanabilir.
Yüksek öğrenim görenler 25 yaşına kadar yararlanabiliyor
Kısa bir özetle eğer 18 yaşına girmiş ve liseyi bitirmiş şu sıralar üniversiteye girmeye hazırlanıyorsanız acil durumlarda sorun yaşamamak için SGK Merkez Müdürlüklerine aktivasyon başvurusu yapmanız gerekir.
Öğrenciler SGK Kapsamında mıdır? Tüm öğrenciler, 24 yaşını bitirene kadar anne veya babasının SGK'sından yararlanabilir. Yeni uygulamada bu kişilerin, bağlı oldukları eğitim kurumunun öğrenci işlerinden alacakları basit bir yazı ile öğrenci olduklarını SGK'ya bildirmeleri yeterli olacaktır.
Öğrenim hayatı boyunca lise ve dengi okullarda öğrenimini deva ettiren öğrenciler bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmış ve ailesi üzerinden genel sağlık sigortalısı olarak sağlık hizmetinden 20 yaşını doldurana kadar faydalanmaktadırlar.
Sadece Çocuğa Sağlık Sigortası Yaptırabilirsin
Son olarak bu noktada dikkat etmen gereken önemli bir konu var! Çocukların ancak 25 yaşına kadar aile poliçesinden yararlanabilirler. Aynı zamanda evlenmemiş olmak şartı da aranır.
18 yaş altındaki bireyler genellikle kendi başlarına bağımsız sigorta poliçeleri satın alamazlar veya oluşturamazlar. Ancak, ebeveynler veya yasal veliler, çocukları adına sigorta poliçeleri düzenleyebilirler. Bu sigorta türü ise sağlık, yaşam, araç veya diğer sigorta türleri için geçerli olabilir.
Başladıkları tarihte isterse 14 yaşında olsunlar sigortalılık başlangıç tarihi kabul edilir ve emeklilik buna göre hesaplanır.
Boşanmış kadınlar anne veya babalarının sosyal güvenlik haklarından yararlanarak aylık bağlatabilirler. Yine bu kapsamda sağlık yardımlarından yararlanmaları mümkündür.
Çocuklar ebeveynlerinin sigortasından faydalandıkları için sigortanın resmî başlangıç yaşı 18 olarak kabul edilir. 18 yaşını dolduran her T.C. vatandaşı, genel sağlık sigortasından doğan aylık sigorta primini ödeyerek sisteme dâhil olur.
Kanun kapsamında zorunlu sigortalı sayılanlar, zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edeceklerdir.
Devamsızlıktan kalan mesleki açık öğretim lisesi öğrencilerinin devamsızlıktan kaldığı kesinleştiği tarih itibariyle, sigorta çıkışları yapılacaktır. Ayrıca ikinci dönem yüz yüze eğitim imkânı bulunmadığından sigorta girişleri yapılmayacaktır.
Tek fark Bağ-Kurlular da 2 aya kadar borç olsa dahi kişi sağlık yardımı alabilir. 2 aydan fazla 4-b prim borcu olduğunda sağlık yardımı alamazlar. Kişi son 1 yıl içinde ister 4-a'lı, ister 4-b'li olsun, bu süreler hastaneye gitmeden önceki 1 yıl içinde hangi statüde olduğu fark etmez.
➢ Kişi başına düşen gelir asgari ücret (1.273,5 TL) ile asgari ücretin iki katı (2.547 TL) arasında olan öğrenciler aylık 152,82 TL sağlık primi öder. ➢ Kişi başına düşen gelir asgari ücretin iki katından (2.547 TL) fazla olan öğrenciler aylık 305,64 TL sağlık primi öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri