Rayiç fiyattan ucuza almak ise mekruh olur. Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur.
Belli bir fiyat üzerinden satışa sunulan mal müşterinin pazarlık yapması sonucu ayrı fiyatlara satılmasında bir mahzur yoktur. Zira bunda müşteriyi aldatma amacı yoktur. Satıcının karından feragat etmesi durumu söz konusudur. Taksitle satışa sunulan mala vade farkı konulması da caizdir.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Pahalı şeyler almanın haram olduğu sık sık işitilir. Gerçekten öyle midir? Aslında, hepsi koşullara bağlıdır. Parayı helal yoldan kazandıysanız ve haram şeylere harcamadıysanız, bu tür şeyleri satın almanızda bir sorun yoktur.
Bir ürünü imal eden ya damgasını basar veya basmaz, bunda sakınca yoktur. Ama izin almadan başka bir üreticinin damgasını basarsa, hem onun hakkını yemiş, hem de alanları aldatmış olur. Bunu yapmanın caiz olmadığı açıktır. Bunu yapanın malını satmak da caiz olmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Yurt dışından telefon getirip, bu telefonu resmi yollardan kaydettirerek kullanmak, satmak veya satın almakta dinen bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Sattığı malın haram ve gayrimeşru yoldan elde edilmiş bir mal olduğu bilinen birisinin, bu malını satın almak caiz değildir. Çünkü bu gasbetme, çalma, haksız kazanç elde etme fiillerini teşvik ve bunları yapana yardım anlamı taşır.
Cevap: İslam dininde ticarette kar yüzdesi ve bir mala yüzde kaç zam yapılacağı hakkında hiçbir hüküm yoktur!
İsraf cimrilikten kötüdür
Dinimizde abes, lüzumsuz şeyleri yapmak, caiz değildir. Mesela boş ve lüzumsuz yere bir şeyler karalamak, israf ve abestir.
Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir.
Paranın helâliyet derecesi, onun nasıl sarf edildiğine bakılarak tahmin edilebilir. Kazancın menşei karanlık ve bulanık ise gittiği yer de aydınlık ve berrak olmaz. Hayatımızda -Allah korusun- israf ve cimrilik varsa; bu hâl, kazancımızdaki mânevî problemlerin bir habercisidir.
İslam fıkhında mal “insanın kendisine meylettiği ve ihtiyaç zamanı için biriktirdiği her şey” diye tarif edilir. Para da bu kabildendir. Dolayısıyla paranın da alım satımı caizdir.
İslâm'da mevcut olmayan ve meydana gelmeme tehlikesi bulunan ma'dûmun satışı yasaklanmış; fakat selem akdi bundan istisna edilmiştir. Meselâ, on dönüm tarladan çıkacak ürünü peşin para ile satmak ma'dümun satışı olup, câiz değildir.
İslam dini kar için bir sınır getirmemiş, yüzde şu veya bu kadar kar edilecek diye bir kayıt koymamıştır.
Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur. Altını almak ise mekruh olmaz.
Gerek Kur'an ve Sünnet'te gerekse sahâbe uygulamalarında kâr için belirli bir oran getirilmemiş ve bu husus kural olarak fert veya toplum olarak müslümanlara bırakılmıştır. Çünkü böyle sabit bir oran her zaman, her yerde ve bütün mallar açısından adaleti gerçekleştirmeyebilir.
Kendisi muhtaçsa kullanabilir. Ancak sahibi daha sonra çıkarsa geri vermek zorundadır. Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir."
Değerli kardeşimiz, İnsanın bakımlı, düzgün, sosyal mevkiine göre giyim kuşamlı olması normaldir, caizdir. Gösteriş için bu ölçüyü aşmak caiz değildir; bir yandan israfa girer, diğer yandan toplumun birlik ve beraberliğine zarar verir.
Başkası temel ihtiyaçlarını temin edememiş olursa, elinde ihtiyacından fazla malı olan kimsenin bu fazladan, o ihtiyacı karşılaması farzdır; karşılamazsa günahkâr olur. 2. Elinde fazla (nisab miktarı) malı olan kimse, şer''an zengin sayılmayan kimselere malının belli miktarını zekat olarak verecektir.
Ticarette kâr haddi var mıdır? İslâm'da, prensip olarak, alışverişler için kesin bir kâr haddi konulmamış olup kâr oranları piyasa şartlarına bırakılmıştır.
Öncelikle haram yoldan kazanılan para kişinin malı olmadığı için onu kullanamaz; kullandığı takdirde günah işlemiş olur. Bir kimse, elinde bulunan haram bir para ile bir şey alırsa bakılır: Şayet satın alırken: "Şu para ile bu şeyi bana sat." deyip, kendisine haram para teslim ederse o da haramdır.
Çok fâhiş fiyatla satıldığı öne sürülerek akdin geçerli olmadığı öne sürülemez. Ancak böyle bir satım akdi Imam Muhammed`e göre mekruhtur. (Ali Haydar, Düraru`l-Hukkâm Şerhu Mecelleti`l-Ahkâm, I, s.588; Mecelle, mad. 356-360). Zaman ve yer değişikliği olmadan bu kadar oynak fiyata normal bir piyasada ender rastlanır.
Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak câiz olmadığı gibi kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de câiz değildir. Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir.
Başka bir kimsenin rızası olmadan alınan ve çalıntı olan malın satın alınması halinde söz konusu suç işlenmiş olacaktır. Ancak çalıntı mal olduğunu bilmeden alınan veya ikinci el dükkandan satın alarak çalıntı olduğuna ihtimal vermeyen kimsenin satın alma işlemi suç oluşturmayacaktır.
Türk Ceza Kanununun 165. maddesine göre, Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri