Satın alınan hammadde ve malzemeler için katlanılan toplam maliyet, satın alınan toplam miktara bölünerek bir ortalama maliyet hesaplanır.
Ortalama maliyet nasıl hesaplanır? Toplam maliyet tutarının eldeki malın toplam miktarına bölünmesiyle ortalama maliyet hesaplanmaktadır.
Her işletmenin, kendi faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmetleri elde edebilmek için harcadığı çeşitli üretim faktörlerinin para ile ölçülen değeri de malın maliyeti olarak tanımlanabilir. Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Ortalama maliyet yöntemi, bir dönemde satın alınan veya üretilen malların toplam maliyetinin satın alınan veya üretilen toplam ürün sayısına bölünmesine dayalı olarak stok kalemlerine bir maliyet atar. Ortalama maliyet yöntemi, ağırlıklı ortalama yöntemi olarak da bilinir.
Hisse senedi ortalama maliyet formülü:
Hisse senedi ortalama maliyet = (lot sayısı X birim fiyat) + (lot sayısı X birim fiyat) + ….. / Toplam lot sayısıdır. Öncelikle her bir hisse senedi ne kadar maliyetle alındıysa toplanır, daha sonra ortaya çıkan bu toplam maliyet lot sayısına bölünür.
İlgili 42 soru bulundu
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
ORTALAMA MALİYETLER: Kısa dönem toplam maliyet kavramlarının her birini üretilen çıktı miktarına bölerek, ortalama maliyet biçiminde ifade etmek mümkündür. Toplam sabit maliyetin çıktı miktarına oranına ortalama sabit maliyet (avarage fixed cost, AFC) denir. AFC=TFC/Q.
Ortalama toplam maliyet ise toplam maliyet miktarının üretim miktarına bölünmesiyle bulunup üretimin parça başına düşen toplam maliyet miktarını ifade eder.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyata “maliyet (maloluş) fiyatı” denir.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Bu tanımdan hareketle malın maliyetine giren unsurları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Dahilde Satın Alınan Emtiada; - Satın alma bedeli, - Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye ve sigorta giderleri, - Alış komisyonları İthal Edilen Emtiada; - Emtianın CIF bedeli, - Gümrükte ödenen vergiler ve emtianın ...
Değişken maliyetler ve sabit maliyetleri içeren toplam maliyetlerin toplam üretim miktarına bölünmesiyle elde edilen maliyetlerdir.
Ortalama Bu aritmetik ortalamadır ve bir grup sayı eklanarak ve sonra bu sayıların sayısına bölünerek hesaplanır. Örneğin, toplamı 30 olan 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayıları 6'ya bölündüğünde 5 elde edilir.
Ortalama ürün, toplam ürünün, onu elde etmek için kullanılan girdi miktarına bölünmesi ile elde edilir. Şu halde toplam ürün eğrisinin herhangi bir noktasında (örneğin B) ortalama ürün OC/OA'ya eşittir. OC/OA ise AB/OA ile aynıdır.
Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır. Sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibi.
Buna göre, veri bir Q miktarını üretmenin tek etkin yolu L*(Q) ise Q kadar üretim yapmanın en düşük maliyeti, C(w, Q) = wL*(Q) olur. Bu fonksiyona maliyet fonksiyonu denir.
Standart Maliyet Nedir? Standart maliyet üretim esnasında oluşan giderlerin hakiki değerinin yerine katlanılan giderlerin standardını baz alarak oluşturulan hesaplama yöntemidir. Standart maliyet yöntemi ile hakiki üretim giderleri ile saptanmış standartlarını kıyaslayarak farklarının analizi alınarak değerlendirilir.
Toplam Hasılatına TR, toplam maliyetine (total cost) TC, firmanın toplam kârı ya da toplam zararı(π): π = TR - TC dir. Firmanın toplam satış hasılatı (TR) ise, firmanın karşı karşıya olduğu talep eğrisine (buna firmanın talep eğrisi ya da kısaca firmanın satış eğrisi de denilebilir) bağlıdır.
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Üretim maliyeti nedir? Üretim sürecinde tüketilen tüm kaynakların maliyetinin toplamını ifade eden üretim maliyeti; direkt malzeme maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve üretim giderleri olarak üç gruba ayrılıyor. Direkt malzeme maliyeti, bitmiş ürünün bir parçası haline hammadde maliyeti anlamına geliyor.
621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı'nda; herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetleri izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri