Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır.
Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. 4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar.
Muhtarlar, kaymakamlıklara bağlı olarak çalışmaktadır. Muhtarlar köy tüzel kişiliğini temsil etmektedir. Muhtarların görev süresi ise 5 senedir. Bu süre kapsamında muhtar köye ilişkin kararlarını da 4 azası ile beraber almak durumundadır.
Diğer taraftan gerek 442 sayılı Köy Kanununda, gerekse 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunda muhtarların kamu görevlisi olduğu hususunda herhangi bir hüküm yer almamakla birlikte, bunların yürütmekle yükümlü oldukları hizmetlerin kamu hizmeti niteliğine haiz olduğu ...
Madde 11: Belirli Meslek Grupları Muhtar Seçilemez
Bu maddeye göre, milletvekilleri, İl Umumi Meclisi üyeleri, subaylar, erat, askeri memurlar, yargıçlar, genel, özel ve katma bütçelerle idare edilen daire ve kurumlardan aylık alan memurlar, mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu üyeliğine seçilemezler.
İlgili 35 soru bulundu
Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
Seçilmiş kişiler Memur değildir. Kamu Görevlisidir. Ör: Belediye Başkanları, Muhtarlar, Milletvekilleri… Polisler, İlk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlar, valiler, kaymakamlar, hizmetliler (tamamında özel sektör hariç) Devlet Memurudur.
Muhtarların sigortalılık açısından 4-b Bağ-Kur kapsamında olması, muhtar seçilen işçiler için söz konusu değildir. Muhtarlar işçi olarak çalışmıyorsa veya işçi olarak çalışmayı bırakırsa Bağ Kur kapsamına alınacaktır.
442 Sayılı KÖY KANUNU
Buna rağmen iş görmiyen muhtar, yetkili idare kurulu karariyle görevinden uzaklaştırılır.
Muhtar ödeneği, her ayın onbeşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir.
Muhtar Ne Kadar Maaş Alır? Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
Muhtarlar il genel meclisi ve belediye meclis toplantılarına katılabilecek ve bu toplantılarda söz hakkına sahip olacak. Muhtarlar yılda 30 gün izin kullanabilecek.
Kanunun muhtarlığı düzenleyen 9. maddesi mahalleyi belediye örgütlenmesinin bir birimi haline getirmiştir. Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. Bu maddeye göre muhtarların görevlerini şöyle sıralayabiliriz: Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.
Muhtar, Türkçede bir kelime olarak, bir mahalle veya köyün yönetiminden sorumlu seçilmiş kişiyi ifade eder. Muhtarlar, o bölgenin vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve çözmek için görevlendirilirler. Aynı zamanda resmi işlemlerde imza yetkisi olan ve bazı kararlar alabilen yerel yöneticilerdir.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Böylelikle muhtar maaşları 8 bin 506 TL oldu. Bütün muhtarların maaşı, köy veya mahalle fark etmeksizin aynıdır. Muhtar maaşları her yerde aynı orandadır.
İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri, muhtar adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değillerdir. Mevcut muhtarlar, yeniden aday olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değillerdir. Bu kişilerin muhtar adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmesi gerekmektedir.
Muhtarlık hafta içi her sabah 09:00'da açılmakta ve vatandaşlara hizmet vermeye başlamaktadır. Muhtarlıklar genel itibariyle saat 12:00 ile 13:00 arasında öğle tatili arasına girerler ve kapalıdırlar. Mahalle Muhtarlıkları saat 17:00'de kapanmaktadır. Hizmet vermemektedir.
Bu alanda yapılan çalışmaların çoğu 657 sayılı DMK ve Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği çevresinde yapılmıştır. 657 sayılı DMK'nun dördüncü maddesinde kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle yürütüldüğü belirtilerek kamu istihdamı dört türe ayrılmıştır.
Devlet memurları, ülkelerinin ihtiyaçlarına göre değişen birçok farklı pozisyonda çalışabilirler. Bu pozisyonlar arasında, öğretmen, doktor, polis, hakim, avukat, mühendis, memur, diplomat ve diğerleri yer alabilir.
1. derece memur nedir ve kimleri kapsar? Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Master ve doktora yapanlar 1. derece ve 1. kademe uygulamasından yararlanacaklar.
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
Madde 5 – Mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu ile bunların yedek üyeleri mahalle halkı tarafından seçilir. Bu seçim her dört yıllık bir dönem sonunda yenilenir.
Köy muhtarlık seçimleri kaç yılda bir yapılır?” gibi sorular sıkça araştırılıyor. Yerel seçimlerle eş zamanlı olarak yapılan muhtarlık seçimleri beş yılda bir seçim yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri