Buhar içinde birikir sonra basınçla patlar ama çaydanlıkta öyle bi durum söz konusu değil. içinde ki su kaynar buharlaşır.çaydanlık boşalır ve yanar.tüpmü bu patlasın.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Mesela ocakta unuttuğunuz çaydanlık size asla temizlenemeyecek gibi görünebilir. Eğer çaydanlığınızın dibi yanmışsa o halde vereceğimiz tarifi uygulayın; yanan çaydanlığınızın içine yarım lt. su doldurun, ardından yarım bardak sirke, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz ekleyerek kaynamaya bırakın.
Sıcak suyla dolu ve kapağı kapalı bir çaydanlığın içindeki buhar zamanla soğumaya başlar ve yoğunlaşır; bu da çaydanlığın içerisinde kısmi bir vakum oluşmasına neden olur.
Öncelikle çaydanlığın içine kaya tuzu ve sirke döküp karıştırın. Ardından iyice kaynatın. Sonrasında çaydanlığı bir süngerle ovarak temizleyin. Bu işlemin ardından çaydanlığın lekelerden kurtularak parlak bir hâle geldiğine şahit olacaksınız.
İlgili 44 soru bulundu
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Sirke ve karbonat bir tencerenin içerisine dökülür. Üstüne soğuk su ilave edilir ve suyun içerisine dışı yanmış olan çaydanlık yerleştirilir. Ocağın altı açılır su kaynamaya bırakılır. Bu şekilde bir müddet kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve çaydanlık çıkartılarak kendi kendine soğuması sağlanır.
Çelik çaydanlıklar diğerlerine göre daha dayanıklı olsa da, yüksek ısıya maruz kaldıklarında hem iç, hem de dış yüzeyinde kararmalar başlar. Yanmış çaydanlıkla çay demlemek ise sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bu yüzden yanmış çaydanlığın en kısa sürede temizlenmesi gerekir.
Mikrop barındırmaz, haşerat yaklaşmaz, sıcağa, kara, rüzgâra karşı çok dayanıklı. En önemlisi 700 dereceye kadar alev almaz.
Suyun ve demin kalitesi, bitki yapraklarının doğallığını bozmayacak bir çaydanlıkla daha da artırılabilir. En sağlıklı çaydanlık hangisi sorusuna kimyasallardan uzak doğal materyallerle üretilen ürünler cevabı verilebilir. Sağlıklı ve lezzetli içecekler hazırlamak için cam çaydanlık kullanımı oldukça yaygındır.
Çaydanlık gagasının alt tarafındaki keskin kenar en önemli rolü oynar: bir damla oluşur, kenarın hemen altındaki alan daima ıslak kalır. Bu damlanın boyutu, sıvının çaydanlıktan dışarı akma hızına bağlıdır.
Demlik çok huysuz değilse, sadece bir fincan sirke veya 4 yemek kaşığı kabartma tozu koyarak ve tencerenin geri kalanını kaynar suyla doldurarak temizlenebilir. Tencereyi gece boyunca bu solüsyonda bırakın ve bu genellikle içindeki pisliğin çoğunu eritir.
Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
İşte metal eşyalar üzerinde bulunan pası yok etmenin yolları… Paslanan metal eşyanızı sirke dolu bir kabın içine koyun ve bir gece bekletin. Ertesi gün metali sirkeli sudan çıkarın ve bir tel yardımı ile ovun. Pas lekesinin çıktığını göreceksiniz.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır. Nihale çeşitleri onlarca farklı şekilde karşınıza çıkar.
Farklı ocak çeşitlerine uyum gösteren çaydanlık cam demlik çeşitleri, doğalgazlı ya da tüplü ocakları rahatça kullanmanıza olanak tanır.
dalginlik sonucunda cay demlenirken caydanlik unutulur, birkac saat sonra kotu bir kokuyla durumun farkina varildiginda kapkara bir caydanlik elde edilir. o durumda caydanligi suya sokmamak gerekir, yoksa alti falan cikar.
Bakır metali de diğer metaller de olduğu gibi aşırı bir şekilde ateş üzerinde bırakılırsa üzerinde yanmış gibi kararmalar ile karşılaşılabilir.
Yanmış bir çaydanlığın içini parlatmak
Daha sonra 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz ve yarım bardak sirkeyi ilave ederek çaydanlığı kaynatın. Kaynattıktan sonra yumuşak sünger veya pamuklu bir bez kullanarak ovmanız ve bol suyla durulamanız yanmış çaydanlığın içini parlatmak için yeterli olacaktır.
Granit Yanar mı? Granit 700°C'ye kadar yüksek ısıya dayanıklıdır. Mutfakta kullanımı dikkate aldığımızda ocakta kullanılan bir tencerenin bu ısıya erişmesi mevzubahisi olamayacağından, ateş üstünden alınıp tezgaha konulan malzemelerle netlikle yanmaz ve kir olmaz.
KULLANIM ŞEKLİ: Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık veya su ısıtıcınıza doğrudan dökünüz. ETKİ SESİ kesilene ve kireç temizlenene dek bekleyiniz. Daha sonra çaydanlığınızı, su ısıtıcınızı bir kaç kez bol suyla durulayınız. Gerekirse işlemi tekrarlayınız.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri