Minibüslerin bir büyüğü yani küçük otobüs olarak adlandırılan midibüsler hakkında en çok kişilerin kafasını karıştıran soru midibüs kaç kişilik olur sorusudur. Tüm midibüslerin koltuk kapasitesi 27 kişiliktir. Şoför hariç olarak sınıflandırılan bu kapasitede ki araç halk arasında yarım otobüs olarak da bilinmektedir.
Bu araçların 27, 29, 31 ve 35 kişilik seçenekleri bulunur. Ülkemizde yarım otobüs olarak ta bilinen bu araçlar ne bir minibüs kadar küçük ne de bir otobüs kadar büyüktür. Motorlarının kabin altında bulunması nedeniyle kısmen otobüslere göre daha seslidir. Midibüs grubu araçların tamamı 2+2 koltuk düzenine sahiptir.
Minibüs: Sürücü hariç azami 16 kişilik oturma yeri olan, ticari amaçla yolcu taşıyan motorlu taşıt türüdür.
- Sürücü dahil 16 ila 25 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar midibüs, - Sürücü dahil 10 ila 15 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar minibüs, olarak değerlendirilmektedir.
Genel anlamda servis minibüsleri 16+1 kişilik olup, yarım otobüsler 27 kişilik, büyük otobüsler ise 45 kişiliktir. Peki bu rakamlar arasında ki kişi sayısı için ne yapılmalı ?
İlgili 21 soru bulundu
Minibüs: Yapısı gereği sürücüsü ile birlikte 9'dan 15'e kadar oturma alanı olan, insan taşıma amaçlı kullanılan motorlu araçtır. Otobüs: Sürücüsü dahil dokuzun üzerinde oturma yeri bulunan, yolcu taşıma amaçlı motorlu taşıttır. Oturma yeri 17'den fazla olmayan otobüsler minibüs sınıfına girer.
Öte yandan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 6495 sayılı Kanunla değişik 3 üncü maddesinde, yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıt "otobüs" olarak; sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüsler ise "minibüs" olarak tanımlanmıştır.
Midibüs, yolcu taşımada kullanılan tek katlı bir araçtır. Minibüslerden daha büyük, otobüslerden daha küçük boyutlardadır.
e- Motorlu Karavanı kullanabilmek için yüklü ağırlığı 3500 kg'a kadar(dingil sayısından bağımsız) için B sıfı ehliyet yeterli olup 3500 kg'dan ağır olanlar için C sınıfı ehliyet almanız gerekir.
YAKIT TÜKETİMİ & EMİSYON
Şehir İçi Tüketim (100 km) 10.4 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 8.2 lt. Karma Tüketim (100 km) 9.0 lt.
Otobüs : Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.
Örneğin 5 koltuklu bir araca şoför dışında 3 kişinin daha binmesine yani toplamda 4 kişinin binmesine izin veriliyor. Ancak şoför dışında araca binenlerin anne (veya baba) ve üç çocuğu olması durumunda şoför dışında 4 kişinin de binmesine izin veriliyor.
Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır.
Otobüslerde bulunan koltuk düzeni 2+1 veya 2+2 olarak ikiye ayrılır. 2+2 koltuk düzeni, koridorun sağında ve solunda 2 adet koltuklar olmak üzere konumlandırılır. 2+1 otobüslerde ise koridorun sağında yan yana 2 adet koltuk, solunda ise tek kişilik koltuklar bulunur.
Yarım Otobüs Kaç Kişiliktir
Yarım olarak adlandırılan midibüs araçların koltuk sayısı 27 kişilik kapasitelidir.
35+1+1 kişilik yolcu kapasiteli Sultan Mega, yüksek motor gücü ve zengin aksesuarlarıyla dikkat çekiyor. Hem kullanıcısına hem de yolcularına yüksek güç ve konfor sunan ideal turizm otobüsü, özellikle uzun yolların sultanı.
B sınıfı ehliyet, genellikle otomobil kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınmaktadır.B sınıfı ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyordu. Fakat yapılan değişiklikler sonrasında minibüs kullanmak isteyenlerin artık D1 sınıfı ehliyet alması gerekir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.
Otobüs yerine minibüs ve midibüslere yolculuk hem firmaların hem de vatandaşın işine geliyor. Gerekçesiyse minibüs daha hızlı doluyor. Otobüse göre yakıt masrafı daha düşük.
Dolmuş dediğimiz şey, aslında "taksi dolmuş"lardır.
Minibüsler daha farklıdır, aldıkları yolcu sayısı ortalama 14 kadardır. Dolmuşlar ise 4-8 arası yolcu almaktaydı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Bursa'da taksi dolmuşlar daha çok bilinmektedir.
Bu nedenle kullanılan araçlara dolmuş denilmiştir.
Şoförün tam arkasındaki koltukların diz mesafesi daha geniş ve önünüzde koltuk olmadığı için koltuğunu arkaya yaslayan kimse olmadığından rahattır. Yolu izlemeyi seviyorsanız da bu koltuklar sizin için en uygunu.
Motosikletlerde, sürücü hariç taşınabilecek yolcu kapasitesinin yazıldığı “İstihap Haddi” bölümündeki 1 rakamı, yeni belgelerde sürücü dahil “Koltuk Sayısı” olarak yazıldı. Böylece motosikletler, ruhsat bilgilerine göre tek kişilik olmuş oldu.
Şoför dahil 17 kişi (16+1) taşımaya mahsus araçlar bugüne kadar otobüs ruhsatı alırken, bundan sonra minibüs ruhsatı alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri