Modemler Neden Bozulur? Modemlerin bozulmasında en yaygın olarak bilinen neden ısınmasıdır. Elektronik bir cihaz olduğu için, çalıştığı süre boyunca ısı üretir ve genelde uzun süre kapanmadıkları için modemlerin soğuma ihtimali azalır. Modemi arada bir resetlemek ve soğutmak, bozulmaların önüne geçebilir.
Elektrik dalgalanmaları veya elektrik kesintileri modem arızasına yol açabilir. Yazılım güncellemeleri sırasında bir hata oluşabilir ve modemde sorunlara neden olabilir. Modemdeki donanım bileşenlerinde arıza meydana gelebilir. Kötü hava koşulları veya fiziksel hasar modem arızalarına sebep olabilir.
Modem arızaları çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. İnternet hızınız düşebilir, bağlantınız sürekli olarak kopabilir veya modem tamamen çalışmayı durdurabilir. Bunlar arızanın tipik belirtileridir ve genellikle bir sorunun var olduğunu gösterir.
En temel çözüm yolu modemin kapatılıp bir süre bekledikten sonra tekrar açılmasıdır. Modemdeki problem geçici bir sorun ise cihazın sinyalleri tekrar alması ile birlikte tüm ışıkları eksiksiz olarak yanacaktır. Modem kabloları kontrol edilmelidir. Kablolar aşınmış veya hasar görmüş ya da yerinden çıkmış olabilir.
Bağlantı ve montaj ile ilgili bilgi almak için kılavuzun takip eden bölümlerini inceleyiniz. Bu cihazın ortalama kullanım ömrü 7 yıldır. Aşağıdaki göstergeler VMG8324-B10A Türk Telekom cihazınız üzerindeki ledleri göstermektedir.
İlgili 44 soru bulundu
İnternet bağlantınızın hızı sürekli değişebilir, ara sıra bağlantı kopmaları ya da sinyal yetersizliği olursa sorun modeminizdedir. Bu nedenle cihaz değişikliği yapmanız gerekebilir. Modemin LED'i yanlış renk ya da hiç yanmıyorsa sorun giderme bilgileri için internet servis sağlayıcınıza danışabilirsiniz.
Mevcut bireysel aboneler "Ücretsiz Hızlı Modem Kampanyasına" katılabilecek ve 24(yirmi dört) ay internet aboneliklerine devam etmeleri halinde ücretsiz VDSL modem alabileceklerdir. Kampanya kapsamında bireysel Aboneler, her bir internet aboneliği üzerine sadece 1 (bir) adet modem için talepte bulunabilir.
Modemde Sadece İnternet ışığı yanmıyor ne yapmalıyım? Modeminizi kapatıp açarak anlık bir sorun varsa çözebilirsiniz. Modeminizi yeniden başlattıkdan sonra sorun devam ediyorsa modemin kurulumunu tekrar yapmalısınız. Modem kurulum sayfasından modem kurulumu için destek alabilirsiniz.
Modeminizin internet sinyalini algılamaması: Modeminiz yazılımsal veya donanımsal sebeplerle internet sinyalini algılamıyor olabilir. Böyle bir durumda, modem cihazınızı yeniden başlatmanız veya sıfırlamanız gerekebilir. Modeminizin güncellenmemesi: Bazı durumlarda modem cihazınızı güncellemeniz gerekebilir.
İnternet ışığınızın kırmızı yanması modeminizin internet servis sağlayıcınızdan IP adresi alamadığı anlamına gelir. Modeminizde WAN portu (Modemin arkasında mavi renkli port) varsa ve WAN portuna kablo takılıysa kabloyu çıkartıp LAN (Sarı renkli girişler) portlarından herhangi birisine takmanız gerekmektedir.
Modem internet ışığı olarak adlandırılan bu yeşil ışık bazı durumlarda yanıp sönebilir bazen de tamamen kırmızı bir ışığa dönüşür. İşte böyle bir durumla karşılaştığınızda yani modem internet ışığı kırmızı yanıyor ise maalesef internete bağlanamıyorsunuz demektir.
Eğer modeminizi resetlerseniz, işlem bittiğinde bütün ayarlar tekrar yapılandırıldığından bağlantınızı problemsiz bir duruma getirebilir ve yüksek oranda hata ve sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.
Genel olarak karşınıza çıkan modem arızalarından biri WLAN ışığının yanmamasıdır. WLAN ışığı modemin kablosuz bağlantısını gösterdiği için yanıp sönme şeklinde çalışma sağlaması gerekir. Modeminizde böyle bir durum yoksa arıza sorunundan şüphelenebilirsiniz.
Genelde yanması aşırı ısınmadan değilde voltaj dalgalanmalarından oluyor. Yani bir araştırma yapılsa herhalde 2 yıldır modemi açık olan adamın modemine birşey olmazken bu konuda çok titiz davranan günde modemini 3 saatten fazla açık bırakmayan bir kişinin modemine o 3 saatlik kullanımda düzensiz voltaj gelip yakabilir.
Bu tarz durumlarda muhtemelen modeminizin enerji bağlantılarında bir sorun olabilir ya da cihazınız kapalı olabilir. Öncelikle adaptörün bağlı olduğu prizde elektrik var mı kontrol edin. Adaptör, priz ve modem enerji soketi bağlantılarını kontrol edin. Modem'in on/off tuşu ile kapatılmadığından emin olun.
İnternet: Modem üzerinde bu ışığın yanıyor olması internet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer internet üzerinden bir veri akışı gerçekleşiyorsa bu ışık yanıp sönerken, internet bağlantısının olmadığı durumlarda ışık sönük durumda olmaktadır.
DSL ışığı yanmıyorsa, bağlantı hatalı yapılmış olabilir. Aynı durumda bağlantının hiç sağlanmamış olması da mümkün. Işık yanmıyorsa, modem kontrol edilmeli. Modemin hat kablosu takılmamış veya çıkmış olabilir.
Modem kırmızı ışık uyarısı veriyor ise bu durum internete bağlanamıyorsunuz anlamına gelir. Yeşil yanması gereken ışığın kırmızı yanması, modeminizin internet sağlayıcı firmadan IP adresi alamaması olarak da ifade edilebilir. Gerekli IP bağlantısı sağlanamadığı için var olan interneti de kullanmanız mümkün olmaz.
Modeminizin kablosuz ağ adı kablosuz ağlarda görünmüyorsa modeminiz üzerindeki WLAN ışığını kontrol ediniz, eğer WLAN ışığı yanmıyorsa modeminizin kablosuz özelliği devre dışı demektir. Modeminizin kablosuz özelliğini aktif ederek kablosuz ağlarda modeminizin ismini görebilirsiniz.
Fiber altyapı kapsamında kullanılmakta olan TT mülkiyetli HGW Wifi 5 Fiber Güçlü Modem'lerin aylık kullanım ücreti 60 TL, rayiç bedeli ise 1.620 TL'dir. Wifi 6 Fiber Güçlü Modem'lerin aylık kullanım ücreti 75 TL, rayiç bedeli ise 1.980 TL'dir.
Modem Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Keenetic Carrier KN-2111-01EN 4 Port 1200 Mbps 5GHz VDSL2 Modem 1.709 TL'ye, %5 indirimle Keenetic Omni DSL KN-2011-01TR 4 Port 300 Mbps VDSL2 Modem 1.405 TL'ye, %5 indirimle Asus DSL-AC750 2 Port 750 Mbps 5GHz VDSL2 Modem 1.950 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Yüksek performans isteyen müşterilerimize sunduğumuz TP Link VC15 Fiber Güçlü Premium Modem kampanyası şimdi Türk Telekom'da
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri