Modern okçulukta salonda (indoor) 18 metre, açık havada (outdoor) makaralı yaylar için 50 metre, olimpik yaylar için 70 metre mesafeden ok atışları yapılır. Geleneksel okçulukta oklar 30 – 90 metre mesafeden atılır. Menzil okçuluğunda ise mesafe sınırı yoktur.
En uzun attığı ok 845,46 metre gitmiş ve bu bir dünya rekoru. Tozkoparan İskender bir ok atışında 845,46 metrelik rekor kırınca bu dikili taş rekorun adına okun düştüğü yere konulmuş.
"Rekor 846 metre"
Tavanda o dönem İngiliz, Japon ve Türk okçunun ok mesafesini işledik. Osmanlı okçusunun kırdığı 846 metre ok atma rekoru bugün hala kırılabilmiş değil. Bugün bu mesafede ok atacak, Osmanlının yaptığı gibi bir sistem de yok." dedi.
Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
2 Günde atılır ise 1. gün uzun mesafeler (Erkeklerde 90m - 70m, Bayanlarda 70m 60m), 2. günde kısa mesafeler (Erkeklerde ve Bayanlarda 50m – 30m) atışları yapılır). Aşağıda kategorilere göre belirtilmiş olan mesafelerde 2 x 36'şar ok olmak üzere toplam 72 ok atışı yapılır.
İlgili 20 soru bulundu
-Başlangıç ve hobi düzeyine okçuluk sporu gayet maliyetli bir spordur ancak profesyonel okçu olmayı düşünenler için uzun vade için bir miktar para harcaması gerekmektedir. Alınan malzemenin ömrü 5 yıl gibi bir süreyi kapsadığından uzun vade için yine maliyetli bir spordur.
Ayak, dünyaca ünlü profesyonelleri yarıştırırken, okçuluk meraklılarını da kıyasıya bir yarışın içine sürükleyecek. Ok Yaydan Çıkıyor! En İyi Okçulara 10.000 USD Para Ödülü Veriliyor!
Okçu Mete Gazoz, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda erkekler klasik yay şampiyonu oldu. Gazoz finalde Kanadalı rakibi Eric Peters'i 6-4 yenerek altın madalyaya ulaştı.
Modern en iyi yaylarda, ok ağırlığı çekiş kuvveti oranı 9 gr/lb (1,28 g/kg) değeri için, 28 inç (71,1 cm) çekiş mesafesinde çıkış hızları 180 ila 200 fit/saniye (54,9 ila 61 m/s)11,14 ve 30 inç (76,2 cm) çekiç mesafesinde 190 ila 210 fit/saniye (58 ila 64 m/s) arasında verilir.14 Ne var ki Dacron kirişli Türk ...
Dünya ok atma rekoru bir Osmanlı Padişahı olan 2. bu bir dünya rekorudur. hayatlari son buldu. 3.selim 888 metre uzağa ok attı.
Kendisi çok başarılı bir hedef ve menzil okçusuydu. Yıldız havasıyla 1070,5 geze ok atıp kendi adıyla anılan menzili açmış ve bu taşı diktirmiştir. Taş şu anda Kulaksız Mezarlığı'nın içinde bulunan Hamidiye Şehitliği'ndedir.
Her turda okçu 70, 50 ve 30 metreden hedefe üçer düzine ok atar. Kadınlarda 4 ayrı mesafeden üçer metredir. Okçular her seferinde sayılarını okumadan önce 6 atış yaparlar. 50 ve 30 metreden daha küçük hedefe yaptıkları atışlarda ise 3 atışta bir sayı okunur.
Savaş yaylarının çekiş kuvveti ne kadardı? Osmanlı savaş yaylarının çekiş kuvvetleri, Adam Karpowicz'in 2005'de Topkapı Sarayı Müzesi'nde (TSM) yaptığı araştırma sonucunda tespit edilmiştir. Karpowicz'e göre Müze koleksiyonunda 40 lbs-240 lbs (18-108,96 kg) arasında yay bulunmaktadır.
İyi okçular bir sporcu olmanın gereğini her zaman bilirler.
Tek odak noktanız duruşunuz ve yayınız olmalıdır. Birileri bir şeyleri yanlış mı yapıyor, bu sizin umrunuzda olmamalı. Bir başka sporu düşünün. Örneğin dövüş sanatlarında, kafanızın içerisinde fikirlerin dolaşmasına izin verirseniz dayak yersiniz.
Türk Dil Kurumundan alınan bilgiye göre Kemankeş kelimesi yay ile ok atan kişiye denmektedir.
Şeyh Hamdullah'ın menzil taşı.
Bu taşı, yıldız havasıyla Tozkoparan Menzili'nde attığı 1105,5 gezlik (729,63 m) rekoru kırınca dikmiştir (1 gez = 0,66 m) (Şekil 9).
Yay ve ok, esnek fırlatma aleti (yay) ve uzun mesafe gidebilen atkıdan (ok) oluşan menzilli silah sistemidir. Okçuluk, ok fırlatmak için yay kullanma sanatı, pratiği veya becerisidir.
Geleneksel Türk Okçuluğu atış tekniğinde oldukça kısa bir yay -sağlaklar için- sol elle tutulur, ok en arkasından, gez kısmından tutularak sporcunun sağ tarafa takılan tirkeşten çekilir. Yay tutan ele tutturulan ok, yayın sağında kalacak şekilde kirişe takılır (gezlenir).
Ok ve yay avcılığı (veya okçuluk), ilk olarak Afrika'daki ilk modern insanlar tarafından, tahminen 71.000 yıl önce icat edilmiş bir teknolojidir. Arkeolojik bulgular, teknolojinin 37.000 ila 65.000 yıl önce Orta Taş Devri Afrika'sının Howiesons Poort safhasında insanlar tarafından kesinlikle kullanıldığını gösteriyor.
Okçuluk branşına ideal olarak dokuz (9) yaşından itibaren başlanır, üst yaş sınırı olmayan bir spor branşıdır. Okçuluk ne yaş ne de fiziksel, hiç bir engel tanımaz engelsizdir. Tesislerimizde okçuluk eğitimi kız – erkek 9 yaş olarak ideal başlama yaşı itibari ile üstüne verilmektedir. Branş eğitim süresi 60 dakikadır.
İlk kadın sivil polis/ilk kadın okçu: Betül Or
İlkler alanında iki farklı kategoriye adını yazdıran Betül Or (evlendikten sonra Diker soyadını aldı), İsmail Hakkı Or ve Nimet Salahor'un kızı olarak 1918'de dünyaya geldi.
Okçuluk, muhtemelen Taş Devri (M.Ö. 20.000)'ne kadar tarihlense de, yay ile ok kullandığı bilinen ve okçuluğu avcılıkla-savaşa da en az 5.000 yıl önce uyarlamış olan ilk insanlar; Eski Mısırlılardır. Çin'de okçuluğun tarihi Shang Hanedanı(M.Ö. 1766-1027)'na kadar dayanmaktadır.
Okçuluk sakin bir spordur, hareketsiz değil
Koç Fest Okçuluk Yarışması 2018Turnuvalarda, okçular her gün yaklaşık sekiz kilometre yürüyüp her 30 dakikada bir 100 ila 150 arasında kalori yakabilirler. Olimpiyatlarda sahne alan bir erkek okçu tahmini 1.084 kaloriyi yakıyor.
Okçuluk, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur. Eklem ve tendonların, omuz, sırt ve bacak kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. Osteoporozun ve Skolyoz (omurga eğriliği) 'un tedavisinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
1500'lü yıllarda Asurluların yayı daha da geliştirmesi ile atıcıya kolaylık sağlayan bir model ortaya çıkmıştır. 16. ve 17. yy.'larda İlk okçuluk dernekleri İngiltere'de kuruldu. 19. yy.'da ABD, Kanada ve Avustralya'ya yayılan okçuluk, 20.yy'ın başlarında da gerçek anlamda bir spor olarak kabul edilmeye başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri