Bu kurumlardan yani mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişilerin mezuniyet yılları 1986 ve öncesi ise direkt olarak ustalık belgesi alabilmeleri mümkündür ama daha sonraki yıllarda mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi alamazlar.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) üzerinde durduğu konulardan biri olan mesleki eğitim alanında yapılan düzenlemeyle, çalışan tüm lise ve üniversite mezunları "Ustalık Belgesi" sahibi olabilecek.
Sınavsız ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık belgesi sınavı için şu belgelerin verilmesi gerekir: Eğitim durumunu gösteren belgenin fotokopisiyle beraber sunulması gerekir. Kalfalık belgesi, fotokopisiyle beraber ibraz edilmelidir.
Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli sayılmaz. Fakat Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilirler.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
İlgili 43 soru bulundu
Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
· Öğrenci / Çırak, üç yılın sonunda Kalfalık, dördüncü yılın sonunda Ustalık Belgesi ve Meslek Lisesi diploması sahibi olur. · Lise mezunu olanlar yine bir işyerinde çalışmak koşulu ile, 1 yıllık telafi eğitiminin ardından Ustalık Belgesine sahip olabilir.
4 - Mesleki ve Teknik Öğretim ve Örgün Eğitim Kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin en az meslek lisesi veya dengi okul mezunu olması gerekir. Ancak, istisnai hallerde bakanlıktan izin almak şartıyla ilkokul mezunu usta öğreticilere de görev verilebilir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır. - 4. Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.) – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
Mesleki eğitim merkezine her yaştan vatandaşımız kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenmiş "Ustalık Belgesi" sahibi olması ya da bu belgeye sahip olanları işyerinde çalıştırması gerekmektedir.
Ustalık ya da iş yeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olan kişiler, okullar ve kurumlar tarafından açılan iş pedagojisine, diğer adıyla usta öğreticilik kursuna katılabilirler. Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerini tamamlayanlar daha sonrasında sınava girer.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
a) Örgün eğitim ve hayat boyu öğrenme kurumlarındaki öğretmenler ve kadrolu usta öğreticiler. b) Emekli öğretmenler. c) Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi ile öğretim görevlileri. ç) Resmî kurumlarda çalışanlardan ihtiyaç duyulan alanda lisans mezunu kişiler.
"Ustalık Belgesi" veya "İşyeri Açma Belgesi" olanlar Usta Öğretici Eğitimine Başvurabilir.
Başvurular Her Yıl Ağustos (1-31 Ağustos) Ayında Merkezi Sistem Üzerinden E-Yaygın Sisteminden E-Devlet Şifresi İle Giriş Yapılarak Alınır. Yıl Boyunca Ücretli Usta Öğretici Olarak Kurs Açmak İçin Başvuru Yapılabilir. Ağustos Ayı Sonrası Yapılan Başvurular Dönem Dışı Başvuru Olarak Değerlendirilir.
22 Yaşının Tamamlamış Olanlar, En Az İlköğretim Mezunu Yada Ortaokul / İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olanlar Denklik Yolu Yada Sınavla Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alabilirler. 1996-1997 Eğitim Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmiş Olanların Değerlendirme İşlemleri İlkokul Diploması İle Yapılır.
Lise diploması üniversite okuyabilmenin ön şartıdır. Lise diploması olmayan hiçbir öğrenci üniversite okumaya hak kazanamaz. Lise diploması çalışma içinde oldukça önemlidir. Özellikle birçok şirket en az lise mezunu olma şartı istemektedir.
Kalfalık belgesi almak isteyen kişiler Mesleki Eğitim Merkezlerine online olarak başvuru yaparak, kalfalık belgesi almak için eğitimlere katılabilir ve eğitimlerden sonra yapılacak olan hem teorik hem de uygulamaları sınavlardan başarılı olması halinde kalfalık belgesini alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri