Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezine yurt içinden 444 0 632, yurt dışından da +90 444 0 632 hat üzerinden ulaşabilirsiniz. MEB İletişim Merkezini hangi saatlerde arayabilirim? 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
Alo 147 hattı, MEBİM (Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi) tarafından eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla 2012 yılında kurulmuştu.
Şikâyet türü seçilerek yapılan başvurular, 3071 sayılı Dilekçe Hakkı- nın Kullanılmasına Dair Kanun kapsamındadır. Şikâyet niteliğindeki başvurularda, CİMER personelinin gerekli görmesi hâlinde başvuru sahibinin lehine olmak üzere kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilir.
Okul Yöneticileri CİMER Şikâyetlerinden Şikayetçi
Veli, öğrenci ve öğretmenlerden, çevreden, siyasi kanallardan, sendikalardan, basından gelen okullarla ilgili CİMER şikâyetlerine genellikle öğrenci-öğretmen, veli-öğretmen, öğretmen-yönetici arasındaki iletişimsizlik ya da okuldaki uygulamalar konu olmaktadır.
CİMER. Aşağıdaki konu başlıklarını içeren başvurular Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) sistemi üzerinden kabul edilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Bakanlık tarafından kurulan 147 iletişim hattının çalışanların çabasını görünür hale getireceğini vurgulayan Tekin, "147 üzerinden işlerin düzgün yapılması bizim sahadaki emeklerimizin karşılığını almamız, toplumun eğitimle ilgili algısının değişmesine vesile olacaktır.
1 Mart 2012 tarihinde hayata geçirilen “ALO 147” hattını, vatandaşlar, veliler ve öğrenciler bilgi edinme talep, görüş – öneri veya şikâyetlerini bildirmek için kullanabilmektedirler.
CİMER'e Hangi Konularda Şikâyet Yapılır? CİMER'e yapılacak şikâyetlerde konu sınırlaması yoktur. Vatandaş talep ettiği ya da şikâyet etmek istediği her konuda başvuru yaparak şikâyette bulunabilmektedir. Önemli olan talep veya şikâyette bulunulan konunun açık, anlaşılır ve doğru bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır.
BİMER veya CİMER'e Başvuran Memura Disiplin Cezası Verilemeyeceğine Dair Danıştay Kararı Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez.
Kişiler, CİMER'e e-Devlet Kapısı, ALO 150 telefon hattı, mektup-posta ve şahsen müracaat ile başvuruda bulunabilecek. CİMER'e yapılan başvurular hızla başvuruya yanıt verecek ilgili kurum ve kuruluşa ulaştırılacak.
CİMER şikayetleri vb yapılan şikayetlerde, şikâyetin asılsız olması durumunda şikâyet eden kişi hakkında kamu davası açılabileceği uyarısı olmalıdır.
CİMER'E Şikayet Edildiğini Nasıl Anlarım? Hakkınızda CİMER'e şikayet olup olmadığını anlamak için e-devlet sisteminin CİMER sayfasına giriş yapılabilir ya da ALO 150 hattı aranarak şikayet sorgulaması yapılabilir.
En İyi Cevaplar. Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
CİMER'e e-devlet üzerinden ya da Cumhurbaşkanlığı web sitesi üzerinden şikâyette bulunulabilmektedir. Ayrıca ALO 150 numaralı telefon hattını kullanarak, İletişim Başkanlığına mektup veya faks göndererek de şikâyet ve talepler iletilmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi (MEBİM) "444 0 632" resmi hesabıdır.
Şikayet dilekçesinde kişi öncelikle ad, soyad, TC kimlik numarası, adres, telefon gibi şahsi bilgilerini; şikayet edeceği kişinin ad, soyad, adres vs. bilgilerine sahipse bu bilgileri de dilekçesine eklemelidir. Daha sonra suç olduğunu iddia ettiği somut olayı ayrıntılı ve açık bir şekilde açıklamalıdır.
CİMER bir makam yerine geçerek bir işi yapmaz, hatta aslında doğrudan o makama ulaşarak o işin yapılmasını da sağlamaz. Başvuruyu ciddi görürse o makama ulaşsa dahi bir inceleme yapılmasını sağlar ya da uyarıda bulunabilir.
BİMER Uygulamalarının Çalışma Şekli Nedir? BİMER uygulaması kapsamında Kaymakamlık, Valilik ve Bakanlıkların tümünde “Halkla İlişkiler Müracaat Büroları” kurulmuştur. Ancak “Alo 150” hattını cevaplamak üzere sadece valiliklerimizde çağrı merkezleri bulunmaktadır.
Pek çok dilek ve şikayeti belirtmek adına başvurulan cimere en doğru şekilde dilekçe bildirmek gerekmektedir.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Cimer şikayet hattı telefon numarası ise 150'dir. Bu numarayı arayarak da şikayetinizi doğrudan bildirebilirsiniz. E-Devlet üzerinden şikayet bildirmek için ise şu adımları takip edebilirsiniz: E-Devlet sistemine giriş yapın (www.turkiye.gov.tr).
1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında yapılan istek ve şikâyet başvurularına cevap verme süresi 30 gündür. 2) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan başvurulara cevap verme süresi 15 iş günüdür.
Türkiye'nin yakın tarihinde büyük acılara rol oynayan isimsiz ihbarlar, artık ciddiye alınıp, soruşturulmayacak. Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla bugün Resmi Gazete'de yayınlanan genelge ile tüm devlet kurumlarına, isimsiz ve adressiz dilekçelerle yapılan ihbarların değerlendirilmeye alınmaması talimatı verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın talebi ve Turkcell Global Bilgi ile TÜRKSAT'ın işbirliğiyle kurulan 'Alo 147 Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi', Van'ın Erciş ilçesinde hizmete açıldı.
Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi, “MEBİM 147” eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bütün vatandaşlarımız- dan gelen her türlü bilgi edinme, soru, talep, görüş, öneri, ihbar ve şikâyeti, etkin ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmak amacıyla 1 Mart 2012'de Van Erciş'te ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri