Hasta ziyareti, hastaların moralini yükseltir ve hasta yakınlarının bilgi almasını sağlar. Bu sebeple kurallara uyularak gerçekleştirilen bir sağlık ziyareti, hem hasta hem de yakını için oldukça avantajlıdır.
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed, hastaların ziyaret edilmesini ve cenazelerin ardından gidilmesini tavsiye etmiş ve bunların ahireti hatırlatacağını beyan etmiştir. İnsanın sağlığını koruması gerekli olduğu gibi hastalandığı takdirde şifayı Allah'tan umarak tedavi yollarına başvurması da önemli görevleri arasındadır ...
Ebû Hureyre (r.a.) Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurdu demiştir: “Kim bir hastayı ziya- ret ederse semadan bir melek; 'Güzel ve hayırlı bir iş yaptın. Yürüyüşün güzel ve hayırlı oldu. Kendine cennetten bir köşk hazırladın. ' diye nida eder.” (İbn Mâce, 1992: Cenâiz, 2).
» Ziyaret esnasında diğer hastalar rahatsız edilmemelidir, gereksiz ve meraklı sorular sorulmamalıdır. » Hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir. » Ziyaret esnasında, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır. » Ziyaret saati dışında, gereksiz ve ısrarlı ziyaret taleplerinde bulunulmamalıdır.
Hasta bir mü'mini ziyaret eden kişi hem hastaya moral vermiş olur, hem de kendisi sevap kazanır (Tirmizî, Edep, 45; Nesâî, Cenâiz, 53). İnsan, hasta olmadıkça sağlığının kıymetini bilemez.
İlgili 15 soru bulundu
HASTA ZİYARETİNDEN AMAÇ NEDİR? Toplumsal dayanışmanın güzel örneklerinden olan hasta ziyareti usulüne uygun olarak yapıldığında, hastanızın moral düzeyini yükselterek iyileşme sürecine olumlu etki yapar. Aynı zamanda hastanızın durumu hakkında bilgilenmenizi sağlar.
Hastamızın sağlığı açısından ziyarete gelen kişilerin hasta odasında kalma süreleri çok uzun olmamalıdır. Bunun için ziyaret süresinin 15 dakika ile sınırlandırılmasına ve odada 2 kişiden fazla sayıda ziyaretçi olmamasına özen gösteriniz.
Hastanın yanına Euzü besmele ile selam vererek girmeli, mümkünse sağ tarafına oturmalı, dua etmek için hal ve hatırını sormalı, bir ihtiyacı olup olmadığını sormalı, varsa yardımcı olmalı. Ona da duyurmak için Kelime-i şehadet söylemeli. Yanında fazla oturmamalı.
Kabul edilebilir ziyaretçi sayısı maksimum 2 kişidir. Ancak ziyaretçi sayısına kontrolünün zor olması çevre kontaminasyon riski nedeni ile kısıtlama getirilebilir. Bu gibi durumlarda lütfen ısrar etmeyiniz. Yoğun Bakım Üniteleri'ne birinci derece hasta yakınları dışında ziyaretçi kabulü yapılmaz.
Yine Hz. Aişe'den -radıyallahu anh- rivayete göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz kendisine bir hastanın şifâ bulması için duâ talebedildiği zaman: Türkçe Okunuşu: Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.
Hepimiz biliyoruz ki kültürümüzde ameliyat olan kişiye geçmiş olsun diye hastane ziyareti veya ev ziyareti önemli bir yere sahiptir. Tabi ki bu ziyarete eli boş gidilmez.
Hastaya hediye olarak kolonya, kitap, dergi, veya çiçek götürülebilir. Hastaya yiyecek götürmek doğru değildir. Ancak hastalığa göre hediye tercih edilmelidir. Örneğin bazı hastalıklarda, hastaya ağır ve keskin kokulu çiçek götürmek zararlı olabilir.
Hastayı sadece BİRİNCİ DERECE YAKINLARI ziyaret edebilir. Sağlıklı iletişim için en az 2 kişinin aktif telefon numarasını hemşireye veriniz. Hastanın başka bir yere sevk olacağı yada ex(ölüm)halinde telefon ile hasta yakınlarına ulaşılır. Ziyaret edecek hasta yakını önlük giyerek yoğun bakıma girer.
Yoğun bakımda yatan hastaların mahremiyetinin korunması amacıyla, sadece hastanın birinci derece yakınları, ziyaretçi olarak kabul edilir.
Rüyada hastaneye hasta ziyaretine gitmek demek, bu rüyayı gören kişinin hayatında bir süre için zorluklar ve kötülükler ile karşılaşmayacağı anlamına gelir.
Geçmiş olsun. ⏩ Duydum ki hasta olmuşsun, sana ilaç olarak sevgimi yolluyorum. En kısa zamanda iyileşmen dileğiyle. ⏩ En kısa zamanda iyi olmanı dilerim.
Sevbân -radıyallahu anh-'den rivayet edildiğine göre Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «Bir Müslüman, hasta bir Müslüman kardeşini ziyarete gittiğinde, dönünceye kadar cennet hurfesi içindedir.» Ey Allah'ın elçisi, cennet hurfesi nedir? dediler. Rasûl–i Ekrem; «Cennet yemişidir.» buyurdu.
Hasta bir yakınınızı ya da arkadaşınızı ziyaret edeceğiniz zaman bu ürünleri hediye olarak ziyaretlerde yanınızda götürebilirsiniz. Hastanede yatan bir tanıdığınıza çikolata gönderebilirsiniz.
Hasta Ziyareti İçin Çiçekler
Hasta ziyaretinin evde yapıldığı durumlarda ise papatya buketi, beyaz orkide, beyaz lilyum, lale, kuzgunkılıcı, iris, gül ve gerbera çiçeklerinden oluşan çiçekler seçilebilir.
hastaneye kabul edilmez. Hastane ortamı çocuklar için uygun değildir. Lütfen 12 yaş altındaki çocukları hasta ziyaretine getirmeyiniz (Ancak zorunlu hallerde hekimin uygun görmesi durumunda 3 yaş ve üzeri kardeşlerin ziyaretine izin verilebilir). Hasta ziyaretine canlı çiçek getirmeyiniz.
"Hastanın inlemesi tesbihtir (sübahanellah demektir), bağırması tehlildir (Lâ ilâhe illallah demektir), nefes alıp vermesi sadakadır, uyuması ibadettir, bir taraftan bir tarafa dönmesi ise cihattır. Allah meleklerine şöyle buyurur: 'Kuluma sıhhatinde yaptığı en iyi ameli yazınız.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Yumuşak bir losyon, güzel kokulu sabun veya tazeleyici yüz spreyi gibi ürünler tercih edilebilir. Moral Veren Kitaplar veya Dergiler: Hasta olan sevdiklerinizin zamanını verimli geçirmelerine yardımcı olacak ilgi alanlarına yönelik kitaplar veya dergiler, onlara moral verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri