Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Mezarın üzerine mezar kaç yıl sonra konur? Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise, aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir (İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 443-444; Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 320; Nevevî, Ravda, I, 658; Mehmed Zihni, Ni'met-i İslam, s. 602).
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni câiz değildir. Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir.
Cevap: Bu konuda İslâm İlmihali'ndeki hüküm özetle şöyle: "Zorunluluk halinde bir kabre birkaç kişi de gömülebilir. Her biri toprakla diğerinden ayrılır." Medine-i Münevvere'de Peygamberimiz'in sık sık ziyaret ettiği Bakî Kabristan'ı hiç büyümez.
Bir Çocuğun Annesiyle Aynı Mezara Konulmasının Hükmü
el cevab: Şehir hayatındaki mezar yeri sıkıntısına nazaran mali imkansızlık veya yer olmaması durumu sebebiyle açılan kabre arasına haciz veya toprak konularak çocuk ve annesi konulabilir. NŞA da bir kabre zaruret olmaksızın yalnızca bir insanın gömülmesi esastır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu hususta Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihali isimli kitabında şöyle bir izah vardır: Bir ölünün cesedi tamamen toprak kesilip kemikleri de kalmamış olmadıkça, onun kabri açılarak yerine başkası gömülemez.
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "Zaruret olmadan iki erkeğin veya iki kadının bir kabirde defnedilmesi câiz değildir.
Mezar Kabir kazmak için üç arşın yer alınır; yani mezar yaklaşık olarak eni 100-120cm, boyu 200cm, derinliği 170-180cm olan bir alanı kapsar.
Asıl olan; -eğer varsa- ölen kadını, mahremlerinin kabre indirmesidir. İbn-i Kudâme bu konuda şöyle demiştir: “Ölen kadını kabrine koymaya en lâyık olan erkeğin, kadının mahremleri olduğu konusunda ilim ehli arasında hiçbir görüş ayrılığı yoktur.
Kişinin, öldüğü yerin kabristanına defnedilmesi müstehaptır. İstisnalar olmakla birlikte sahabe-i kiram genellikle vefat ettikleri yerlerde defnolunmuşlardır. Ancak, cesedin bozulmasından endişe edilmiyorsa cenazenin başka bir şehre veya memlekete taşınmasında ve oraya defnedilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur. Ancak salgın hastalık, savaş, deprem, sel felâketi gibi durumlarda, ölü sayısı fazla olur da her biri için ayrı bir kabir hazırlamak güçleşirse, o takdirde iki üç kişiyi bir kabre defnetmekte kerahet yoktur.
Önemli olan ahirete gideceğidir mezar yeri değil. Hepimiz Allah'ın huzura çıkacağız. Mezar yeri satın almanın dinen bir sakıncası yoktur.
Cenazenin gece defnedilmesinde kerahet gören âlimler bulunduğundan öğlen veya ikindi öne çıkarılmıştır. Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Günün her saatinde cenaze namazı kılınabilir.
Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Bunda ki amaç, toprağın ölünün üzerine düşmemesi ve onu kirletmemesidir. İlave olarak da ölünün üzerine tahta dizilir ve üzerine toprak atılır; böylece ölü ile tahta arasında boşluk ve hava kalarak ölünün çabuk çürümesi sağlanır.
Eşi vefat edince karı-kocalık helal olmadığına göre, onu yıkaması da helal olmaması gerekir. Zira bu yıkama helal olsaydı, o kadına bakmasının helal olmasıyla sabit olurdu ki bu Hz. Peygamber (asm)'in, "Zevcenden başka diğer kadınlardan gözünü yum." hadisinden dolayı batıldır.
Gasilhane de "ölü yıkanan yer" anlamına gelir. Cenaze yıkayan kişinin erkek ya da kadın olması, terimi değiştirmez. Kadın ve erkek cenaze yıkayanların her ikisi de gassal olarak isimlendirilir. Cenaze erkek ise erkek tarafından kadın ise de kadın gassal tarafından yıkanması gerekir.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Ölüm mutlak yokluk değil, bir halden bir hale geçiş ve bir evden diğer bir eve göçüştür şüphesiz. Ruh bedenden ayrılınca, yani insan ölünce artık biz onun bulunduğu âlemde sürdürdüğü hayatı müşahede edemiyoruz.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Fıkıh kitaplarımızda, kabrin derinliğinin en az bel hizasından olacağı, fakat bir adam boyu da olabileceği ifade edilmiştir. Hanefi mezhebine göre kabirler "yarım adam boyu veya göğüs hizası kadar olmalıdır. Yani erkeklerin mezarı yarım adam boyu kadınların mezarı ise göğüs hizası kadar olması müstehaptır.
Cenaze çürüyüp toprak haline geldikten sonra ise, aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir. Daha önce defnedilen cenazenin çürüdüğü kanaatiyle mezar açıldığında çürümeyen bazı kemikler bulunursa, bu kemikler bir tarafa çekilip araya topraktan bir set yapmak suretiyle ikinci cenaze defnedilebilir.
Tarsus Müftüsü Abdulkerim Akbaba da çift katlı mezar uygulamasının dini açıdan hiçbir sakıncası olmadığını kaydetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri