Çilek yetiştirmek için kullanacağınız toprağın torf, yani organik malzemeler bakımından zengin bir toprak türü olması gerekiyor. Fideleriniz büyüyüp meyve vermeye başladığında toprağı gübrelerle daha da zenginleştirmeniz daha verimli çilek yetiştirmenize olanak sağlıyor.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir.
Kışı bu şekilde geçiren bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de sulama yapılır.
En Verimli Çilek Fidesi; Portala ve Yediveren çeşitler en verimli çeşitlerdir. Portala çeşitleri her türlü toprakta yetişir. Güçlü çiçeklenmesinden dolayı bahar ve yaz dikimine de çok iyi uyum sağlar. Çünkü bu çeşitler güçlü bir bitki yapısına sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir. Yetiştirildiği toprağın azot açısından zengin olması çileğin daha verimli olmasını sağlar.
Honeoye Çilek: Yine düşük hava sıcaklıklarına dayanıklı olabildiği söylenebilen bu çilek türü yüksek alanlarda ve düşük sıcaklık içerisinde yetiştirilebilen çilek türleri içerisinde bulunması ile biliniyor. Hatta en dayanıklı çilek türü hangisidir sorunun cevabı honeoye çileği olabilir.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır.
Kardeşlenme Kısa gün koşullarında gerçekleşir. Bu koşulların uzun sürmesi ve özellikle serin iklim koşulları ile birleşmesi kardeş sayısını arttırır. Ayrıca, kolları kesmek kısa ve nötr gün çeşitlerinde kardeşlenmeyi teşvik eder.
Modern çilek yetiştiriciliğinde kimyasal gübre olarak sıfır göstergede, dikim öncesi dekara 8-10 kg/da fosforlu gübre (süper fosfat), 20- 30 kg/da potasyumlu gübre (potasyum sülfat) ve 4-5 kg magnezyumlu gübre veya 40-50 kg/da kompoze gübre (15-15-15) verilir.
Şeker gübre genellikle ekim sırasında üst gübre olarak kullanılır. Böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun da bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar. Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı.
Eğer çileğin ömrünü biraz daha uzatmak istersen oda ısısındaki elma sirkesi eklenmiş suda bir süre beklettikten sonra çilekleri çıkarmalı tek tek kuruladıktan sonra buzdolabına almalısın. Bu yöntem sayesinde çileğin ömrüne ortalama 2 gün daha ekleyebilirsin.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Çilek fidesi mutlaka nemli ve ıslak olması gerekmektedir. Ancak, çileklerin dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Sulama koşulları yanında viyollerde bakımı oldukça önemli olmaktadır. Çilek fidesi kökleri zarar görmemesi gerekmektedir.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
İçinde bulunan kuru yaprakları ayırdığımızda üretimde artış oluyor. Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor. Daha sonra sulamaya başlıyoruz ardından da yavaş yavaş çilek çıkmaya başlayacaktır.
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
Çilekte çiçekler salkım şeklindedir.Buna değişmiş gövdede denilebilir. Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır. Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur.Bu sebeple çilekte verim ile gün uzunluğu ijgilidir.
Çilek güneşi seven bir meyve olduğu için yetiştirildiği tarlalarının mutlaka güneş görmesi gerekmektedir Güneş olmazsa çileklerin fideleri kavruk ve küçük olur.
Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH' sı 7.0 - 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır.
Yetişkin bir çilek fidesi yılda 1,5 kilogram meyve veriyor, 6 dönüm arazide yıllık 20 ton üretim yapmayı hedefliyorum. Bir kilogram verse dahi hedefime ulaşabiliyorum. Bu çileğin kilogramı 2 liradan alıcı buluyor.
Çilek fidesini ekmek için öncelikle saksıyı torflu toprakla doldurun. Fideleri köklerine zarar vermeden toprağa yerleştirin. Kenarlarından hafifçe toprakla örtün ve ilk sulama işlemini yapın. Saksının büyüklüğüne göre 1 adet saksıya 1-3 arası çilek fidesi ekebilirsiniz.
Çilek yetiştirmek istiyorsak dikim için en uygun aylar Temmuz – Ağustos olarak bilinir. Eğer kış aylarının ılık geçtiği bölgelerden birinde yaşıyorsak Ekim – Kasım aylarında da ekim yapılabilir. Soğuk bir bölgede yaşıyorsak Nisan ekim için en uygun zamandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri