Genel olarak aşılanmış portakal ağaçları, 3. veya 4. yıldan itibaren meyve vermeye başlarlar ve sağlıklı oldukları sürece yarım yüzyıl boyunca meyve vermeye devam ederler. Ancak, en verimli dönemleri 10 ila 40 yaşları arasındadır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir portakal ağacı 200-350 adet portakal üretir.
Olgunlaşan portakal ağacı kaç kilo meyve verir? Bu sorunun yanıtı her ağaç için farklı rakamlardır. Çünkü ağacın bulunduğu toprak, bakım ve gübreleme meyve verimini etkiler. Bir sene içinde olgun bir portakal ağacı ortalama 300 adet meyve verebilir.
Portakal çiçeklenme döneminden yaklaşık 6-12 veya 14 ay sonra olgunlaşır ve 2-3 ay içerisinde aşırı derecede olgunlaşmadan hasat edilebilir.
Fidan en erken 2-3 yıl sonra meyve oluşturmaya başlar. Tam verime geçmesi için 8-10 yıl geçmesi gerekmektedir. Portakal ağaçlarının en verimli olduğu zaman 10-40 yaşları arasıdır. Ortalama portakal ağaçlarının ömrü 50 yıldır.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Turunçgillerin yıllık su gereksinimi 800-1.200 mm arasındadır. Bu miktarın bir kısmı yağışlardan sağlanır. Akdeniz Bölgesi'nde iklime bağlı olarak 15 Mayıs-15 Ekim arasında sulama yapılmaktadır. Baş- langıçta sulama aralığı 25-30 gün arasında iken, yaz aylarında 15-20 günde bir sulanır.
Portakal ağaçları, iyi drenajlı toprakları sever ve taban suyu yüksek olan toprakları hiç sevmez, yani portakal ağacı için uygun olan topraklar hafif ile orta ağır yapıda olmalıdır. Portakal meyveleri, başka bir turunçgillerin üretilmiş olduğu yerde iyi derecede yetişmezler.
Portakal fidanı ılıman iklimleri sever ve soğuktan uzak kalması gereken bir bitkidir. Belirli bir sıcaklığın altında olan bölgelerde saksıda yetiştirilebilir. Bunun için korunaklı alanlarda yetiştirilmesi gerekir. Portakal fidesi ilk aşamada saksıda bekletilmelidir.
Dayanıklılık oranları azdan çoğa doğru aşağıdaki gibidir. Limon -8 ºC'de, Portakal -9 ºC'de, Mandarin ağaçları ise-12 ºC'de tamamen ölebilir.
Yani 3.5x3.5 metre aralıklarla dikim yapıldığında 1 dekarda 81 adet fidan bulunacaktır.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakal, bir kış meyvesidir. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında manavlarda, marketlerde ve pazar tezgahlarında yerini alır.
Yetiştiriciler, kış sonu (Şubat ayında), her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi ile yüzeye serpme gübreleme yaparlar.
Portakal ağaçları için sık sık ortalama 6 X 6 metre dikim mesafesi kullanılır.
Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir.
Yapılan araştırmalar, su eksikliğinin veya aşırı sulamanın, turunçgillerde çiçek ve meyve dökümüne neden olduğunu, uzun süren kurak bir dönemden sonra, hemen fazla miktarda su vermenin de aynı sakıncaları meydana getirdiğini göstermiştir. Bu nedenle turunçgillerde, dengeli ve uygun bir sulama yapılması gereklidir.
Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir. Örnek olarak portakal fidanının yaşı 2 ise bir sulamadaki su ihtiyacı toprak yapısına göre değişmekle beraber 40-50 litre sudur.
Ülkemizde portakal hasatı kasım ayı başından mayısın ikinci haftasına kadar sürmektedir. Ancak üreticiler pazar talepleri nedeniyle hasat zamanı itibariyle bu dönemlerin dışına çıkarak ürünlerini haziran ayı sonuna kadar ağaçta bırakabilmektedirler.
Portakal çiçeği mevsimi, iklim durumuna göre birkaç gün fark etmekle birlikte, genellikle 5-20 Nisan tarihleri arasındadır.
Ülkemizde de dikenli Washington adı verilir, sebebi fidan devresinde uzun dikenlerinin oluşudur. Washington Navel Brezilya'da önemli bir göbekli portakal çeşididir. 1907 de Bahia portakalının mutasyonundan üretilmiştir.
Saksıda portakal ağacını veya fidanını rahatlıkla Türkiye'nin her bölgesinden rahatlıkla yapabilirsiniz.Eğer bulunduğunuz bölgede sıcaklık sıfırın altında yer alıyor kışın mutlaka portakal ağaçlarınızı iç mekana almanız gerekir fakat sıcalık sıfırın altına düşmüyorsa saksıda portakal fidanlarınızı dış mekanda ...
Genel olarak, budama don riski olmadığı zamanlarda ve ilkbahar başı gibi yapılması daha uygundur. Sonbahar döneminde budama yapıldığında, yaprak sayısının yenilenmesi daha az olur. Sonbahar budaması genellikle kış donlarına karşı çok hassas olan geççi çeşitlerin gelişimini teşvik eder.
B.: Ağacı kışın 5 - 10°C arasında sıcaklığı olan aydınlık bir yere koyun; odayı sık sık havalandırın ve ılık güneş ışığı odaya girerse gölgeleyin (Ocak sonundan itibaren ve özellikle güneye bakan pencereler için).
5) Portakal
Portakal size ilaç gibi gelecek bir kış meyvesidir.
Portakalların da depolanma niteliği ve soğuğa dayanıklılığı çeşide, yetişme örense ve hatta yıllara göre değişir. Fakat en emniyetli depolama sıcaklığı 6/8 °C'dir. Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri