Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır. Bağnaz kimseler, savundukları fikirleri hiç değişmeden savunmaya devam eder. Konu hakkında hiçbir araştırma yapmaz. Bu tür kimseler TDK sözlüğüne göre taassup sahibi olarak tanımlanmaktadır.
Körü körüne deyimi herhangi bir işi düşünüp taşınmadan, hesaplamadan, nasıl neticeleneceğini bilmeden, dikkat etmeden, ölçüp tartmadan yapmak anlamında kullanılır. Örneğin; ''Sana kimseye körü körüne bağlanma demiştim'' cümlesindeki körü körüne deyimi bu duruma örnek teşkil etmektedir.
Körü körüne DEYİMİ AÇIKLAMASI
Düşünüp taşınmadan, nasıl sonuçlanacağını hesaplamadan, dikkat etmeden.
Dogmatizm, dini ve politik sistemlerle alakalı bir kişilik özelliğidir. Dogmatikler boyun eğmez,uzlaşmaz ve sert bir stile sahiptirler. Belirli bir düşünce veya inanç sistemine körü körüne bağlanırlar. Yeni girdilerin zorlayıcılığına rağmen yenilikleri kabul etmekte güçlük çekerler.
Körü körüne deyimi bir işi düşünüp taşınmadan, nasıl neticeleneceğini bilmeden, dikkat etmeden, hesaplamadan yapmaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Üstünkörü kelimesi, herhangi bir işi özen göstermeden fazla incelemeden alelade yapma şeklinde ifade edilen bir kavramdır. Türk Dil Kurumu üstünkörü kelimesini; bir işin inceliklerine inilmeden, yüzeysel olarak, gelişigüzel bir şekilde baştan savılarak yapılması şeklinde açıklamaktadır.
Çocuk koruma ve bakım hizmetleri bölümü nedir sorusuna genel olarak; korunma ihtiyacı duyan çocukların barınma, eğitim, beslenme gibi her türlü ihtiyacını karşılamaya yardımcı donanımlı bireyler yetiştiren bir ön lisans bölümüdür cevabı verilebilir.
Dini bağnazlık (eş anlamlıları: fanatizm veya taassup) veya yobazlık, bir dine takıntı derecesinde bağlanmaktır.
Cevap: →Bir kimseye veya bir şeye aşırı düşkünlük ve tutkuyla bağlanma, körü körüne inanmaya TAASSUP veya BAĞNAZLIK adı verilir.
Vatandaşının veya herhangi bir insanın vicdanı inanışlarına karşı, hiçbir kin duymayan, aksine saygı gösteren kimsede taassupsuzluk vardır. Hiç olmazsa, başkalarının, kendininkine uymayan inanışlarını bilmemezlikten, duymamazlıktan gelir. Taassupsuzluk budur.
Sabahın köründe DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok erken, ortalık henüz ağarmadan, sabahın en erken vaktinde.
Kör dövüşü DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sonuç alınamayacak ve birbirini engelleyecek biçimde, bir birinden habersiz düzensiz ve uyumsuz çabalama.
Hem edebiyatta hem de günlük hayatta sıklıkla kullanılan ''beylik laflar'' terimi, daha önce birçok kişi tarafından söylenmiş olan, sıradan söz manasına gelir.
Bir düşünceye veya bir inanışa aşırı şekilde bağlanan, bu düşünce ya da inancın ötesinde hiçbir şeyi kabul etmeyen kişiler için bağnaz kelimesi kullanılmaktadır. Aynı şekilde TDK üzerinden de bu anlamı ile ifade edilir.
Cevap: Dikta'dır. Açıklama: En iyi seçer misin?
Yani körü körüne iki ayrı kelime olarak yazılması doğrudur.
Bir inancı ya da düşünce ile kişiye aşırı şekilde bağlanan, ondan başka bir şey düşünmeyen, ondan başka her türlü öğreti ya da görüşe karşı çıkan kişilerdir. Doğru ya da yanlış fark etmeden hiçbir düşünceyi asla kabul etmez. Aynı zamanda kendisine karşı düşünceye sahip olanlara da düşman olur.
Yobaz kelimesinin TDK'de üç değişik anlamı bulunmaktadır. - Bağnazlığı din konusunda aşırılığa vuran ve başkalarını baskı altına almayı düşünen kimse. - Bir düşünceye ve bir inanca aşırılıkta bulunmak. - İncelik ve naiflik ile işi olmayan kaba saba.
Bir görüşe gereğinden fazla bağlanmak, şiddetle savunmak, taassup olarak açıklanmaktadır. Fanatik fikirler, düşünceleri tehlikeli olabilecek kadar şiddetli savunmak taassuptur.
Zencefil, kimyon, kişniş, kakule, karanfil ve sumak gibi baharatları içeren köri birçok mineral ve vitamini de barındırmaktadır. Tadı ve kokusuyla yemeklere farklılık katarak özellikle et yemeklerinde tercih edilen bir baharat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Köri baharatı özellikle sos olarak yemeklerimizde kullanılmaktadır. Genellikle et yemeklerinde, makarna, çorba gibi yemeklerde kullanıldığı zaman oldukça lezzetli bir tat vermektedir. Aynı zamanda birde pilav ve patates gibi yemeklerde kullanılmaktadır.
Cevap: "Aslını korumak" kelimesi genellikle mimari ve restorasyon gibi alanlarda karşımıza çıkar ve "bir nesneyi, sanat eserini, belgeyi veya başka herhangi bir şeyi orijinal veya orijinal haliyle, değiştirmeden veya değiştirmeden korumak ve sürdürmek" anlamına gelmektedir.
Boş gözlerle bakmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: anlamsız anlamsız bakmak.
Renk körlüğünün belirtileri genellikle kısmi ya da tam renk körlüğüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Kısmi renk körlüğünde mavi, kırmızı ve yeşil renkler farklı düzeylerde algılanamaz veya ayırt edilemezken, tam renk körlüğünde ise renkler siyah, beyaz ve grinin tonları olarak algılanabilmektedir.
Baştan savmak, ilgilenmemek ya da uzaklaştırmak anlamlarına gelen bir deyimdir. Kişiler bahane ararlar ya da birilerini yanlarından uzaklaştırmak için bir şeyler söylerler böylece başından savmış olurlar. Bir iş ya da bir kişi ile yüzeysel bir şekilde ilgilenmek ya da çok ilgi göstermemek başından savmak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri