Ganere sözcüğü Türkçe'de yerleşik olarak bulunur ve sahipsiz köpek veya huysuz köpek olarak değerlendirilir. İlk anlamının bu olmasının yanı sıra çok zayıf, çok gezen ya da yüznumara gibi anlamları da bulunur.
konya-karaman taraflarında kullanılan rafık, kanka gibi dostluk bildiren ama dostluktan ileri olan tabir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman ganere sözcüğü huysuz köpek ya da sahipsiz köpek şeklinde ifade edilmektedir. Alternatif olarak doymayan, çok yiyen ya da çok gezen gibi anlamlar taşır.
Gaşmer - Komiklik hokkabazlık yapan.
Gırlamak, “beni sev, bak çok tatlıyım” anlamına gelse de ince ses tonu ve özellikle beraberinde gelen tıslama, kızgınlık anlamına gelir.
İlgili 39 soru bulundu
sıfat,halk ağzında Çıplak. Yoksul, parasız, geçim darlığı çeken.
Gümlemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Güm diye ses çıkarmak. argo Sınıfta kalmak.
kars'a göre izlemek, takip etmek, peşine düşmek.
genelde oha nidası eklenerek söylenen bir kelimedir. mesela hareketlerini kontrol edemeyen, çatalı kaşığı yere düşüren, nesneleri zarifçe değil kaba ve sert bir şekilde yerine koyan, koltuğa yatağa kendini lök diye bırakarak oturan kişilere yönelik kullanılır.
ege bölgesinde ve özellikle aydın'ın doğu kısımlarında "ganare" (ikinci a uzatılarak) şeklinde telaffuz edilir ki, işe yaramaz, serseri, hıyar kişi anlamlarına gelir.
Bütün bu bilgiler doğrultusunda Ege bölgesinde kullanılan dil Türkçenin Ege Ağzı kısmını oluşturmaktadır. Ege bölgesinde bulunan farklı illerde ise şive görülebilmektedir. Örnek olarak; Muğla şivesi, Aydın şivesi ya da Denizli şivesi gibi.
3. Zere. Yine Balıkesir'de sık duyacağınız kelimelerden birisi olan Zere ''Boşuna'' anlamına gelmektedir.
yer yer farklılıklar olsa da balıkesir, hatta çanakkale'nin bazı yerleri, manisa, kütahya, izmir'in (artık) ilçeleri, uşak, burdur illeri, afyon'un güneyi ve ortası, ısparta'nın güneyi, antalya'nın batısında konuşulan yerel ağızdır.
kayseride yaygın bir kullanımı olmasına rağmen kimsenin tam manasını bilmediği argo kelime. kötü birşey söylemek istediklerinde kullandıklarını söylüyorlar. kössü yani köstebekten geliyor olması bir ihtimaldir. kösnü yani şehvetten geliyor olması başka bir ihtimaldir.
Dölek: Dur. Avurdunu yırtarım: Yanaklarını çekerim. At gibi kişneme: Olduğun yerde dur.
1. E. T. Türk. ve halk ağzı. Çiftleşme zamânı gelmiş (hayvan): Pes Cebrâil, bir kösnük kısrağa binmiş bir atlı sûretinde Firavn'un önünce denize girdi (Târih-i İbn-i Kesir – T. S.).
Tay geldi evlilik: Dul bir kadının, eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir. Kadın veya kocanın yanında getirdikleri çocuklar, 'tay geldi' olarak adlandırılırlar.
Şanlıurfa Şivesi Karikatürleri'nin
He : Tamam. He hee: Tamam anladım.
Burdur Şivesi Sözlüğü
Bizimoğlan = Erkek kardeş anlamında kullanılan bi zamir.
Farklı bölgelerde bir mekandan uğurlanan kişiye ''güle güle'' ya da ''hoşça kal'' tarzında kalıplar kullanılır. Ege bölgesinde ise bu durum ''giden'' ve ''uğurlayan'' şeklindedir. Ege bölgesi insanı, oldukça eğlenceli olan bu ağız yapısına sahiptir.
Garazorunlan Ne Demek? “Garazorunlan” kara zoruyla yaşıyoruz yani zoru zoruna yaşıyoruz anlamına gelmektedir.
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
Şive bir diğer tanımla da aksan olarak da adlandırılabilir. Kısacası şive, bir dilin bölgesel söyleniş tarzına denir. Bilinen bir zaman diliminde ana dilden farklı kollara ayrılmış olan fazlaca şekil ve ses farkı olmayan kollara şive ismi verilir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb.
giresun'da öksüz çocuk manasında kullanılır.
Balıkesir yöresinde çok yakın arkadaşlar birbirlerine “sağdıç” diye hitap etmektedirler. Sağdıç kelimesinin karşılığı olarak kullanılan diğer kelimeler düğünde hem gelinin hem de damadın sağdıcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri