Bir şeyi temin ve tedarik etmek manasına gelin deyim genellikle ''Sonuç Elde Etmek'' ve ''Kazanç Elde Etmek'' şeklinde söylenir. Elde Etmek Ne Demek? Elde etmek deyimi, kazanmak, sahip olmak demektir. Ele Geçirmek tabiri ile eş anlamlıdır.
El elde baş başta 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapılamaz.
Cevabımız A şıkkı yanı sel ile gelen, yel ile gider atasözü olmalıdır. Sel ile gelen yel ile gider atasözü emek harcamadan elde edilen yani çabalamadan, uğraşmadan elde edilen malın kısa bir sürede çarçur olup biteceği yani değeri bilinmeden hepsinin çarçur olup harcanacağı anlamına gelir.
Temel anlamı: 1- Kılgılı etkinlik, etkin olmak. 2- Bir şeyi gerçekleştirmek ya da değiştirmek üzere bilinçli istenç edimi; bir ereğe yönelmiş bilinçli bir etkinlik.
El ele vermek deyimi günümüzün en sık kullanılan deyimlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu deyimin kullanımı olumlu bir anlamada gelir. Çünkü el ele vermek genelde insanların güçlerini birleştirmesi için işe yarayan bir deyimdir.
İlgili 23 soru bulundu
El ele vermek, zorlu süreçlerde birbirine destek olmak ve yardımlaşmak demektir.
El vermek deyimi, ustalığı bulunan veya kaliteli bilgi sahibi olan birisinin başkasına yardımcı olması ve kaliteli bilgileri ona vermesidir. Bu sayede o kişiye el verilmiş olur.
Bir işin en iyi şekilde yapılmasını sağlayan kimse, anlamı da mevcuttur. Herhangi bir alanda işi yerine getiren erbap veya sahipler için de ehil kelimesi kullanılabilmektedir. Ehli Olmak Ne Demek? Uzmanlık edinen anlamını taşıyan ehli olmak deyimi, genellikle bir işte ehli olmak şeklinde kullanılır.
Eğlemek kelimesi anlam olarak avutmak ve oyalamak demektir. Gönül eğlemek şeklinde bir deyim olarak da kullanılabilir.
[1] mutlu, neşeli vakit geçirmek: "Ne güzel yayla da şu bizim yayla / Çık soğuk su başına da gönlünü eğle"- Halk türküsü.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
EMEK OLMADAN YEMEK OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir. Çatal Kazık Yere Batmaz (Geçmez, Çakılmaz) atasözünün anlamı demek?
Canına Tak Etmek Deyiminin Anamı Ne Demek? Meydana gelen olay karşısında daha fazla dayanamayacağını gösteren canına tak etmek deyimi, bıkkınlık gelmesi anlamında değerlendirilmektedir.
⇒ Söz etmek deyiminin anlamı şu şekildedir ; O şey üzerinde konuşmak, o şeyin dedikodusunu yapmak.
Elini kana bulamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini öldürmek veya yaralamak.“Zavallı çocuk, boş yere elini kana buladı.”
el elde, baş başta. hiçbirşeysiz, hiçkimsesiz, yapayalnız manasına bir deyim.
Lügati't Türk sözlüğünde yer almaktadır. insanın ömrünü kısaltmak. ya da insanın ömrünü kısaltmak.
Hayvanlar toprakta yatıp yuvarlanmak. Yerde sırt üstü yuvarlanmak, debelenmek (genellikle hayvanlar için).
Sersemlemek. 1.Anlamazlıktan gelmek. 2.Sersemleyerek düşeyazmak.
1. isim Bir işte yetkili olan, bir işi yapan, erbap “O, bu işin ehlidir.”
Emanetleri ehline vermek, işleri o işten anlayanlara vermek demektir. İşten anlamayan insan o işi yüzüne gözüne bulaştırır, fayda vereceğim derken zarar verir.
O, bu işin ehlidir. Sanat ehli. Zevk ehli.
Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise kolluk âmirinin yazılı emriyle kolluk görevlileri elkoyma işlemini gerçekleştirebilir. Hâkim kararı olmaksızın elkoyma işlemi, yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur.
Tarikata girmek, bir şeyhe intisap etmek anlamına gelen tasavvuftaki biat terimi karşılığında Türkçe'de kullanılan tabir. İslâm devletinde idare edenle idare edilenler arasında yapılan, seçim veya bağlılık karakteri taşıyan sosyopolitik akid.
[2] tarikatlarda mürşit, bir müride, başkalarına yol gösterme izni vermek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri