Kullanımı çok eskilere dayanan propolis ile bal arasındaki önemli farklardan biri balın tatlı, saf propolisin ise acı olmasıdır.
Propolis aslında arıların tıpkı bal, arı sütü gibi kendi ürettiği bir doğal reçinedir. Propolisin yapısı ve içerisindeki maddeler arının bulunduğu iklim, mevsim ve bitki kaynağı gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Propolisin kalorisinin sıfır ve doğal tadının acı olduğuna işaret eden Samancı, 'Arı ürünlerini sıcak ürünlerle tüketmeyin. Propolisi de ılık ve soğuk gıdalara ekleyerek tüketebilirsiniz.
Çoğunlukla koyu kahverengi renkte ve kendine has bir kokuya sahip olan propolis, arı poleninden farklı ve çok daha zengin bir içeriğe sahiptir. Tarih boyunca insanlar tarafından farklı enfeksiyonların tedavisinde ilaç olarak tüketilen bu ürün üzerine günümüzde pek çok çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Kullanımı çok eskilere dayanan propolis ile bal arasındaki önemli farklardan biri balın tatlı, saf propolisin ise acı olmasıdır. Genelde her iki maddeyi de arı ürettiği için konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler “arı sütü polen propolis” diye araştırır.
Propolis kovandan alındığı zaman yapışkan ve kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Avrupa propolisi genellikle hoş ve hafif bir kokuya sahiptir. Yandığında, içeriğinde bulunan aromatik maddelerin neden olduğu hoş bir koku çıkarır.
Özellikle propolisin içeriğinde bulunan kumarin, kanama riski bulunan kişilerde ve cerrahi müdahale geçirecek olan kişilerde soruna yol açabileceği için kullanılmaması gerekmektedir. Propolis, bir arı ürünü olduğu için arı ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişiler tarafından da kullanılmaması gerektiği söylenebilir.
Propolis kovandan çıktığı ham haliyle tüketilebilir özellikte değildir. Kovanda balmumu ile karışık halde, oldukça sert bir üründür. Bu haliyle vücudumuz propolisi yalnızca %2 oranında sindirebilmektedir. Dolayısıyla propolisin biyoyararlılığını arttırmak ve insan tüketimine uygun hale getirmek gereklidir.
Propolis her gün kullanılır mı? Antioksidan özelliği bulunan propolis, vücut sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Propolis tüketimi günde en fazla 3 kez olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Uzun süre kullanmayacaksanız buzdolabının kapağında saklayabilirsiniz. Bal propolis karışımını oda sıcaklığında ışık görmeyen yerde saklayınız.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Propolislerin aynı zamanda kapsül veya tablet formları da bulunur ve bu formlar genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılsa da uyku problemleri yaşayan kişilerde de oldukça etkilidir. Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Propolis sperm kalitesini artırır.
Propolis ile ilgili merak edilen bir soru ise propolis cinsel gücü artırır mı sorusudur? İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler ve flavonoidler cinsel performansı artırıcı özellik gösterir.
Saklama Koşulları ve Raf Ömrü: Ürünü kuru bir ortamda, oda sıcaklığında (yaklaşık 22°C) saklayınız, daha yüksek sıcaklıktan koruyunuz. Raf ömrü 36 aydır.
Propolis kilo aldırır mı? Propolisin kilo alma üzerinde etkisi merak edilen konular arasındadır. Propolisin tek başına tüketilmesinin kilo aldırma üzerine etkisi yoktur.
Propolis; polen, arı sütü ve bal gibi tamamen doğal bir şekilde üretilen bir arı ürünü biçiminde ifade edilmektedir. Arıcılar propolise preboli ya da arı zamkı ismini vermişlerdir.
PROPOLİS HER GÜN KULLANILIR MI? Bir arı mucizesi olan propolis, antibiyotik özellik göstermektedir. İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir.
Cevap. Arıların kovan yapmak için imal ettiği propolis bazı hastalıklar için kullanılması caizdir. Alkolde eritilmesi caiz değildir.
Tüketim Önerisi: Doğrudan veya su, süt, meyve suyu vb. içeceklere damlatılarak tüketilebilir. Damla sayısını gün içinde istediğiniz kadar bölebilirsiniz. Yetişkinler 20 ile 80 damla, çocuklar 10 ile 40 damla arası tüketebilir. Çocuklara yönelik kolay tüketilebilir özelliktedir.
Propolisin antioksidan özelliği, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve cildin daha genç görünmesine fayda sağlayabilir. Suda erir forma sahip sıvı propolis; su, meyve suyu, süt gibi içeceklerin içine damlatılabilir. Suda erimeyen formları ise pekmez, yoğurt gibi yiyeceklere ekleyebilirsiniz.
Ayrıca, iştah düzenleyici etki gösterir. Propolis ise, doğada bilenen en güçlü antioksidan olma özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, çocukların hastalıklara yakalanma sıklığını azaltır.
Propolis yüze sürülür mü? Evet, propolis yüze direkt olarak sürülebilir.
Enerjimizin düşüklüğünü çoğu zaman fark edemeyebiliriz. Direncimiz düşebilir, bakteriyel ve viral enfeksiyona yakalanabiliriz. Bu sebeple direncimizi ve gücümüzü arttıracak doğal besin maddelerinden faydalanabiliriz. Bunlar arasında ginseng, arı sütü, polen ve propolis bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri