İndirgenmiş Nakit Akımları (Bugünkü Net Değer) Yöntemi Bu yöntem, bir şirketin gelecekteki nakit akımlarını, indirgeme faktörleri kullanarak bugünkü değere indirger ve bu nakit akımlarının bugünkü değerleri toplanarak şirketin değeri belirlenir.
-GENEL YÖNETİM GİD. -AMORTİSMAN GİD. Firma Değeri= Borçlar + Özkaynak – Nakit Varlıklar şeklinde hesaplayabiliriz.
Şirket Değerleme Nasıl Yapılır? Şirket değerlemesi işlemleri için kullanılan pek çok yöntem bulunmaktadır: Tasfiye Değeri Yöntemi İşleyen Teşebbüs Değeri Yöntemi İndirgenmiş Nakit Akımları (Bugünkü Net Değer Yöntemi) Nakit Akımların Muhasebe Hesap Kalemleri ile Bulunması Emsal Değeri Yöntemi. Net Aktif Değer Yöntemi.
Şirket değeri belirlemek, özel bir takım teknikler uygulanarak ve pek çok kriterin gözden geçirilmesiyle yapılan bir uygulamadır. Günümüzde büyük ölçekteki şirketlerin değerlemesi, bu konuda özel danışmanlık veren şirketler tarafından yapılmaktadır.
Piyasa değeri, şirketin toplam hisse sayısının hisse başına fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır. Örnek: ABC Şirketi'nin 100.000 adet hisse senedi bulunuyor ve her bir hisse senedi 50 TL fiyatla işlem görüyor olsun. Bu durumda, ABC Şirketi'nin piyasa değeri (PD) değeri 100.000 x 50 TL = 5.000.000 TL olarak belirlenir.
İlgili 20 soru bulundu
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Bir şirketin piyasa değeri, o şirketin hisse fiyatının mevcut hisse sayısı ile çarpılmasıyla elde edilir. Bir şirketin toplam değerini gösteren bir ölçüdür ve genellikle borsada işlem gören şirketler için kullanılır. Market cap, bir şirketin hisse fiyatı ve çıkarılmış hisse sayısıyla doğrudan ilişkilidir.
Değerlerle yönetilen bir şirkette, çalışanlar hemen her durumda doğru yolu bulabilirler. Şirket değerlerini her çalışanın benimsemesi, şirketin tek bir vücut gibi davranmasını sağlar. Değerler üzerine kurulu bir şirket kültürü –gözle görülmese de, elle tutulmasa da- dünyanın en sağlam yapısı olur.
Hisse senedine yönelik arz ve talep ise şirket kaynaklı gelişmeler, haber akışları, beklentiler, makroekonomik – siyasi – jeopolitik olaylara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bir şirketin işlem gören veya halka arz edilen hisse senetlerinin toplam değeri, o şirketin piyasa değerini temsil eder.
Firma Değeri/Net Satışlar: Şirketin cirosu ile borsa/sektör ortalamasını dikkate alarak firma değerine ve dolayısıyla şirket değerine ulaşılabilir. BIST Gelişmekte Olan Piyasa Şirketleri Endeksi Ortalama Firma Değeri/ Hasılat (ciro) oranı 27 Mart 2020 itibariyle 14.88'dir.
En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.
Hisse başına kâr, bir şirketin çeyreklik net kârının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesi ile bulunur. Peki bu bize neyi gösterir? Bu oran, şirketin her bir hisse adedi için ne kadar kâr ettiğini gösterir. Yani bir başka deyişle, yatırımcıların şirketin kârının ne kadarına ortak olduklarını göstermiş olur.
Firma Değeri/FAVÖK veya FD/FAVÖK bir şirket değerleme yöntemidir. Şirket değerlemede, şirket satın alması veya birleştirme işlemlerinde sıklıkla başvurulan bir rasyo olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük FD/FAVÖK değerindeki şirketler daha ucuz olarak görülmektedir.
FAVÖK değerinin yüksek olması genellikle şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu gösterir. Ancak, bu değer sektör ortalamasına veya benzer şirketlere göre çok yüksekse, bu durum şirketin değerlemesinin aşırı olduğuna işaret edebilir.
İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
Piyasa değerinden farklı olarak firma değeri içerisinde şirketin net borçları da bulunmaktadır. Sahip olduğu borçlar ile şirketin değerini gösterir. Net nakit pozisyonunda olan şirketlerde ise sahip olunan nakitler piyasa değerinden çıkartılır. Yani nakitler olmasa şirket ne kadar eder sorusunun cevabı firma değeridir.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
F/K oranını bulmak için hesaplama formülü şöyledir: Hisse fiyatı / hisse başına kar = F/K oranı. Çok basit bir şekilde hesaplanan fiyat kazanç oranına dikkat edilmediğinde zaten hali hazırda değerlenmiş bir hisse senedine yatırım yapma riskiyle karşılaşılma ihtimali vardır.
Rakip şirketlerden ve sektör ortalamalarından daha yüksek bir FD/FAVÖK oranına sahip olan şirketlerin hisse senetleri pahalı olarak yorumlanır. Tam tersi durumlarda, FD/FAVÖK çarpanı göreceli olarak düşük çıkmasında ise hisse senedi ucuz olarak değerlendirilir ve yatırım yapmaya daha cazip olarak yorumlanabilir.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri