İşe alma ya da işten çıkarma süreçlerini yönetir. Şirketin kurallarına uygun olacak şekilde hareket edilmesini sağlar. İhtiyaçlara göre personel eğitimleri düzenler. Performans değerlendirme ve ölçüm çalışmaları yapar.
İş dünyasında insan kaynakları, personeli işe almak ve eğitmek, işyeri politikaları geliştirmek, çalışanlara sağlanan faydaları yönetmek ve çalışanları kuruluşta kalmaya motive etmekten sorumlu departmandır.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
İnsan Kaynakları Görevleri Nelerdir? İnsan kaynakları görevleri arasında işe alma, bordro takibi, çalışan memnuniyeti, oryantasyon, iş güvenliği planlamaları, performans değerlendirmeleri, işten çıkarma işlemleri, vardiya takibi gibi çeşitli işlemler yer alır.
İnsan Kaynakları Elemanı, personelin işe alım ile işten ayrılma süreçlerini görev aldığı kurumun prosedürleri ve mevzuatlar doğrultusunda yürütmekle sorumludur.
İlgili 41 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, İnsan Kaynakları Uzmanı 2023 yılında ortalama 22.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnsan Kaynakları Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.824 TL maaş alıyordu.
Bir şirketin insan kaynakları departmanı çalışanları işe almaktan, işlerinde mutlu ve üretken olmalarını sağlamaktan sorumludur. Ayrıca maaş bordrosu ve sosyal yardım yönetimi ile çalışan ilişkilerini de yürütmekten de bu departman sorumludur.
İnsan Kaynakları Yönetimi, insan faktörünün işletme hedefleri doğrultusunda verimliliğini ve etkenliğini artırmak amacı ile en iyi şekilde yönetilmesi, geliştirilmesi ve motive edilmesidir.
Ücret politikasının belirlenmesi konusunda da rol üstlenen insan kaynakları bölümü çalışanları, ücret zamlarının belirlenmesi ve çalışanların bordrolarına yansıtılması amacıyla çalışmalarını sürdürür. Bununla birlikte işe giriş ve işten çıkış işlemlerinin yasal mevzuat doğrultusunda gerçekleşmesini sağlar.
İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde bulunun işletme, iktisat, sosyoloji, çalışma ekonomisi gibi bölümlerden mezun olanlar da insan kaynakları uzmanı olabilmektedir. Tüm bu bölümlerden mezun olan insanlar, İK departmanı için eğitimli kişiler olabilir.
Eğitimden söz etmek gerekirse lisans bölümünü tamamladıktan sonra, İK alanında yüksek lisans eğitimi alıp kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri'ni öğrenebileceğin uzmanlık programlarına katılarak sertifika sahibi olmak da önemli.
İnsan kaynaklarında öncelikli olarak İnsan Kaynakları bölümleri olmak üzere, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerine bağlı tüm bölümler, Psikoloji, Sosyoloji, İletişim Bölümleri, Mühendislik Fakültelerinden özellikle Endüstri Mühendislikleri olmak üzere diğer tüm mühendislik bölümlerinden mezun olanlar çalışabilir.
İnsan Kaynakları Yönetimi'nin en önemli ögelerinden biri, işe alımdır. İşe alım, bir kurum ya da kuruluşun İnsan Kaynakları (İK) departmanı tarafından insan sermayesi oluşturulmasının ilk adımıdır ve stratejik bir planlama yapılmasını gerekli kılar.
İnsan Kaynakları'nda çalışmak oldukça dengeli yaklaşım sergilemeyi ve adil olmayı gerektiriyor. Gün içerisinde karşınıza çıkan sorunlar oldukça çeşitli olduğu için kendinizi farklı durumlara adapte etmeniz ve esnek davranmanız bekleniyor.
İlgili bölümlerden lisans mezun olup meslek alanında uzmanlaşmak için İnsan Kaynakları alanında yüksek lisans eğitimi alınabilir. İnsan Kaynakları ile ilgili bölümlerde ise Sosyoloji, Psikoloji, Halkla İlişkiler Yönetimi ve benzeri dersler ile ilgili eğitimler verilir.
İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İktisat, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi bölümlerinden mezun olarak İK uzmanı olmak için önemli bir adım atabilirsiniz. Fakat eğitiminizi tamamladıysanız ve bu bölümlerden mezun değilseniz de önemli değil.
M.E.B onaylı İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanı Sertifikası alabilmek için katılımcının en az lise mezunu olması yeterlidir.
Bir şirkette en fazla kaç yıl çalışılmalı sorusuna kesin olarak verilecek bir yanıtın bulunduğunu söylemek oldukça zordur. Çünkü böyle bir sınırlama getirmek doğru olmayacaktır. İşçi ve işverenin çıkarlarının birlikte korunduğu ortamda çalışmanın herhangi bir sınırı olmayacaktır.
İnsan yönetimini İnsan Kaynakları departmanları yerine bölüm müdürlerinin sorumluluğuna vermelisiniz.
İnsan Kaynakları Planlama Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İnsan Kaynakları Planlama Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 21.900 TL civarındadır.
İnsan kaynakları müdürleri genellikle genel müdüre bağlı çalışırlar. İnsan kaynakları müdürü olabilmek için insan kaynakları bölümünden mezun olmak ve bu alanda tecrübe kazanmak gerekir. İK konusunda uzmanlaşmak veya benzer bir alanda çalışmış olmak da insan kaynakları müdürü olabilmek için oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri